Ariogaloje įvyko buvusių tremtinių ir politinių kalinių sąskrydis

Rugpjūčio 3 d., šeštadienį, Ariogaloje, Raseinių r., įvyko kasmetinis buvusių tremtinių ir politinių kalinių sąskrydis „Su Lietuva širdy“. Čia rinkosi ne tik likimo broliai ir seserys, ištvėrę tremties žiaurumus, bet ir visi Tėvynę mylintis žmonės.

Prezidentas Gitanas Nausėda (penktas iš dešinės) su žmona Diana (trečia iš kairės) bendravo su sąskrydžio dalyviais. Trečias iš dešinės – Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis

Renginys prasidėjo tradicine dalyvių eisena nuo Ariogalos Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčios į Dubysos slėnį. Čia šv. Mišias aukojo atvykęs Kauno arkivyskupas emeritas Sigitas Tamkevičius (SJ). Baigiantis Mišioms bėgikai atnešė sąskrydžio ugnį, kuri nuo amžinosios ugnies ryte buvo įžiebta Kauno Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje.
Į šventę, simbolizuojančią gyvą istorijos atmintį, taip pat atvyko ir garbūs Lietuvos politikai. Šiemet su dar likusiais gyvais tremtiniais bend­ravo ir išrinktasis Lietuvos Prezidentas Gitanas Nausėda su žmona Diana, Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis ir kt.

Bendroje ilgoje eisenoje žengia Lentvario ir Trakų tremtinių delegatai

Kasmetiniame buvusių tremtinių ir politinių kalinių sąskrydyje „Su Lietuva širdy“ ne pirmus metus dalyvauja Lentvario politinių kalinių ir tremtinių choras „Viltis“ (vadovas – Jevgenij Barkovskij).

Gieda jungtinis buvusių tremtinių choras. Jame skambėjo ir Lentvario politinių kalinių ir tremtinių choro „Viltis“ balsas

Ta proga prisiminkite, kaip korespondentas, šių eilučių autorius Jonas Počepavičius svečiavosi ir savaitraščio „Tremtinys“ pirmajame puslapyje (1998 m. spalio 2 d., Nr. 37 (323)). Tąkart publikacijoje „Tik Jums“ autorius tokiais žodžiais kreipėsi į buvusius tremtinius ir politinius kalinius: „Jūs primins ašarota lagerių / Rūsti daina žaizdota brolių, / Vieną birželio 14-osios ilgą vakarą / Tarp suklupusių Respublikos šuolių. / Jūs – prasmė, laisvė ir kantrybė, / Toks – lietuvio kapitalinis grožis, / Tautos jėga, neįpirkta galybė, / Sibiro kapuos balta rožė. / Jūs – žmonės, pažinę badą / Mirtį, netektį ir Viltį, / Jūsų atmintis mus į tiesą veda, / Jūs negalite nei mirties nutilti!“
2000 m. rugpjūčio 12 d. laikraščio „Trakų žemė“ (Nr. 32 (81)) publikacijoje „Žila Lietuvos sąžinė Ariogaloje“ J. Počepavičiaus dėmesys skiriamas puoselėti istorinę atmintį, pagerbti žuvusiuosius Sibiro platybėse, aprašomas tradicinis sąskrydis „Su Lietuva širdy“, kuris iliustruojamas 12 nuotraukų (skaičius pasirenkamas ne atsitiktinai – tiek apaštalų turėjo Jėzus Kristus). Tąkart J. Počepavičius skyrė tokius jautrius žodžius: „Buvo jaunimo (…) Vakare gegužinė ir laužas. Ir tikėjimas Lietuva, žila Lietuvos sąžine, atmetusi rūškaną Sibirą, atgavo antrąją jaunystę (…) Vakaras buvo giedras. Dubysa priminė vis tekantį Maironį (…)“

Lietuvos partizanų atmintis

Šiandien Ariogalos toje pačioje vietoje stipriau nepakartosime tų tremtinio jausmų, kuriuos pergyvenome prieš 19-ka ir 21-erius metus. Renginyje regėjome ir girdėjome nemažai valdiško tono, buvo priimtos rezoliucijos „Dėl paminklo Laisvės kovoms įamžinti Lukiškių aikštėje“ ir „Dėl nukentėjusių asmenų valstybinės pensijos“, o 17:00 val. sąskrydyje trys – lietuvių, estų ir latvių – vėliavos buvo nuleistos.

Iš Lentvario atvyko politinis kalinys Adomas Dumalakas (kairėje) ir tremtinys Viktoras Rainys

Plačiau apie tai skaitykite socialiniame tinkle „Facebook“, Jono Davydonio paskyroje, ir Lentvario miesto internetiniame laikraštyje www.klevualeja.lt.

Jonas POČEPAVIČIUS
Autoriaus nuotr.

Naujienos iš interneto