- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Viena naktis, viena istorija ir bendri tikslai

[1]

Laimėję projekto finansavimą, kovo 22–23 d. mes, Rūdiškių gimnazijos seniūnų sueiga, įgyvendinome projektą „Pelėdos“. Tai naktis mokykloje, neįprasta tuo, jog 5 skirtingų gimnazijų mokiniai laiką leidžia kartu vienoje vietoje.

Projektas orientuotas į Trakų rajono jaunimo vienijimą. Tai yra viena naktis, viena istorija ir bendri tikslai.

Beveik 50 dalyvių iš 5 rajono mokyklų – atstovai iš Lentvario Motiejaus Šimelionio, Trakų Vytauto Didžiojo, Onuškio Donato Malinausko, Aukštadvario bei, žinoma, Rūdiškių gimnazijų – kovo 22-ąją buvo pasiryžę nemiegoti.

Tačiau apie viską nuo pradžių. Vos atvykusius svečius pasitikome ir jaunimui įsikūrus mūsų mokykloje išdalijome jiems mėlynas ir raudonas apyrankes, kurios turėjo vėliau suburti dalyvius į dvi grupes. Rūdiškių gimnazijos aktų salėje visi susipažinome ir sustojome į vieną didelį ratą žaisti. Kiekvienas dalyvis sakė savo vardą ir rodė judesį, atspindintį, koks jis yra, o visi likusieji turėjo vienu metu jį pakartoti. Žaidimui pasibaigus visi dalyviai nuėjo vakarienės, o pavakarieniavus prasidėjo mokymų maratonas – kiekvienas turėjo galimybę dalyvauti Brigitos Baškevičiūtės, Gintarės Joteikaitės ir Mantauto Ruzo workshop‘uose. Šiuose užsiėmimuose Trakų rajono jaunimas sužinojo daugiau apie savanoriavimą, karjerą, jaunimo galimybes ir išgvildeno jaunimui aktualią maišto temą.

Po mokymų vyko diskusija „Ką galime kartu?“. Diskusijos tikslas – įkvėpti rajono jaunimą veikti. Prieš diskusiją dalyviai buvo suskirstyti į tris grupes. Kiekviena turėjo atsakyti į pagrindinį diskusijos klausimą. Smagu, jog dalyviai vis minėjo „Pelėdų“ projekto tąsą, organizavimą savo mokyklose. Diskusijai pasibaigus prasidėjo laisvas laikas, kurio metu dalyviai patys galėjo nuspręsti, ką veikti. Tą naktį gyvenimas Rūdiškių gimnazijoje virte virė – bene visą naktį dalyviai žaidė stalo žaidimus, tinklinį, žiūrėjo filmus, šoko, dainavo ir, žinoma, diskutavo. Buvo išties linksma.

Išaušus rytui jaunuoliai nebuvo itin mieguisti – kupini energijos kai kurie kėlėsi anksti ir ėmė inicijuoti veiklas. Visiems pabudus pavalgėme pusryčius ir pradėjome projekto apibendrinimą. Nusprendėme galiausiai atsakyti į klausimą „Ką galime kartu?“. Pasidalijome į šešias komandas ir surašėme kiek įmanoma daugiau veiklų, kurias norėtume nuveikti kartu. Bet ne viskas taip paprasta: diskutuojant tarpusavyje turėjo būti laikomasi vienos taisyklės – išklausyti kiekvieną rate sėdintįjį. Manome, jog šią užduotį mokiniai įvykdė – matėme, kaip visi įsitraukia į diskusijas. Komandų pristatymuose išgirdome daug įdomių idėjų – rajono olimpines žaidynes, tinklinio turnyrą, lankymąsi skirtingose mokyklose, diskusijas.

Projekto ,,Pelėdos“ metu susipažinome su mokiniais iš kitų mokyklų, plėtėme savo žinias ir akiratį. Manome, jog mūsų norai išsipildė – dalyviai itin aktyviai dalyvavo projekto veiklose, „pasikrovė“ motyvacijos ir jau kovo 23 dieną namo grįžo, tikimės, puikios nuotaikos. Paįvairinome kasdienybę ir gerai praleidome laiką.

Ledus išjudinti pavyko! Radosi bendrų idėjų ateičiai, užmezgėme daug naujų pažinčių ir tikimės, kad bendradarbiavimą sustiprinti pavyko. Esame įsitikinę, jog jau netrukus Trakų rajono gyventojai išvys „Pelėdose“ gimusių idėjų įkūnijimą.

Akvilė ZALIECKAITĖ ir Gabrielė PETRUŠKEVIČIŪTĖ,
Rūdiškių gimnazijos seniūnų sueigos narės