Ką būtina žinoti namuose turintiems vaistų, kurių sudėtyje yra ranitidino?

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) informuoja, kad jei namų vaistinėlėje turite vaistų, savo sudėtyje turinčių veikliosios medžiagos ranitidino, kurių sąrašas pateikiamas žemiau, jų kol kas geriau nevartoti. Dėl tolesnio gydymo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku.

Ranitidinas Sanitas 150 mg plėvele dengtos tabletės;

Ranitidine Accord 150 ir 300 mg plėvele dengtos tabletės;

Ranigast  75 mg ir 150 mg plėvele dengtos tabletės;

Ranitidine 300 mg plėvele dengtos tabletės;

Ranitidine Actiopharma 300 mg plėvele dengtos tabletės;

Raniberl 150 mg plėvele dengtos tabletės.

Visi šie vaistai pirmadienį buvo uždrausti tiekti rinkai, nes kai kuriose šių vaistų gamybai naudojamos veikliosios medžiagos ranitidino serijose buvo rasta priemaišos N-nitrozodimetilamino (NDMA). 

Aukščiau išvardinti vaistai, kurių veiklioji medžiaga ranitidinas – padidėjusią skrandžio rūgšties gamybą mažinantys vaistai, skirti trumpalaikiam skrandžio sutrikimų, susijusių su rūgštingumo padidėjimu (rėmens sukelto skausmo ir (arba) atsirūgimo rūgščiu turiniu) gydymui (nereceptiniai), o taip pat skrandžio ir dvylikapirštės žarnos ligų, kuriomis sergant reikia sumažinti skrandžio rūgšties gamybą (pvz., skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opų), gydymui bei profilaktikai (receptiniai).

Atkreipiame dėmesį, kad Lietuvoje yra pakankamai registruotų vaistų, kurie pagal patvirtintas terapines indikacijas gali būti vartojami toms pačioms būklėms gydyti.

Primename, kad nebenaudojamus vaistus, įskaitant nebereikalingus ar pasibaigusio galiojimo, pagal Farmacijos įstatymo nuostatas, galima nemokamai grąžinti į vaistines, iš kurių jie bus atiduodami sunaikinimui kaip farmacinės atliekos. Šių vaistų negalima tiesiog išmesti dėl jų galimo kenksmingumo aplinkai.

Taip pat dar kartą norime priminti, kad NDMA ir panašias priemaišas, žinomas kaip nitrozaminai, kurių buvo rasta veikliojoje medžiagoje ranitidine, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ir Europos Sąjungos (ES) tarptautinė vėžio tyrimų agentūra suklasifikavo kaip galinčias sukelti vėžį žmonėms, tačiau įrodymų, kad trumpalaikis  vaisto vartojimas galėtų sukelti tokias neigiamas pasekmes, nėra. Be to, nitrozaminų priemaišų taip pat gali būti kai kuriuose maisto produktuose, vandens tiekimo vietose.

VVKT tiekimo uždraudimas galios, nebent bus gauta informacijos arba vaistų registruotojai, jų atstovai Lietuvoje, lygiagretaus importo leidimo turėtojai pateiks kokybę patvirtinančius dokumentus, kad Lietuvos Respublikoje vaistų, kurių sudėtyje yra ranitidino, platinamose serijose nėra priemaišos NDMA.

Atkreipiame dėmesį į tai, kad veikliosios medžiagos ranitidino turintys vaistai uždraudžiami tiekti bei atšaukiami iš rinkos ir kitose  Europos bei pasaulio šalyse, todėl tolimesni veiksmai dėl ranitidino turinčių vaistų vartojimo, siekiant maksimaliai apsaugoti gyventojų sveikatą, derinami bendradarbiaujant su Europos vaistų agentūra (EVA) ir kitų valstybių vaistų agentūromis.

Sekite naujienas VVKT tinklalapyje.

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) informacija

Naujienos iš interneto