- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Trakų Salos pilyje atidaromos jubiliejinės parodos

2018 metai dosnūs ne tik atkurtos Lietuvos valstybės minėjimo renginiais. Trakų istorijos muziejus, įkurtas 1948 m., vienintelis Lietuvoje įsikūręs net keliose istorinės atminties oazėse, šiais metais mini iškilmingą veiklos sukaktį. 2018-ųjų muziejaus renginius, parodas, leidinius sujungia šūkis: Pažink, švęsk, kurk!

GEK 37369_1 [1]

Liepos 28 d., šeštadienį, minint muziejaus veiklos septyniasdešimtmetį, Trakų Salos pilies vakarinių kazematų salėse atidaromos jubiliejinės parodos „Eksponatai 2009–2018 m. Įsigytos ir dovanotos vertybės“ bei „Trakai–Malborkas. Bendradarbiavimo 25-metis“.

  Trakų istorijos muziejaus pasirenkamas būdas, kaip įtaigiausiai, veiksmingiausiai perteikti lankytojams muziejaus veiklos misiją visada yra siejamas su praeities artefaktais, kultūros bei meno vertybėmis – eksponatais. Pirmoji paroda Jus supažindins su muziejaus rinkinius per paskutinįjį veiklos dešimtmetį praturtinusiomis kultūros vertybėmis. Tai įsigyti bei dovanoti praeities artefaktai, harmoningai ir tikslingai papildę Trakų istorijos muziejaus raštijos, foto, dailės, numizmatikos, faleristikos, istorinių objektų kolekcijas. Parodoje eksponuojamos, rengėjų nuomone, vertingiausios, įdomiausios, rečiausios muziejinės vertybės, tikri muziejaus rinkinių „karūnos deimantai“. Eksponatai iliustruoja tik mažą dalelę muziejaus rinkinių gausos – per visą veiklos laiką Trakų istorijos muziejaus rinkiniuose yra sukaupta apie 400 tūkst. eksponatų.

Šią parodą lydi ir muziejininkų parengtas solidus, gausiai iliustruotas jubiliejinis leidinys „Trakų istorijos muziejui –70“, kuriame pristatomi 405 muziejaus lėšomis įsigyti eksponatai bei 50 muziejaus svečių bei bičiulių dovanotų vertybių. Kaip ir su kiekvienu nauju leidiniu Trakų istorijos muziejus siekia parodyti, ne tik, kiek daug vertybių saugoma saugyklose, bet ir kad kiekvienas praeities liudijimas, kiekvienas raritetas nėra tik skaičius – numeris inventoriaus knygoje. Už kiekvieno socialinės atminties ženklo slypi legendos, asmenybių, šeimų ar dinastijų gyvenimo istorijos, geopolitiniai, ekonominiai, kultūriniai šalių virsmai, kovos už asmenybės ar valstybės laisvę. Kiekvienas eksponatas – tai individualus istorinis naratyvas.

 Antroji paroda – stendinė, parengta kolegų iš Lenkijos Malborko pilies muziejaus. Trakų istorijos muziejus, tęsdamas daugelį metų puoselėjamą muziejų bendradarbiavimo ir tarptautinės sklaidos iniciatyvą, drauge su užsienio partneriais supažindina su 25-rių metų tarpinstitucinės sinergijos rezultatais – bendrais projektais, parodomis, leidiniais. Parodos stenduose lankytojams atsivers didingos Malborko pilies, vieno didžiausių ir geriausiai išlikusių Viduramžių gynybinės ir rezidentinės architektūros pavyzdžių, istorija. Kolegos su neslepiamu pasididžiavimu pristatys bene monumentaliausio bei įspūdingiausio plytinės gotikos ansamblių Europoje architektūrą bei restauracinę mintį, nužymėdami buvusią takoskyrą tarp laikinai buvusio dekadanso bei atgimusių įspūdingų menių. Daugiafunkcines veiklas iliustruos ir kolegialūs projektai, įgyvendinti drauge su Trakų istorijos muziejumi.

Trakų istorijos muziejus nuoširdžiai kviečia aplankyti jubiliejines parodas – įžengus pro istorinės atminties vartus, pasinerti į tokį neįkainojamą visuotinės socialinės atminties pasaulį.

Trakų Salos pilyje parodos bus eksponuojamos iki 2018 m. lapkričio 27 d.