Teismas uždraudė naikinti medžius Trakų Vokės dvaro parke

Praėjusią savaitę Trakų Vokės dvaro sodybos teritorijoje (Žalioji a., Vilniuje) pradėti masiškai šalinti sveiki brandūs parko želdiniai. Sunaikintos kelios šį dvarą puošusios alėjos. Jos pasitikdavo žmones, įžengusius į dvaro teritoriją pro raudonuosius neogotikinius vartus. Vietos bendruomenė tokio Vilniaus savivaldybės žingsnio nesitikėjo ir buvo šokiruota staiga prasidėjusio barbariško proceso. Lietuvos mastu visuomenę aplinkos apsaugos klausimais vienijanti asociacija Aplinkos ir paveldo saugojimo sąjūdis (toliau – sąjūdis) dėl Vilniaus savivaldybės veiksmų nutarė imtis teisinių priemonių.

Dar prieš išduodant leidimus kirtimams, bendruomenei buvo žadėta, kad bus paviešinta visa su projektu susijusi informacija, kad medžiai bus įvertinti, o sąjūdis atskirai kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybės administraciją su prašymu atlikti planuojamų pertvarkyti želdinių būklės ekspertizę. Esant tokiam fizinių ar juridinių asmenų prašymui želdinių būklės ekspertizė yra privaloma, o jos neatlikus želdiniai negali būti šalinami. Nepaisant to, skubos tvarka buvo išrašytas leidimas šalinti kelis šimtus medžių, o kirtimai pradėti tą pačią dieną, kai jis buvo paskelbtas. Kitaip tariant, suinteresuotai visuomenei nebuvo sudaryta tinkamų sąlygų su juo susipažinti ir jį užginčyti.

Vertindamas tokį poelgį kaip išskirtinės vertės istorinio parko žalojimą, sąmoningai ignoruojant suinteresuotos visuomenės nuomonę, sąjūdis kreipėsi į teismą, prašydamas taikyti laikinąją apsaugos priemonę – uždrausti Vilniaus miesto savivaldybei šalinti Trakų Vokės dvaro sodybos parko želdinius. Vilniaus miesto apylinkės teismas, atsižvelgdamas į prašyme dėl laikinųjų apsaugos priemonių išdėstytus pareiškėjo argumentus ir pateiktus rašytinius įrodymus, nutarė sąjūdžio prašymą tenkinti visiškai: uždrausti Vilniaus miesto savivaldybės administracijai šalinti želdinius Trakų Vokės dvaro sodybos parke, kol per 14 dienų bus pateiktas ieškinys teismui.

Šiuo metu Aplinkos ir paveldo saugojimo sąjūdis rengia ieškinį Vilniaus miesto savivaldybei dėl vykdomo ir planuojamo parkų naikinimo Trakų Vokėje ir kitur. Pasak organizaciją atstovaujančio advokato Sauliaus Dambrausko, suinteresuota visuomenė yra sunerimusi dėl vykdomų projektų, kurių metu yra šalinami sveiki brandūs medžiai. Taip pat reiškiamas nepasitenkinimas, kad nesilaikoma procedūrinių reikalavimų, kurių metu visuomenė turi būti tinkamai supažindinama su projektais, vertinami jos pasiūlymai ir pastabos. Vilniuje šiuo metu ruošiami įgyvendinti dar trijų parkų projektai – Misionierių sodai, Sapiegų parkas, Reformatų skveras.

Aplinkos ir paveldo saugojimo sąjūdžio informacija

Naujienos iš interneto