Artimo žmogaus priklausybės

Jei jūsų namuose paauglys, didelė tikimybė, kad nerimas jus lydi kasdien, ypač, dėl galimos priklausomybės. Remiantis Nacionalinio priklausomybių nuo narkotinių medžiagų instituto (JAV) 2018 m. atliktų tyrimų duomenimis, net 12,4 proc. 11–12 klasių moksleivių jau bent kartą pabandė nelegalių medžiagų, 6 proc. 12 klasės moksleivių kasdien surūko bent vieną suktinukę, daugiau nei 30 proc. 12-os klasės moksleivių bent kartą per pastarąjį mėnesį vartojo alkoholį. Apie priklausomybę nuo kompiuterinių žaidimų, socialinių tinklų net nekalbama.

 

Tai visgi, ko ieškoti, jei baiminatės, kad jums brangus žmogus galimai yra priklausomas? Pirmiausia pastebėkite elgesį. Neretai iki šiol buvęs draugiškas, netikėtai mylimas paauglys patampa priešišku, nerimastingu, izoliuoja save nuo šeimos ir draugų, tampa uždaras, nebesidomi mokykla, sportu ar kita iki šiol buvusia mėgstama veikla. Taip pat ganėtinai dažnai keičiasi valgymo, higienos įpročiai bei sutrinka miegas.

Neretai, tėvai linkę ieškoti galimų pasiteisinimų dėl ko jų vaikas rūko ar žaidžia kompiuterinius žaidimus, kaltina aplinkinius. Todėl specialistai kviečia vengti šių keturių žingsnių: ignoruoti ir neigti iškilusią problemą, laukti kol ji pati išsispręs, gėdinti paauglį dėl tokio pasirinkimo, reaguoti itin agresyviai.

Pirmiausia, svarbu suprasti, kad jūs šią minutę esate svarbūs savo vaikui. Todėl turite išlikti drąsūs, kantrūs ir turėti planą kaip ir kada kalbėsite su savo atžala apie galimą priklausomybę. Svarbu pasirinkti tinkamą laiką, kada būsite ramūs. Taip pat svarbu apriboti bet kokius papildomus dirgiklius, kurie galėtų trukdyti ramiam pokalbiui. Turėkite pokalbio planą – išgirskite, kas jums sakoma, ir ką žadate daryti toliau pvz. kreipsitės į psichologą.

Priklausomybė yra sunkumas, liga, kurią esame linkę spręsti tyliai, neretai ją ignoruojant, nors iš tikrųjų, kaip tik šiuo momentu tėvai ypatingai reikalingi jų vaikams.

 

Andžela RYBAKOVIENĖ, psichologė psichoterapeutė

Loreta GUDIENĖ, psichologė psichoterapeutė

Elnora JACHJAJEVA, psichologė

Naujienos iš interneto