Susitikimas su istorijos liudininku Romualdu Rudziu

Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo išvakarėse Lentvario miesto bibliotekoje vyko susitikimas  su Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo akto signataru Romualdu Rudziu. Renginio metu jaunimas turėjo puikią progą susipažinti ir padiskutuoti su tikru istorijos liudininku. Diskusija vyko ne tik istoriniais klausimais, buvo paliestos ir šių dienų aktualijos. Ypatingai svečią jaudina ir neramina dabartinė Lietuvos migracija, kuri šiuo metu deja dar nesuvaldyta. Pasiteiravus gimnazistų, ar jie norėtų išvykti, keletas jų pakėlė rankas, nes baigę mokyklą norės studijuoti svetur.

Jaunimas domėjosi ir uždavinėjo svečiui įvairius asmeninius, politinius ir istorinius klausimus. Paklausus kaip jis tapo signataru, Romualdas Rudzys atsakė, kad anot jo „nėra ir nebuvo jokio išskirtinio mano kelio į Kovo 11-ąją. Tai – neabejotinas lietuvių tautos, Lietuvos žmonių ryžtas ir nuopelnas, jų atsakomybė, jų drąsa, jų apsisprendimas, mano parašu pažymėtas jų pasirinktas kelias į Nepriklausomybę“.

 

Gimė Romualdas Rudzys 1947 metų birželio 9 dieną. Tą pačią dieną pakrikštytas Butrimonių bažnyčioje. Duotas jam vardas Romualdas – bažnyčioje tuo metu buvusio klieriko, vėliau tapusio kunigu,  Romualdo Šalčiūno,  jo  krikšto tėvo. Kunigo laiškai jam paaugliui įsiminė visam gyvenimui, o įskiepytos jo vertybės lydi iki dabar. Augo Romualdas darnioje tėvų  Vladislavo  ir Janinos šeimoje. Buvo jie keturiese: trys broliai ir sesuo. Tėvas, be galo darbštus amatininkas, stalius, mama gera šeimininkė, dievobaiminga moteris. Tėvas visada tikėjo, kad jo vaikai sulauks laisvos nepriklausomos Lietuvos ir jo žodžiai išsipildė.

Svečias pasidalino prisiminimais apie mokyklą, mokytojus. Romualdas Rudzys baigė Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnaziją, lietuvių kalbą jam dėstė pats Motiejus Šimelionis. Jis buvo antros laidos abiturientas, jų laidoje mokėsi du vaikinai ir aštuonios merginos.

Dirbti Romualdas Rudzys pradėjo šešiolikos, įgijo elektriko specialybę, toliau mokėsi ir baigė instituto vakarines studijas. 1964 metais pradėjo dirbti Lentvario kilimų fabrike, 1971–1986 metais Trakų nerūdinių statybinių medžiagų gamybiniame susivienijime. Vėliau buvo paskirtas Lentvario gamyklos ,,Kaitra“ direktoriumi. Romualdo žodžiais tariant: „Audringai, kupini įvykių prabėgo darbo metai. Tiesioginis pavaldumas  Maskvai, sekinantis žmonių darbas ketaus liejykloje, kalinių ,,speckontingentas“ gamykloje ir tuo pat metu papūtę 1986-ųjų ,,perestroikos“ vėjai – visa tai suteikė jėgų, energijos ir vilčių kiekvienam iš mūsų“. 2000 metais kartu su kitais rengėjais Romualdas Rudzys sudarė knygą ,,Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo akto signatarai 1990“.  2000 metais jis buvo apdovanotas Lietuvos nepriklausomybės medaliu.

Susitikimą signataras Romualdas Rudzys baigė, sakydamas šiuos žodžius: ,,Lietuva jau gyvuoja laisva ir tikiu, kad jau nieks nebepasuks jos kelio atgal.“

 

Rūta MINKEVIČIENĖ, Trakų viešosios bibliotekos Lentvario filialo vyr. bibliotekininkė

 

Naujienos iš interneto