Kūrybinė dirbtuvės „Kaip gimsta iliustracijos?“

Lentvario miesto bibliotekoje vyko kūrybinės dirbtuvės „Kaip gimsta iliustracijos?“, kurias vedė knygų autorė ir vertėja Rasa Bačiulienė.

Kūrybinėse dirbtuvėse dalyvavo Lentvario pradinės mokyklos moksleiviai. Jie ne tik sužinojo, kaip kuriamos iliustracijos, kokie yra kūrybos būdai ir metodai, bet ir patys pabandė sukurti savo iliustraciją. Taip pat išgirdo pasakojimą apie dailininko Vlado Žiliaus iliustracijų kūrybos ypatumus. Dirbtuvių pabaigoje vaikai patys išrinko gražiausių piešinių autorius, jiems įteiktos dovanėlės.

Vladas Žilius iliustravo daugybę knygų, tiek poezijos, tiek prozos, tiek vaikų: Maironio, Justino Marcinkevičiaus, Marcelijaus Martinaičio, Algimanto Baltakio, Janinos Degutytės, Mykolo Sluckio ir kitas knygas. Ankstyvuosiuose dailininko kūriniuose svarbią vietą užėmė Vilniaus ir apskritai miesto vaizdai. Vilniaus motyvai šmėkščioja ir V. Žiliaus knygų iliustracijose bei ekslibriuose, be to, jis yra sukūręs du Vilniaus architektūrą vaizduojančių dekoratyvių atvirukų komplektus. Būdamas geras piešėjas, V. Žilius ir paprastu pieštuku gebėjo perkelti svarbias idėjas ir emocinę patirtį.

Kadangi užsispyręs talentingas modernistas nieku gyvu nesitaikė prie sovietinės sistemos, V. Žilius buvo persekiojamas, patyrė moralinę ir materialinę diskriminaciją. Galiausiai menininkas buvo priverstas emigruoti. 1976 metų pradžioje Vladas su žmona Ida išvyko į JAV. Kvalifikuotam dailininkui pavyko gauti darbą vienoje tarptautinėje reklamos dizaino firmoje, o laisvalaikį jis galėjo skirti kūrybai. Iki pat savo mirties menininkas kūrė Niujorke. Šiuo metu jo kūryba pristatoma jau ir Lietuvoje. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

R. Bačiulienė pristatė šį projektą ir papasakojo apie knygų iliustravimo techniką, kurią naudojo menininkas V. Žilius. Ši technika yra labai sudėtinga, reikalaujanti kruopštumo ir atidumo. Ant metalinės plokštelės yra raižomas įspaudas, kuris po to užpildomas vienos spalvos dažais ir taip gaunamas atvaizdas. Tokius įspaudus vadina ekslibrio kliše. Vietoje metalo galima naudoti ir kitas medžiagas, tokias kaip medis ar linoleumas.

Rasa pasiūlė vaikams sukurti iliustraciją Aldonos Puišytės eilėraščiui „Girių monai“, panaudojant tik paprastą pieštuką ir baltą popieriaus lapą. Dauguma vaikų piešė mišką ir medžius, tokius kaip egles ar pušis. Taip pat piešė grybus ir pagrindinį eilėraščio veikėją nykštuką. Kai nupiešė iliustracijas, tada turėjo pasirinkti dar vieną spalvą, kuria reikėjo paryškinti kokią nors piešinio detalę. Iš tiesų vaikams sekėsi puikiai ir išėjo labai gražios ir originalios iliustracijos. O tris gražiausius kūrinius vaikai išrinko patys. Renginio dalyviai džiaugėsi, kad galėjo tapti tikrais knygų iliustravimo menininkais.

Kartu su renginiu Lentvario bibliotekoje atidaryta unikalaus dailininko V.Žiliaus (1939–2012), kilusio iš Žemaitijos, vėliau kūrusio Niujorke, iliustracijų paroda. Joje dailininko sukurtos knygų iliustracijos, atvirukų ciklas ,,Vilnius“, knygų iliustracijų eskizai, ekslibriai ir ekslibrių klišė, V. Žiliaus iliustruotos knygos bei Simonos Makselienės sudaryta knyga apie dailininką.

Paroda veiks iki gegužės 16 d. Kviečiame visus apsilankyti!

Inesa DAUNARAVIČIENĖ,
Trakų viešosios bibliotekos
Lentvario filialo vyr. bibliotekininkė

Naujienos iš interneto