- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Trakų Sąjūdžio 30-metis

Prieš 30 metų 1988 m. rugsėjo 14 d. Trakų kultūros rūmuose surengtas didžiulis Trakų rajono sąjūdžio grupių Steigiamasis susirinkimas, kuris išrinko Trakų miesto sąjūdžio tarybą.

landsbergis_juozaitis_trakai+ [1]

[2]
Trakų rajono sąjūdžio grupių Steigiamasis susirinkimas 1988 m. rugsėjo 14 d. Trakų kultūros rūmuose. Susirinkimo pirmininkas žurnalistas Juozas Vercinkevičius (centre) ir susirinkimo svečiai – Arvydas Juozaitis (kairėje), prof. Vytautas Landsbergis (dešinėje)
                                                                                                                                           Zenono Vilbranto nuotr.

Susirinkime dalyvavo du garbingi svečiai: Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio Iniciatyvinės grupės nariai prof. Vytautas Landsbergis ir Arvydas Juozaitis. Susirinkimas buvo audringas, klausimų daugybę, susitikime kalbėjo ir trakiečiai Z. Ramanauskas, B. Lisauskaitė, S. Markevičius, R. Lankas, E. Lukoševičiūtė, R. Jurgilas, A. Stankevičius, R. Kancleris, J. Leonavičius. Pasibaigus susirinkimui pirmą kartą buvo sugiedota „Tautiška giesmė“.
Sudarytos šios komisijos: ekologijos, Kultūros ir paminklosaugos, Socialinių problemų, Nacionalinių santykių, Organizacinė darbo sekcija. Trakuose susirinkime dalyvavo apie tūkstantį gyventojų, Trakų kultūros rūmai buvo perpildyti, dalyviai stovėjo salės šonuose ir visur, kur tik įmanoma, raštelių su klausimais pateikta daugybė, į kuriuos dėl laiko stokos nebuvo įmanoma atsakyti. Abu svečiai taip pat turėjo daug klausimų ir daug atsakymų. Apie tai buvo pranešta Trakų rajono laikraštyje „Spartuolis“, žurnalistės Sigitos Nemeikaitės straipsnyje.
Taip oficialiai Trakų rajono sąjūdis pradėjo savo veiklą. Buvo priimtas sprendimas pradėti leisti savo laikraštį „Trakų žemė“, įsteigtos komisijos ir nuo to laiko Trakų rajono sąjūdis kaip rajono atstovas įsiliejo į Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio sudėtį.
Šios šventės proga sveikiname visus Trakų rajono sąjūdininkus, linkėdami jiems stiprios sveikatos ir Trakų Dievo Motinos palaimos.

 

Buvusio Trakų rajono sąjūdžio laikraščio „Trakų žemė“ dabartiniai darbuotojai ir bend­radarbiai:
I. Stadalnykaitė, J. Zakarevičiūtė, S. Žuravska, J. Vercinkevičius, V. Buivys, J. Buivienė, J. Jakienė, J. Počepavičius,  K. Petkūnas, V. Žemaitis, E. Kislych-Šochienė, A. Virvičienė, R. Tinfavičius, V. Vilkišius, J. Katinienė, A. Zapolskienė.