- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Nacionalinis diktantas Lentvario bibliotekoje

[1]

Kovo 8 d. lietuvių kalbos gerbėjai buvo kviečiami rašyti Nacionalinį diktantą. Diktanto transliacija per LRT radiją ir internetu prasidėjo 11 val. Konkursą 2006 metais pradėjo rengti savaitraštis „Atgimimas“. Pastaraisiais metais pagrindinis konkurso organizatorius – VŠĮ Pilietinės minties institutas, kuris bendradarbiaujant su Valstybine lietuvių kalbos komisija rengia diktanto tekstus. Dėl raštingiausiojo vardo varžomasi keliose kategorijose – raštingiausio moksleivio, suaugusiojo ir užsienio lietuvio.

[2]

Lentvario miesto bibliotekoje pasitikrinti lietuvių kalbos žinias susirinko 11 dalyvių: 3 suaugę, 1 studentė ir 7 moksleiviai. Dalyviai rašė žurnalistės, dainų autorės ir atlikėjos, reklamos agentūros skaitmeninių sprendimų ir turinio skyriaus vadovės Dovilės Filmanavičiūtės tekstą ,,Odė moterystei“. Šiais metais diktanto data sutapo su Moters diena, tad ir tekstas buvo skirtas šiai progai. Savo tekste Dovilė Filmanavičiūtė rašo apie moters vaidmenį visuomenėje, patiriamą spaudimą išpildyti kitų lūkesčius. Autorė kviečia šlovinti moterį ir tai daryti ne tik Kovo 8-ąją. Rašančiųjų diktantą dalyvių nuomone, tekstas buvo įdomus, prasmingas, tačiau sudėtingas skyrybos ženklų ir stiliaus atžvilgiu.

[3]

Diktanto tekstas buvo paskelbtas kovo 11 dieną svetainėse www.diktantas.lt ir www.vlkk.lt (su rašybos ir skyrybos paaiškinimais).

[4]

Nacionalinis diktantas – tarptautinis suaugusiųjų ir moksleivių raštingumą skatinantis konkursas. Pagrindinis konkurso organizatorių tikslas – paskatinti žmones didžiuotis unikalia lietuvių kalba, kalbėti ir rašyti ja taisyklingai. Tad lietuvių kalbos puoselėtojai visada laukiami bibliotekoje!

Kristina MEČKOVSKA, Trakų viešosios bibliotekos Lentvario filialo vedėja