Pasivaikščiojimai su Sauliumi Paukščiu

Baigiantis vasarai edukacinės meninės fotografijos programos ,,Blykstė 2019‘‘ dalyviai ketvirtą kartą susitiko su fotomenininku Sauliumi Paukščiu. Susitikimas vyko Lentvario dvaro parke, kuris yra vienas įspūdingiausių ir vertingiausių XIX a. pabaigos dvarų. Saulėtas ir šiltas oras buvo palankus pasivaikščiojimui po istorinius dvaro kampelius bei gražių kadrų fotografijoms paieškai. Kelionę pradėjome ties pagrindiniu įėjimu į dvaro teritoriją, kur mus pasitiko prie rūmų stūksantys didžiuliai akmenys. Saulius Paukštys patarė dalyviams atkreipti dėmesį į saulės spindulių krentantį apšvietimą, šešėlius, antrame plane esančius objektus, o fotografuojant dvaro parteryje likusias kolonas, stebėti kaip keičiasi tas pats objektas žiūrint į jį iš skirtingų pusių. O tai yra saulės šviesos sukurti efektai. Nemažai gražių kadrų dalyviai pagavo buvusiame ūkinių pastatų kieme, kur dabar gyvena miesto gyventojai.

Dėmesį traukė įdomiai sutvarkyti kiemeliai, buities detalės, saulėje besilepinantys naminiai gyvūnai. Bene gražiausi vaizdai pasitiko parko zonoje, vadinamoje ,,Šveicarija“ – tai dirbtinės uolos, grotos, tvenkiniai, šimtamečiai medžiai. Čia fotomenininkas pastebėjo augmenijos spalvų įvairovę ir siūlė fotografuoti iš įvairių kampų. Liūdnai atrodančiose apgriuvusiose buvusiose arklidėse dalyviai taip pat įamžino įspūdingų kadrų. Tarp senų griuvėsių išaugę medžiai, žole užžėlusi visa arklidžių teritorija kvietė kurti praeities vaizdus. Pasivaikščiojimą baigėme prie ežero kranto ties buvusia kavine ,,Rivjera“, kuri šiuo metu yra apleista ir avarinės būklės. Anuomet ši kavinė buvo prašmatni poilsio vieta ant ežero kranto. Pastato sienose išlikusios įspūdingų atlantų skulptūros patraukė dalyvių dėmesį ir buvo įamžintos kadruose. Fotomenininkas Saulius Paukštys bei projekto dalyviai kitu kampu pamatė Lentvario dvaro parką bei apgailestavo dėl jo apleistumo.

Programos ,,Blykstė“ 2019“ tikslas – supažindinti dalyvius su fotografijos meno pasauliu, žymiais fotomenininkais bei jų darbais, ugdyti vaikų ir jaunimo kūrybiškumą kuriant  meninę fotografiją bei praktiškai išbandyti įvairias jos kūrimo technikas betarpiškai bendraujant su profesionaliais menininkais, savo srities specialistais. Projekto veiklos vykdomos Lentvaryje, Rūdiškėse ir Aukštadvaryje kuruojamos bibliotekų darbuotojų. Projektą remia Lietuvos kultūros taryba bei Trakų rajono savivaldybė. Programai besibaigiant bus atrinktos geriausios fotografijos bendrai parodai apie Trakų kraštą.

Trakų viešosios bibliotekos

Lentvario filialo vyr. bibliotekininkė Violeta PUPELIENĖ

Naujienos iš interneto