- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Kuris hostingo tipas Jums tinkamiausias?

[1]

PR

Svetainių talpinimas – tai paslauga, kurią teikia daug įmonių tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje. Būtų klaidinga sakyti, kad įmonės siūlo tas pačias hostingo paslaugas. Kiekviena kampanija siūlo skirtingas hostingo rūšis, skirtingus planus bei kainas. Paslaugų kokybė taip pat gali skirtis. Kas kartą hostingo srityje galime išgirsti atsiradusių nemažai naujovių, pakeitimų bei patobulinimų. Tačiau naujokai šioje srityje, pirmiausia, turėtų žinoti visas penkias hostingo rūšis. Tad netrukus apie kiekvieną jų.

Shared hostingas

Ši hostingo rūšis yra viena paprasčiausių, kuri yra skirta el. Paštui bei nedaug resursų reikalaujančiai mažai svetainei. Šios paslaugos struktūra labai paprasta. Įmonė teikianti hostingo paslaugas, turi savo serverius duomenų centruose, būtent to serverio parametrai yra padalijami į maža dalis, vieną jų – gauna įmonė ar žmogus užsisakęs šio tipo paslaugas. Būtent serveris yra padalijamas į šimtą ar daugiau tokių dalių, kuriomis naudojasi tiek vartotojų. Jeigu vartotojui prireikia daugiau duomenų ar resursų nei turi tą akimirką, hostingo paslaugas teikianti kampanija tiesiog sujungia laisvas dalis ir pasiūlo klientui didesnį paketą. Kalbant apie šio plano trūkumus, vieno serverio dalijimasis su kitais vartotojais sukelia nesaugumą svetainei bei kartais gali lėtinti tinklalapio veikimo spartą. Privalumai – vienas pigiausių planų, kuris yra itin mėgstamas pradedančiųjų.

VPS hostingas

VPS hostingas [2] – tai virtualus privatus serveris, kuris veikia labai panašiai, kaip ir įprastas svetainių hostingas. Taip pat keletas dalių serveryje yra sujungiami ir kaip vienas paketas perduodami klientui. Tačiau hostingo paslaugų naudotojas, naudodamasis VPS hostingu ir gavęs serverio dalis gali padalinti skirtingiems savo projektams. Praktikoje kartais atsitinka taip, kad vienas klientas užsisakęs VPS hostingo paslaugas, teikia hostingo paslaugas savo įmonės skyriams. Privalumas, kad šio virtualaus serverio resursai yra įjungiami labai greitai ir visai nereikia liestis prie fizinio serverio. Visgi, klientas užsisakęs VPS hostingo paslaugas, privalo turėti bent jau minimalias serverio administravimo žinias. Šis hostingo tipas labai tinka didelioms įmonėms valdančioms ne vieną projektą.

Debesų hostingas

Debesų hostinas, dar vadinamas, Cloud hhostingu, labai panašus į VPS hostingo tipą. Jis taip pat sudarytas iš skirtinguose serveriuose esančių dalių. Tačiau vienas pagrindinių skirtumų – serveriai yra ne viename duomenų centre, priešingai, nei VPS hostingo. Debesų hostingo paslaugų tiekėjai, naudoja skirtingose šalyse esančius duomenų centrus. Būtent tokiu būdų, hostingo tiekėjai užtikrina visišką saugumą įmonių svetainėms bei ryšio nepertraukiamumą. Debesų hostingą dažniau renkasi tie, kurie vykdo tarptautinius projektus, turi elektronines parduotuves, kurios veikia tarptautinėje rinkoje.

Dedikuotas serveris

Dedikuotą serverį dažniau renkasi didelės įmonės, norinčios turėti vieną serverį ir jį patys valdyti. Pavyzdžiui, hostingo paslaugas teikiančios kompanijos naudoja būtent tokį modelį, tačiau perka paslaugą iš duomenų centrų. Taigi, viena įmonė išsinuomoja vieną serverį. Ši paslauga labai svarbi toms įmonėms, kurios turi didelius projektus bei kuriems ypač svarbus duomenų saugumas ir puiki serverio veikla. Koks verslas naudojasi šia paslauga? – Bankai, elektronines paslaugas teikiančios viešos institucijos ir t.t.

VDS hostingas

VDS (virtualus dedikuotas serveris) labai panašiai veikia, kaip VPS hostingas, tačiau šios hostingo rūšies turimi resursai kur kas labiau lenkia VPS hostingo turimus resursus. Taip pat VDS hostingo serveris yra valdomas labai autonomiškai, kas reiškia, kad vartotojas pats privalo mokėti įsidiegti visas reikalingas programines įrangas. Pats klientas bus atsakingas už šio serverio veiklą.