Tarptautinė partnerystė, kuri pakeitė ateitį

Knygos „Trakų – Reinės miestų partnerystė: pokyčius skatinanti partnerystė“ sutiktuvių dalyviai. Sigitos Nemeikaitės nuotr.

Trakų viešojoje bibliotekoje vyko išskirtinės knygos sutiktuvės. Išskirtinės, nes ką tik išleista knyga „Trakų – Reinės miestų partnerystė: pokyčius skatinanti partnerystė“ gražiai įprasmino daugiau nei ketvirtį amžiaus trunkantį mūsų rajono savivaldybės bei Reinės, Šiaurės Reino Vestfalijos žemės miesto Vokietijoje, tarptautinį bendradarbiavimą.

Knygą parengė buvusi Trakų rajono savivaldybės Socialinės globos ir rūpybos skyriaus vedėja, buvusi savivaldybės mero patarėja, daugelio socialinių idėjų, projektų autorė bei įgyvendintoja Regina Bologovienė. Prie knygos parengimo prisidėjo ir rajono savivaldybės gydytojas Jonas Kriaučiūnas, pirmaisiais šalies nepriklausomybės atkūrimo metais dirbęs Trakų miesto meru.

Sutiktuvėse dalyvavo rajono savivaldybės merė Edita Rudelienė, Elektrėnų savivaldybės meras Kęstutis Vaitukaitis, savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Karolina Narkevič, savivaldybės skyrių darbuotojai, Trakų bendruomenės atstovai, aktyviai dalyvavę tarptautinės partnerystės veikloje.

Šiame šiltame, jautriame renginyje buvo pasidalinta istorija, kaip gimė dviejų miestų draugystė. Priminsime, kad ji užsimezgė Trakų monsinjoro klebono Vytauto Pranciškaus Rūko ir Reinės pastoriaus Giunterio Hillebrandto dėka. Kaip dažnai būna, susidraugavus žmonėms, susibičiuliavo ir miestai. Partnerystė įgijo nemažą pagreitį, kai jos veiklą ėmė koordinuoti Reinės savivaldybės Spaudos ir partnerystės skyriaus vedėjas Berndtas Vėberis. Jo nuoširdaus darbo dėka ir kažkada pasakytais žodžiais, Trakai atvėrė duris į bendrus Europos namus. Ir tai įvyko žymiai anksčiau, nei Lietuva 2004 m. oficialiai tapo visateise Europos Sąjungos nare.

Trakai ir Reinė pirmąjį bendradarbiavimo susitarimą pasirašė 1993 metais, o bendradarbiavimo sutartį – 1996-aisiais. Prasidėjo abiejų miestų delegacijų mainai, patirties dalijimosi bei perėmimo metas. Šio intensyvaus, aktyvaus ir entuziastingo bendradarbiavimo metu gimė daug įdomių idėjų, kurios buvo sėkmingai įgyvendintos. Įdomu ir tai, kad kai kurių projektų pasiūlymai, nors ir nebuvo įgyvendinti, savo aktualumo nepraranda ir šiol. Reinės atstovai, plėtodami bendrystę, į šią veiklą įtraukė dar du atstovus – Vokietijos miestą Bernburgą ir Nyderlandų miestą Bornę.

Vieni pirmųjų tarptautinio bendradarbiavimo projektų, į kuriuos įsitraukė Trakai ir trakiečiai, buvo skirti naujoms Trakų turizmo koncepcijoms. Ypač sėkmingi buvo socialiniai projektai. Pastarojo bendradarbiavimo rezultatas – iškilę Trakų parapijos jaunimo namai, Trakų socialinių paslaugų bei Trakų neįgaliųjų užimtumo centrai, suteikta didelė pagalba įrengiant Čižiūnų socialinių paslaugų centrą. Visus partnerystės metus buvo skiriama daug dėmesio vaikų globos namams. Vyko jaunimo mainai, verslo atstovų susitikimai, buvo įkurta ir bendra verslo įmonė, kuri sėkmingai veikia iki šiol.

Šios tarptautinės partnerystės dėka Trakams 2007 metais buvo įteiktas garbingas tarptautinis apdovanojimas – Europos Sąjungos vėliava. Įgyta patirtis buvo unikali, nes jos dėka nuveikta konkrečių, savivaldybės kultūrinę-socialinę infrastruktūrą ir žmonių gyvenimo kokybę iš esmės pakeitusių darbų.

Apie tai, kaip buvo bendradarbiaujama, apie patirties įgijimą ir perėmimą, partnerystės tęstinumą kalbėjo knygos sudarytoja R. Bologovienė. Savo prisiminimais ir mintimis apie bendradarbiavimą pasidalijo savivaldybės merė E. Rudelienė, Elektrėnų savivaldybės meras K. Vaitukaitis, buvęs Trakų rajono savivaldybės meras ir 1996 metais pasirašęs bendradarbiavimo sutartį, savivaldybės gydytojas J. Kriaučiūnas, vertėja Nijolė Miškinytė, buvusi Trakų miesto tarybos pirmininko pavaduotoja Nijolė Dočkuvienė, buvęs Trakų vaikų globos namų direktorius Virmantas Steponavičius, Partnerystės komiteto narys Vytautas Januškevičius.

Nemažai prie daugiau nei ketvirtį amžiaus trunkančios miestų ir žmonių draugystės prisidėjusi ir visus tuos metus vertėjavusi mokytoja N. Miškinytė perskaitė svarbiausio šios partnerystės „architekto“ B. Vėberio laišką:

„Su šios dienos pristatomu leidiniu Jūs patvirtinate daugelio Trakų ir Reinės žmonių ilgametį ir sėkmingą bendradarbiavimą. Už tai ir norėčiau nuoširdžiai padėkoti Jūsų merei Editai Rudelienei ir poniai Reginai Bologovienei, taip pat visiems, prisidėjusiems prie šios knygos išleidimo.

Bendras darbas įeis į Jūsų ir mano miesto istoriją, nes jis įnešė pokyčių ne tik trakiečių gyvenimuose. Jis pakeitė tiek mano, tiek ir daugelio reiniečių žvilgsnį į Lietuvą, Trakus ir į stropius bei kūrybingus Jūsų miesto žmones.

Per daugelį metų Jūs įgijote daug draugų Vokietijoje ir Nyderlanduose. Jūs buvote geriausi savo šalies ambasadoriai. Jūs mokėte mus, kokią jėgą gali išskleisti vėl atgauta laisvė ir viltis į bendrą gyvenimą Europoje. Jūs kantriai iškentėte asmeniškai dažnai nelengvas gyvenimo sąlygas ir už tai Jums mano didžiausia pagarba.

Jūs sukūrėte visai Lietuvai pavyzdines socialines įstaigas ir galėjote sukaupti patirties turizmo srityje, kuris reikalingas Jūsų gražiajam miestui. Nuoseklios „keitimosi politikos“ dėka Jūs šiandien pavyzdys visai Europai. Todėl sveikinu Jus iš visos širdies, linkiu visiems Jums ir Jūsų nuostabiam miestui gražios ir geros ateities“.

Sigita Nemeikaitė
Trakų rajono savivaldybės viešųjų ryšių specialistė

Trakų rajono savivaldybės administracijos informacija

Naujienos iš interneto