Prezidentas patvirtino Vyriausybės sudėtį

Trakietis Jaroslav Narkevič išrinktas susisiekimo ministru

Šią savaitę Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, vadovaudamasis Konstitucija ir atsižvelgdamas į Ministro Pirmininko Sauliaus Skvernelio teikimą, pasirašė dekretą, kuriuo patvirtino atnaujintos Vyriausybės sudėtį. Jis taip pat oficialiai pritarė Virginijaus Sinkevičiaus kandidatūrai į Europos Komisijos narius.

„Šios Vyriausybės tikslas yra užtikrinti skaidrią ir tęstinę veiklą. Iki kitų Seimo rinkimų liko ne tiek daug laiko, todėl norėtųsi, kad būtų užbaigti darbai, – sakė valstybės vadovas. – Valdantieji taip pat išdalino nemažai pažadų, kuriuos reikės įgyvendinti.“

Prezidentas tikisi, kad atnaujintoje Vyriausybėje bus išsaugotas tęstinumas ir stabilumas svarbiausiose strateginėse valstybės gyvenimo srityse.

„Tai reiškia, kad galime būti tikri, jog bus tęsiama Lietuvos užsienio ir saugumo politika, toliau vykdoma atsakinga valstybės finansų stabilumo politika“, – sakė valstybės vadovas, pabrėžęs, kad gerovės valstybės kūrimui būtinas ne vien valstybės išlaidų didinimas, bet ir solidus bei tvarus biudžeto pajamų pamatas.

Pasak Prezidento, tai, kad du iš trijų naujų ministrų iki šiol buvo Seimo frakcijų seniūnai, rodo, kad naujoji Vyriausybė turės daugiau politinio svorio ir galimybių vykdyti Vyriausybės programą.

Permainų atnaujintoje Vyriausybėje turėtų būti ir daugiau, nes į Europos Komisijos narius bus siūlomas ekonomikos ir inovacijų ministras V. Sinkevičius, kurio kandidatūrą šiandien pateikė Vyriausybė.

Prezidentas pabrėžė teigiamai vertinantis V. Sinkevičiaus kandidatūrą ir matantis, kad ji šiuo metu turi įstatymų numatytą politinę paramą Seime. „Tai naujosios Lietuvos politikų kartos atstovas, kuris, tikiu, gali užimti Lietuvai svarbų postą Europos Komisijoje“, – sakė šalies vadovas.

Darbus Vyriausybėje tęs šie ministrai:

  • Elvinas Jankevičius – teisingumo ministras
  • Raimundas Karoblis – krašto apsaugos ministras
  • Linas Kukuraitis – socialinės apsaugos ir darbo ministras
  • Mindaugas Kvietkauskas – kultūros ministras
  • Linas Antanas Linkevičius – užsienio reikalų ministras
  • Kęstutis Mažeika – aplinkos ministras
  • Algirdas Monkevičius – švietimo, mokslo ir sporto ministras
  • Jaroslav Narkevič – susisiekimo ministras
  • Andrius Palionis – žemės ūkio ministras
  • Virginijus Sinkevičius – ekonomikos ir inovacijų ministras
  • Vilius Šapoka – finansų ministras
  • Rita Tamašunienė – vidaus reikalų ministrė
  • Žygimantas Vaičiūnas – energetikos ministras
  • Aurelijus Veryga – sveikatos apsaugos ministras

Šaltinis: www.lrp.lt inf.


Mykolo Romerio universiteto docento dr. Sauliaus Spurgos komentaras

Lietuvos politiniame gyvenime nepastebimai įvyko tektoninis lūžis – Vyriausybėje bus du Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) nariai, parlamentarai: Jaroslav Narkevič – susisiekimo ministras, Rita Tamašunienė – vidaus reikalų ministrė.
Ši partija, visada turėjusi kelis Seimo narius, niekada nebuvo Vyriausybėje, o labiau pasižymėjo atkaklia Lietuvos lenkų teisių ir Georgijaus juostelių gynyba. Susisiekimo ministras J. Narkevič prieš penkerius metus skundėsi, kad Lietuvoje norima sunaikinti lenkus ir grasino šalyje surengti Maidaną. Reikia tik pagalvoti, jis tik per atsitiktinumą – ieškant Vyriausybei moters – netapo vidaus reikalų ministru.
Kita vertus, reikia pripažinti ir tai, kad lenkai pasirašydami valdančiosios koalicijos sutartį nekėlė savo įprastų reikalavimų – nei dėl švietimo, nei dėl gatvių pavadinimų, pavardžių rašymo. Dabar LLRA-KŠS yra mainstreaminė Lietuvos partija. Manau, tai Lietuvai išeis tik į naudą. Lietuvos lenkai ilgai, labai ilgai negalės skųstis, esą, Lietuvoje ignoruojami, kad pažeidžiamos jų teisės – o tai buvo įprasta dar visai neseniai. Juk jų atstovė vadovauja Vidaus reikalų ministerijai.

Naujienos iš interneto