„Viduramžių šventė“ – šiemet Medininkų pilyje

Nebedžiugina vakarėliai ir vakarai prie TV ekranų, o išėjus į gatvę dūstat nuo miesto dulkių? Vaikai per ilgai sėdi prie kompiuterių, neatplėšia akių nuo išmaniųjų telefonų? Tuomet Jums gyvybiškai reikia atvykti pas mus! Birželio 15–16 d. siūlome pasinaudoti „laiko mašina“ ir nusikelti į Viduramžius! Lyg iš senovės graviūrų nužengę riteriai ir prakilnios damos, budeliai ir raganos, amatininkai ir muzikai sukurs ypatingą patirtį! Trečią dešimtmetį skaičiuojanti „Viduramžių šventė“ kviečia Jus į Medininkų pilį ir stebins ne tik turiniu bet ir nauja vieta! Renginio organizatorius – Trakų istorijos muziejus.

Pasak muziejaus direktorės Alvygos Zmejevskienės, „Viduramžių šventė“ užgimė ir dvidešimt vienerius metus vyko nūnai rekonstruojamoje Trakų Pusiasalio pilyje. Norėta tęstinumo, dovanojant renginį ištikimiems ir naujiems lankytojams, entuziastams, nuolatiniams dalyviams, ieškota naujo sprendimo. Tik šiemet „Viduramžių šventė“ vilkės naują rūbą – pasipuoš Medininkų pilies kuorais. Istorijos, kultūros ir gamtos visumos harmonija – paveiki, dvasinę savastį ir kultūrinį augimą puoselėjanti ir ugdanti jėga, kurią galėsite pajusti. Laukiame visų, o ypač vaikų ir jaunimo – norime jiems perduoti mūsų puoselėjamas vertybes, – teigia direktorė. Skatindami domėjimąsi kultūra taikome lojalumo programą – vaikams iki 18 m. renginys nemokamas.

Viduramžių visuomenė – karių visuomenė. Atvykus iš tolo masins akį karybos klubų margaspalvė stovykla ir kovingai plevėsuojančios vėliavos. Ne tik stebėsite gyvenseną ir dvi dienas vyksiančias kovas, bus galimybė ir patiems aktyviai dalyvauti! Kaip žinia, kariai neišgyventų be nagingųjų amatininkų – renginyje nusidrieks ir jų gatvelė. Čia pat kalvis taisys mūšyje nukentėjusį šalmą, šalia matysite žėrinčius stiklo karoliukus, atkurtus pagal archeologinius radinius. Tolėliau įsikurs puodžiai. Lipdymas, žiedimas – ne vienam iš Jūsų suteiks pažinimo džiaugsmą. Prisiminimui apie savaitgalio patirtį galima bus nusivyti juostelę ar pasigaminti odinę apyrankę patraukus gilyn amatininkų gatvele. Čia ir atsiminimų knygelę galėsite įsirišti, nepatingėjus – įvijinį žiedelį ar pasaginę sagę pasigaminti. Daugel kitų amatų išbandyti galėsite – ir bučius pinti, ir medinį dubenį išsiskobti, ir teisingai gydančią arbatą susimaišyti ar stogui skiedrų prisiruošti. Galėsite pasimokyti kalvio kūjį įvaldyti. Su senoviniais žaidimais – ir prie amatininkų stalo, ir judriaisiais renginio erdvėje – patirsite naujo atradimo džiaugsmo!

Renginyje dalyvaus bemaž 200 dalyvių iš Lietuvos, Latvijos, Lenkijos, Baltarusijos ir Rusijos. Vyks protų mūšis, paskaitos, edukacinės veiklos, konkursai ir spektaklis vaikams. Per muziką ir šokį Jums savo žinias ir vertybes dovanos karo dainomis garsėjanti įspūdinga vyrų grupė „Ugniavijas“, unikali folkloro grupė „Laiminguo“, viduramžių šokio kolektyvai iš Kauno „Ambera“ ir „Saltus Gladii“ ir viena įdomiausių grupių iš kaimyninės Baltarusijos, žavinti energinga viduramžių folk muzika ir savais kūriniais – „Irdorath“. Sekmadienio popietę matysite jų įspūdingą sceninį šou – laužome stereotipus, kad viskas kas geriausia – pirmąją renginio dieną! Dvi dienas vyks lygiavertės, bet skirtingos veiklos, kurios skelbiamos ne tik pagrindinėje, bet ir papildomoje edukacinių veiklų programoje.

Laukiame Jūsų!

Su renginio programa galite susipažinti internete: www.trakaimuziejus.lt bei muziejaus Facebook paskyroje.

 

 

Brigita BALČYTIENĖ,

Trakų istorijos muziejaus Ryšių su visuomene ir edukacijos skyriaus vedėja

 

Naujienos iš interneto