- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Apie babaušius ir kitas dvasias su Linu Bitvinsku

[1]

Lentvario miesto bibliotekoje viešėjo rašytojas ir žurnalistas iš Anykščių – Linas Bitvinskas. Svečias atvyko pristatyti savo keturių poezijos knygelių vaikams: „Viena diena be skėčio“, „Daiktų gyvenimas“, „Vaikiškas parkas“ ir „Kodėl miške švilpauti negalima“.

L. Bitvinskas gimė Raseinių krašte, o šiuo metu gyvena ir dirba Anykščiuose laikraščio „Šilelis“ redaktoriumi. Rašyti pradėjo būdamas trečioje klasėje, o baigdamas mokyklą, savo eilėraščius pasiūlė vietiniam Raseinių laikraščiui ir jie buvo išspausdinti. Studijavo tuomečiame Vilniaus pedagoginiame institute lietuvių kalbą.

„Net per stojamuosius egzaminus mane išgelbėjo poezija: kai visi rašė rašinį, aš parašiau eilėraštį. Matyt, komisijai neliko nieko kito, kaip mane priimti“, – juokavo L. Bitvinskas.

Autorius pasakojo, kad niekada negalvojo, jog rašys vaikams eilėraščius. Buvo laikas, kai nieko ilgai nerašė. Kartą Anykščių laikraščio žurnalistė paprašė jo parašyti eilėraštukų vaikams, jis mielai sutiko ir nuo to laiko pradėjo dažniau rašyti. Autorius linksmai pasakojo, kaip dukra mokykloje padeklamavo jo sukurtą eilėraštį ir pasigyrė, kad autorius tėtis.

„Stengiuosi, kad mano eilėraščiai būtų paprasti, nebūtinai turintys labai gilią prasmę, kad būtų suprantami ir vaikams, ir suaugusiems“, – atviravo poetas. Taip pat autoriui svarbu, kad knygelę būtų galima perskaityti per vieną kartą, todėl jo knygos plonos.

Kalbėdamas apie knygą „Daiktų gyvenimas“, rašytojas pabrėžė, kad tai pirma Lietuvoje vaikiškų eilėraščių knyga suaugusiems, iliustruota dailininkės Theresos Van Cherry atvirukais. Knygelė skirta skatinti skaitymą šeimoje, tėveliams, kurie nori skaityti vaikams ir kartu su vaikais.

Knygelėje „Vaikiškas parkas“ Linas stengiasi perteikti vaiko būseną, jam stebint aplinką ir gyvenimą. Pasak autoriaus, svarbiausia yra ne tai, kas matoma, o kas jaučiama. Eilėraščiai lengvi ir skambantys. Skaitant juos, galima pasidžiaugti laisve, kurią turi tik vaikai.

Poezijos knyga „Viena diena be skėčio“ – tai išskirtinė knyga, kurioje sudėti lietuviški tekstai ir jų vertimai į prancūzų kalbą. Autoriaus draugystė su dailininke, knygų iliustratore Rūta Martorana, šiuo metu gyvenančia ir dirbančia Prancūzijos užjūrio regione Gvadelupoje, peraugo į bendrą projektą, kurį padėjo įgyvendinti Anykščių meno inkubatorius. Buvo parašytas projektas „Per meną į pasaulį“ ir taip užsimezgė ryšiai su Pietų Prancūzija. Jaunieji lietuviai ir prancūzai skaitė tuos pačius L. Bitvinsko eilėraščius ir piešė iliustracijas, o kas buvo nupiešta, tas ir sugulė į šią knygą.

Knyga „Kodėl miške švilpauti negalima“ skirta Vietovardžių metams ir išleista labdaros ir paramos fondo „Švieskime vaikus“. Ši knyga – penktojo Nacionalinio vaikų literatūros konkurso (2017 m.) trečiosios premijos laimėtoja, įspūdingai iliustruota Audronės Uzielaitės. Autorius skaitė eilėraščius iš šios knygelės ir paaiškino vaikams, kodėl miške negalima švilpauti. Pasak jo, jei švilpausi – Miškinis tave paklaidins. Rašytojas klausinėjo vaikų, ar jiems yra tekę miške pasiklysti ir labai nusistebėjo, kad vaikai pasakojo pasiklystantys tik parduotuvėje. Mažieji klausytojai labai susidomėjo svečio pasakojimu apie keistus babaušius, laumes, pelkių bobas, maumus, kurie gali tykoti negerų vaikų tamsoje, šulinio dugne, prie upės.

Visus pakerėjo autoriaus skaitomų eilėraščių skambumas ir nuoširdumas. Rašytojas apdovanojo aktyviausius susitikimo dalyvius savo knygelėmis, o mokytojos žadėjo su vaikais mokytis juos deklamuoti.

Violeta PUPELIENĖ,  Trakų viešosios bibliotekos Lentvario filialo
vyr. bibliotekininkė