- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Lietuvos himnas ant Burbonių piliakalnio

Justinos nuotr. [1]
Ketvirtąjį kartą ant Burbonių piliakalnio giedoti „Tautiškos giesmės“ susirinko Varėnos r. Kareivonių kaimo ir aplinkinių gyvenviečių bendruomenių nariai. Justinos Sudvojūtės nuotr.

Vakarėjant liepos 6-ąją – Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dieną – ant Voniškių ir Burbonių vardais vadinamo, I tūkst. viduriu–II tūkst. pradžia datuojamo piliakalnio, dunksančio Burbonių miške (Alytaus aps., Varėnos r., Jakėnų sen.), susirinko Kareivonių kaimo bendruomenė, iš miesto sugrįžę piliakalnio apylinkėse vaikystės dienas leidę senųjų gyventojų vaikai ir vaikaičiai, svečiai iš netoliese esančių gyvenviečių.

Miško apsuptyje suskambo liaudies dainos apie laisvę, lietuvių ryžtą ginti Tėvynę ir Lietuvos himnas. Daugiau nei pusšimtį susirinkusiųjų sveikino šiemet susibūrusios Kareivonių kaimo bendruomenės pirmininkė Dalia Baranauskienė ir jos pavaduotoja Nijolė Česnulevičienė. Už rūpestį piliakalniu, jo priežiūrą jos nuoširdžiai visos bendruomenės vardu dėkojo VĮ Valstybinių miškų urėdijos Valkininkų regioninio padalinio Žilinų girininkijos miškininkams. Piliakalnį supa šimtamečiai ąžuolai, tad vaikai pasekė pasaką apie draugystę su ąžuolu. Ši iš socialinės iniciatyvos „Milijonas ąžuolų Lietuvai“ gimusi kareivoniškės Daivos Repeikaitės-Jarmalavičienės šeimos – Daivos ir Arūno bei jų atžalų Gijos, Jorio ir Vakario – pasaka, o drauge ir kaimo istorijos dalis, padovanojo kaimui 20 ąžuoliukų.

Netoli piliakalnio esančią pavėsinę, kurioje tąvakar dar ilgai skambėjo liaudies ir didžiųjų tautos poetų sukurtos dainos, jau puošia 2015, 2016 ir 2017 m. čia vykusių Valstybės dienos minėjimų akimirkų nuotraukos (aut. Justina Sudvojūtė). O šių metų šventė ypatinga, merginos tautiniais kostiumais, vėjyje plazdančios istorinė ir valstybės vėliavos, širdį veriančios Vinco Kudirkos „Tautiškos giesmės“ eilutės, nuoširdi šypsena – viskas ilgam išliks visų atmintyje, juk švenčiamos ir 100-osios Valstybės gimimo metinės. Svarbu paminėti, kad kuriant Valstybę prisidėjo ir šio krašto gyventojai – štai Juozas Kuklys (1870–1941) iš Burbonių kaimo ir Antanas Matukevičius (1885–?) iš Jakėnų kaimo 1917 m. rugsėjo 18–22 d. dalyvavo Lietuvių konferencijoje Vilniuje, kurios metu buvo išrinkta Lietuvos Taryba, 1918 m. vasario 16 d. pasirašiusi Lietuvos Nepriklausomybės Aktą. Džiugu, kad „Tautiškos giesmės“ iniciatyva ne tik suburia tautiečius, bet ir į gimtąsias vietas sukviečia vis daugiau po Lietuvą ir pasaulį pasklidusių ainių.

 

Irma STADALNYKAITĖ

Justinos Sudvojūtės nuotr.