Žygis Neries regioninio parko kairiojo Neries kranto turizmo trasa

IMG_2994
Žygio dalyviai. Raimondos Kelbauskienės nuotr.

Trakų krašto kultūros ir amatų asociacija Trakų rajono savivaldybės sporto veiklos projekto lėšomis organizavo 23 km žygį dviračiais kairiojo Neries kranto turizmo trasa. Renginys buvo skirtas jaunimui, norinčiam turiningai, sveikai ir judriai praleisti dieną gražiausiose Trakų apylinkių saugomos teritorijos vietose.

Dviračiai pasirinkti neatsitiktinai, tai – viena iš ekologiškų transporto priemonių, tinkamų pažinti vienam iš įspūdingiausių Neries regioninio parko kairiojo Neries kranto maršrutų.
Ankstyvą rytą kelionė prasidėjo nuo Bražuolės poilsiavietės, padedant rūpestingiems Birutei ir Vytautui Cvirkams, parūpinusiems dviračius ir apsaugas, bei „Senajai kibininei“, paruošusiai užkandžių kelionei.
23 km trasa mūsų akims ir sielai pasirodė ypač graži, bet kartu ir iššūkis: stačios įkalnės, puikiai pravažiuojami Panerių miško keliai-keliukai. Vadovavomės trasos žinovų patarimais ir kelionės maršrutą pasirinkome ne keliaudami tiesiai, o pasukdami į trasą miško keliuku. Buvo ypač žingeidu visos trasos metu tai priartėti, tai nutolti nuo Neries krantų, panorėję kilome į kalną apžvelgti nuo stačių skardžių besidriekiančios upės vingių panoramos ar stabtelėdavome pasigrožėti įdomiais gamtos ir kultūros objektais.
Išsikerojusi pušis su „raganos šluota“ praminta viršūne, Panerių miško apžvalgos bokštelis su atokvėpio vieta, dvaro sodyba, įkurta XVIII a., 5 užkeikti Verkšnionių vestuvių akmenys, pasak legendos, bylojantys apie užkeiktus mylimuosius su vestuvių pulku, Peklynės kalnas, Padūkštų pilkapynas. Šaltiniuose minima, kad pilkapynas rastas 2003 m., jo palaidojimai (3 degintiniai kapai) archeologų datuojami VI a.
Ausiutiškių konglomeratas buvo vienas netikėčiausių negyvosios gamtos objektų. Ši moderniojo meno skulptūra 2 m aukščio ir net 12 m pločio. Važiuojant toliau, nuo Ausiutiškių regyklos atsivėrė akinantis Neries slėnis su rudenėjančių spalvų vaizdu. Maršruto pabaigos atkarpoje atsigaivinome Pinyklos mitologinio šaltinio vandeniu, kurį seni kaimo žiniuoniai naudodavo užkalbėjimams ir gydymui.
Susipažinęs ir praplėtęs akiratį jaunimas ir toliau kartu telksis tarpusavio bendravimui bei aktyviam ekologiškam laisvalaikiui gražiausiose Trakų rajono vietose.
Už paramą ir bendradarbiavimą nuoširdžiai dėkojame Trakų rajono savivaldybei, UAB „Karališka kibininė“, Birutei ir Vytautui Cvirkams, Trakų krašto kultūros ir amatų asociacijos nariams bei kitiems, padėjusiems įgyvendinti šią turiningą pažinimo, sporto ir laisvalaikio kelionę ypatingame kraštovaizdyje.

Miglė DALGEDAITĖ-LUČIŪNĖ,
Trakų krašto kultūros ir amatų asociacijos valdybos pirmininkė,

Raimonda KELBAUSKIENĖ, Trakų krašto tradicinių amatų centro projektų vadovė

Naujienos iš interneto