- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Skaitmeninės savaitės renginiai Lentvario bibliotekoje

[1]

Lentvario biblioteka kartu su Lentvario miesto bendruomene dalyvauja projekte „Prisijungusi Lietuva“. Šiuo projektu siekiama skatinti Lietuvos gyventojus įgyti reikalingų įgūdžių efektyviai, saugiai ir atsakingai naudotis internetu ir kitomis informacinėmis priemonėmis, į šias veiklas įtraukiant savo bendruomenės narius.

Kovo 25–31 d. projektas ,,Prisijungusi Lietuva“ kvietė dalyvauti visoje Europoje vykstančioje kasmetinėje akcijoje „Skaitmeninė savaitė“ (angl. „ALL DIGITAL Week“), skatinančioje naudotis informacinėmis ryšio technologijomis ir ugdyti skaitmeninį raštingumą. Kasmet akcijos renginiuose dalyvauja apie 100 tūkst. Europos Sąjungos gyventojų. Lentvario miesto biblioteka taip pat prisijungė prie šios akcijos ir savo lankytojus pakvietė į skaitmeninių technologijų užsiėmimus. ,,Skaitmeninės savaitės“ metu bibliotekoje vyko internetiniai seminarai, edukacinės vaizdo paskaitos, protų mūšis, viktorina „Skaitmeninis pasaulis“.

Kovo 27 d. 11.00 val. bibliotekos lankytojai stebėjo internetinį seminarą „Bankas be kodų kortelių: praktiniai patarimai”. Bankininkystės ir telekomunikacijų specialistai pristatė šiuolaikines saugesnes prisijungimo prie internetinės bankininkystės priemones, patarė, kaip jomis naudotis. ,,Smart-ID“ yra nemokama ir patogi naudotis priemonė, nes prisijungimui prie banko tereikia turėti savo išmanųjį telefoną bei interneto ryšį. Po kodų kortelių atsisakymo banko klientai prisijungti prie interneto banko galės ne tik naudodamiesi „Smart-ID“, bet ir PIN kodų generatoriumi, jis yra nemokamas pensininkams, tačiau visiems kitiems bus mokamas. Dar galima  naudotis ir mobiliuoju parašu. Specialistai ne tik supažindino seminaro dalyvius su naujomis technologijomis, bet ir  atsakė į dalyvių  klausimus.

[2]

Kovo 28 d. 11.00 val. bibliotekos lankytojai galėjo stebėti ir dalyvauti tiesioginiame internetiniame seminare ,,Medijų ir informacinio raštingumo ugdymo strateginės kryptys“. Jo metu pristatyti medijų ir informacinio raštingumo ugdymo pilietiškumui skatinti svarbiausi aspektai bei šiuo metu Nacionalinės bibliotekos, kartu su Nyderlandų bibliotekomis, vykdomas projektas.

Kovo 28 d. 12.00 val. Lentvario bibliotekoje vyko protų mūšis ,,Aš ir internetas“ bei viktorina jaunimui ,,Skaitmeninis pasaulis“ naudojantis programėle ,,Kahoot“. Su Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazijos moksleiviais smagiai bendravo ir viktoriną vedė bibliotekos savanorė, projekto ,,Prisijungusi Lietuva“ skaitmeninis lyderis Auksė Podrezaitė. Viktorina bei protų mūšis suteikė jaunimui įdomių, naudingų faktų bei informacijos apie naująsias technologijas ir šiuolaikinį internetą. Viktoriną sudarė šeši etapai: saugumas, statistika, trumpiniai, faktai, vaizdai, internetas Lietuvoje. Iš viso 42 klausimai. Kad būtų daugiau azarto, gimnazistai susibūrė į 2 komandas, susikūrė pavadinimus ir kiekvienam klausimui atsakyti turėjo pusę minutės laiko. Po kiekvieno etapo teisingus atsakymus jie matė ekrane. Žaidimo pabaigoje suskaičiavus balus, buvo paskelbti  nugalėtojai komanda – „7 trip“. Jie iš viso surinko 30 balų.  Džiaugėsi ne tik nugalėtojų komanda, bet ir visi smagiai praleido laiką, pagilino savo skaitmeninio raštingumo žinias bei sužinojo ir pamatė daug įdomių faktų.

Rūta MINKEVIČIENĖ, Trakų viešosios bibliotekos Lentvario filialo vyr. bibliotekininkė

Šaltinis – http://www.regionunaujienos.lt/skaitmenines-savaites-renginiai-lentvario-bibliotekoje/