Lentvaryje aidėjo „Trakų fanfarinės savaitės“ pučiamieji

Iš Didžiosios Britanijos atvykęs septetas „Septura Brass“ su Trakų r. savivaldybės mere Edita Rudeliene (penkta iš kairės), Trakų meno mokyklos direktore Neringa Mišeikiene (šešta iš kairės), koncertą vedusia Justina Orlovskyte ir Lentvario Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčios klebonu teol. lic. Gintaru Petroniu (pirmas iš dešinės). Lentvario Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčia, 2019 m. liepos 30 d.

Trakų Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bazilikoje kanklininkės Aistės Bružaitės ir birbynininko Egidijaus Ališausko dueto pradėta XV-oji „Trakų fanfarinė savaitė“ pasiekė Lentvarį. Čia, Lentvario Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčioje, liepos 30 ir 31 d. vyko du festivalio koncertai. Antradienį lentvariškius ir miesto svečius džiugino iš Didžiosios Britanijos atvykęs varinių pučiamųjų instrumentų ansamblis „Septura Brass“, o kitą dieną pasirodė nemažiau šiltų aplodismentų sulaukęs varinių pučiamųjų instrumentų ansamblis „Amber Brass“ su solistu trimitininku Tomu Griciumi.

Septetas „Septura Brass“ Lentvario Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčioje, 2019 m. liepos 30 d.

Aukščiausio lygio muzikų septeto „Septura Brass“ nariai užima pagrindinius pultus Londono simfoniniame, Filharmoniniame, Karališkajame filharmoniniame, BBC simfoniniame, Birmingamo miesto simfoniniame, Bazelio simfoniniame ir „Auroros“ orkestruose. Kolektyve groja 3 trimitai (atlikėjai – Philip Cobb, Simon Cox, Huw Morgan, Alan Thomas), 3 trombonai (Matthew Gee, Matthew Knight, Peter Moore, Dan West) ir tūba (Sasha Koushk-Jalali, Pete Smith), jų meno vadovai – trimitininkas Simon Cox ir trombonininkas Matthew Knight. Į Lietuvą septetas atvyko su M. Ravelio, C. Debussy, G. Gershwino kūriniais paremta programa „Amerikiečiai Paryžiuje“.

Kvintetas „Amber Brass“ su solistu Tomu Griciumi (pirmoje eilėje, kairėje), Trakų meno mokyklos direktore Neringa Mišeikiene (trečioje eilėje antra iš dešinės), Justina Orlovskyte (trečioje eilėje pirma iš dešinės) ir Arvydu Mišeikiu (pirmoje eilėje, dešinėje). Lentvario Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčia, 2019 m. liepos 31 d.

2016 m. susibūręs kvintetas „Amber Brass“ – tai penki iš skirtingų Lietuvos miestų ir mokyklų atvykę jaunieji muzikai: trimitininkės Ernesta Švelnytė ir Vaiva Putriūtė, valtornininkė Marta Etxezarreta, trombonininkė Martyna Mišeikytė ir tūbininkas Danielius Patrikas Kišūnas. Koncertą vedusi trakiškiams gerai žinoma atlikėja, profesionali muzikė, chorvedė Justina Orlovskytė sakė: „Įsibėgėjus 15-ajai „Trakų fanfarinei savaitei“ visi tampame tarsi viena didele šeima, o šio vakaro [liepos 31 d.] koncertus pradeda šios šeimos jaunieji atstovai – kolektyvas „Amber Brass“.“ Nors šiemet, būtent „Trakų fanfarinės savaitės“ metu, „Amber Brass“ švenčia dar tik trečiąjį gimtadienį, kolektyvas jau bendradarbiauja su žymiais Lietuvos ir užsienio kvintetais, atlikėjais, yra pasirodęs ir gavęs puikių įvertinimų Alziroje (Ispanijoje) vykusiame festivalyje „Sbalz“, taip pat festivaliuose „Trakų fanfarinė savaitė“, „Dūdų vasara“, surengęs sakralinį koncertą Vilniaus Šv. Ignoto bažnyčioje, koncertavęs įvairiuose Lietuvos miestuose.

