Kaip padidinti savo fizinį aktyvumą nesportuojant ir nesimankštinant?

Vienas iš pagrindinių lėtinių neinfekcinių ligų rizikos veiksnių yra fizinis pasyvumas. Atlikta pakankamai mokslinių tyrimų, patvirtinančių, jog fizinis pasyvumas yra svarbus antsvorio bei nutukimo, dislipidemijos, II tipo cukrinio diabeto, depresijos, osteoporozės, kai kurių vėžio formų išsivystymo rizikos veiksnys. Be to, fizinis aktyvumas neginčytinai teigiamai veikia ir kai kuriuos kitus sveikatos aspektus – lavina žmogaus fizines ypatybes, didina bendrą fizinį pajėgumą, didina atsparumą nepalankiems aplinkos veiksniams, stiprina imunitetą, gerina ilgalaikę bei trumpalaikę atmintį, nuotaiką, savivertę bei pasitikėjimą savimi ir kt.

Taigi, galima drąsiai teigti, kad fizinis aktyvumas yra viena iš svarbių sveiko gyvenimo būdo sudėtinių dalių. Deja, didžioji dalis suaugusio žmogaus paros laiko skiriama profesinei veiklai ir įvairiems namų ruošos ar ūkio darbams. O laisvalaikį dažnai „suryja“  televizija, kompiuteris, socialiniai tinklai. Moksliniuose tyrimuose dažniausiai nurodomos šios pagrindinės priežastys, trukdančios suaugusiems asmenims sportuoti (mankštintis): laiko stoka, jėgų (energijos) stoka, žemas socialinis ir ekonominis statusas, motyvacijos stoka, galimybių pasinaudoti esama fizinio aktyvumo infrastruktūra ir ištekliais, nebuvimas.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus visuomenės sveikatos specialistai parengė naują, visuomenei aktualų lankstinuką „Kaip padidinti savo fizinį aktyvumą nesportuojant ir nesimankštinant“. Jis publikuojamas interneto svetainės „Atmintinės, lankstukai, plakatai − Fizinis aktyvumas“ skiltyje.

 

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro informacija

Šaltinis – <http://www.smlpc.lt/lt/naujienos/aktualijos/kvieciame_skaityti_lankstinuka_kaip_padidinti_savo_fizini_aktyvuma_nesportuojant_ir_nesimankstinant.html>

Naujienos iš interneto