Žaismingu Kevin McKee kūriniu „Escape“ („Pabėgimas“), Anders Hillborg kūriniu, 1998 m. parašytu kvintetui „Stockholm Chamber Brass“, koncertą pradėjęs kvintetas netruko sulaukti solisto Tomo Griciaus, kartu jie atliko tris čekų kompozitoriaus Johann Baptist Georg Neruda sukurto koncerto trimitui („Concerto in E-flat for Trumpet and Strings“) dalis, abejingų nepalikusią, klausytojus sužavėjusią giesmę – himną „Amazing Grace“ („Nuostabi malonė“).

T. Gricius „Trakų fanfarinės savaitės“ projekte dalyvauja ne tik kaip atlikėjas, jis – ir festivalio metu vykstančių meistriškumo ir kvalifikacijos tobulinimo kursų dėstytojas. J. Orlovskytė papasakojo, kad šis solistas mokėsi Kauno Juozo Naujalio muzikos mokykloje, studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (mokytojai S. Petrulis, A. Kontautas ir T. Dokshizer), vėliau Londono Guildhall muzikos ir dramos mokykloje (profesoriai J. Miller ir A. McAneney), J. Sibelijaus muzikos akademijoje Helsinkyje (prof. J. Harjanne). Jis buvo Suomijos radijo simfoninio orkestro trimitininkas ir trimitų grupės koncertmeisteris, o 2008 m. tapo Pasaulio simfoninio orkestro muzikantu. T. Gricius pelnė tarptautinį pripažinimą, gavo daugybę aukštų įvertinimų, 2007 m. laimėjo I vietą tarptautiniame Raimo Sarmas trimitininkų konkurse Lieksoje, Suomijoje, jo kūrybiniame kelyje gausu bendradarbiaujant su garsiais užsienio ir Lietuvos kolektyvais, atlikėjais vykdytų muzikinių projektų, o nuo 2013 m. T. Gricius – Vytauto Didžiojo universiteto muzikos katedros vizituojantis dėstytojas.

Kvintetas „Amber Brass“ su solistu Tomu Griciumi Lentvario Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčioje, 2019 m. liepos 31 d.

Jautrus, klausytojus giliai sujaudinęs buvo kvinteto pristatytas Eric Maschwitz (žodžiai) ir Manning Sherwin (muzika) kūrinys „A nightingale sang in Berkeley Square“ („Lakštingalos giesmė Berklio aikštėje“). Tai populiari britų daina, sukurta prieš pat Antrąjį pasaulinį karą, parašyta ir 1939 m. vasarą pirmą kartą atlikta britų pamėgtame Prancūzijos kurorte. Susirinkusieji Lentvario bažnyčioje puikaus pasirodymo ir gimtadienio proga kvintetui „Amber Brass“ dovanojo garsius plojimus, o šie klausytojams įteikė dar vieną dovaną – „Keturis eskizus“ (Anthony Plog, „Four sketches“).

J. Orlovskytė paminėjo, kad projekto „Trakų fanfarinė savaitė“ kartelė keliama vis aukščiau – šiomis dienomis vykstantis XV-asis festivalis džiugina net 13 įvairiose erdvėse vykstančių nemokamų koncertų, 150 dalyvių ir 15 pačių geriausių mokytojų iš Lietuvos ir užsienio. Festivalį organizuojanti Trakų meno mokykla už visa tai dėkoja ir fanfaras skiria partneriams – Lietuvos muzikos ir teatro akademijai, Trakų švietimo centrui, Trakų kultūros rūmams, rėmėjams – Lietuvos kultūros tarybai, LR kultūros ministerijai, Trakų r. savivaldybei ir kitiems, o svarbiausia – visiems neabejingiems muzikai, kurie kaskart susirenka pasidžiaugti puikių kolektyvų ir atlikėjų dovanomis.

Irma STADALNYKAITĖ, Lentvaris

Autorės nuotr.

Naujienos iš interneto