Lentvaryje atidaryta dantų protezų gaminimo laboratorija

received_831241933590938

Prieš metus Lentvaryje buvo atidaryta Klevų alėjos odontologijos klinika. Tuomet kliniką aprodė ir savo lūkesčius atskleidė neseniai su šeima į Lietuvą gyventi sugrįžęs jos steigėjas ir vadovas Andrius Paulauskas. Malonus ir geranoriškas bendravimas, nuoširdus noras padėti pacientams ir užsitarnauti jų padėką papirko, tad retkarčiais vis pasidomėdavome, kaip sekasi klinikos kolektyvui, ar pavyksta įgyvendinti užsibrėžtus tikslus. Ir štai praėjus lygiai metams išgirdome, kad klinikoje įkurta protezų gaminimo laboratorija, kurioje dirba, savo žinias ir patirtį pritaiko dantų techniko išsilavinimą turintis pats klinikos vadovas.

1-1024x683
Klinikos steigėjas ir vadovas Andrius Paulauskas

Nekantraudami pasidalyti šia žinia su skaitytojais, nuvykome į kliniką ir vėl susitikome su dienos darbus laboratorijoje bebaigiančiu A. Paulausku. Šįkart jis mus pasitiko su vaizdine priemone – gipsiniais dantų modeliais.

Jūsų klinika veikia metus, su kokiais iššūkiais per šiuos metus susidūrėte?

Po ilgų darbo ir gyvenimo metų užsienyje grįždami į Lietuvą ir kurdami čia kliniką, žinojome, kad mūsų laukia ne vienas iššūkis, bet kartu jau buvome gerai apgalvoję ir įsisąmoninę, ką ir kur norime veikti, ką, pirmiausia kalbant apie požiūrio dalykus, noriu atvežti į savo gimtąją šalį. Nuo pat pradžių kėlėme sau aiškius tikslus ir uždavinius, kad dirbtume kryptingai ir nuosekliai. Svarbiausia mums buvo sužinoti, kokie bus pacientai, kokios paslaugos jiems bus reikalingos, kokius protezavimo būdus rinksis, dėl kokių problemų kreipsis. Neslepiu, kai ką buvome numatę, tačiau ne viskas pasitvirtino. Nesitikėjome, kad bus toks dantų implantavimo paslaugos poreikis, manėme, gal kada nors… Taigi neilgai trukus mums pacientai iškėlė būtent tokį iššūkį.

Pagal visus standartus paruošėme chirurginėms procedūroms, operacijoms skirtą patalpą, išsikvietėme Higienos komisiją, o ši, viską nuodugniai patikrinusi, suteikė leidimą chirurginei veiklai. Į šią patalpą vengiame eiti, tai draudžiama, kai atliekamos chirurginės procedūros. Būtina užtikrinti aplinkos, įrangos, priemonių sterilumą. Visi odontologai vilki švariais chalatais, vienkartinėmis pirštinėmis, o kai vyksta chirurginė procedūra, pacientui taip pat duodamas vienkartinis chalatas. Panaudotos priemonės, atliekos (švirkštai, vata ir t. t.) surenkamos ir laikomos specialiame šaldytuve, vėliau išvežamos ir utilizuojamos medicininių atliekų tvarkymo įmonės.

Greitai susiradome gydytoją – burnos chirurgą, atliekantį implantacijos procedūras, kaulo atkūrimo, sudėtingų dantų (protinių, neišdygusių) šalinimo operacijas ir pan. To reikėjo mūsų pacientams, tad ir turėjome į tai investuoti. Tai mums buvo vienas didžiausių iššūkių ir su juo pavyko susidoroti. Žinoma, kaip ir visi, kasdien susiduriame su naujomis problemomis ir kasdien jas sprendžiame. Stengiamės kiekvienam pacientui suteikti pakankamai dėmesio ir drauge su juo atsakyti į rūpimus klausimus, susitarti, surasti išeitį, net kai problema susijusi su pinigų stygiumi.

Dar vienas iššūkis (toks pats kaip ir visoms naujoms įstaigoms) – kaip surasti savo klientus. Daugelis Lentvario ir Trakų rajono gyventojų apie mus tik neseniai išgirdo. Pirmus pusę metų reikėjo reklamos, o dabar pacientai kreipiasi pagal bičiulių ar šeimos narių rekomendacijas.

Turime ir protezų gaminimo laboratoriją, taigi sklandi jos veikla bus dar vienas iššūkis. Mūsų siekis – bendradarbiauti su Trakų rajono ir aplinkinių rajonų, miestų (Vievio, Grigiškių, Elektrėnų ir pan.) odontologais. Laboratoriją steigėme būtent čia, kad visiems būtų paprasčiau – kad odontologai ir dantų technikai sutaupytų laiko, o pacientai kuo greičiau pamatytų rezultatą. Juk sudėtinga prisikviesti dantų technikus, kurie noriai važiuotų per visą Vilnių į Trakus ir vien kelyje praleistų po kelias valandas, o jeigu dar dėl to paties protezo tenka kelis kartus važiuoti – pasiimti anspaudo, pamatuoti, permatuoti, spalvą parinkti, perdaryti ar pan. Taigi mūsų pranašumas – laikas, greitis, patogumas. Manau, kad šiandien tai svarbu.

Ar išsiplėtė klinikoje teikiamų paslaugų spektras?

Dabar teikiame visas pagrindines odontologines paslaugas – nuo estetinio ar paprasto plombavimo iki implantavimo ar sudėtingų kaulo operacijų. Klinikoje dirba trys gydytojos – viena gydo, kita protezuoja, trečia atlieka chirurgines procedūras, operacijas. Džiaugiamės, kad mūsų darbuotojai ir toliau auga, siekia žinių, tad stengiamės jiems padėti. Buvome pasikvietę dantų technikus, kad šie įvertintų protezuoti pradedančios gydytojos odontologės Gretės darbą, nuimtus antspaudus, ir rezultatai pranoko lūkesčius. Džiaugiuosi tuo drauge su Grete ir jos kolege odontologe-protezuotoja Edita. Protezavimas – tikslumo, kruopštumo reikalaujantis darbas. Ypač svarbu, kad protezuotojas dantų technikui perduotų tikslią informaciją – tinkamai nuimtų dantų anspaudą. Jei čia suklystama, klaidingi būna ir visi kiti žingsniai.

Gydytoja chirurgė-protezuotoja Jolanta Buikovska yra dirbusi įvairiose Lietuvos klinikose – nuo Alytaus iki Klaipėdos. Sulaukiame pacientų, kurių dėl įvairių sudėtingų atvejų, būtino chirurginio įsikišimo atsisako kiti odontologai, taigi juos nukreipiame pas Jolantą. Puiku, kad ji pati viską daro nuo pradžios iki galo – suka implantus, atstato deformuotą žandikaulį, ataugina kaulą, atkuria alveoles, protezuoja ir t. t. Dažnai pasitaiko atvejų, kai turi būti šalinamas protinis dantis, siekiant išvengti žandikaulio deformacijos. Kaulo defektus pakankamai sudėtinga ištaisyti, tad svarbu, kad pacientas nedelstų, į odontologą kreiptųsi kuo skubiau.

Koks yra Jūsų darbas?

Mano darbas – protezų gaminimas. Pastebėjome, kad patys populiariausi šiame regione yra išimami protezai – plokštelės paprastai pagyvenusiems žmonėms. Neišimami protezai gali būti iš metalo keramikos ir cirkonio keramikos, taip pat prie jų priskiriami implantai. Kuomet netenkama vieno ar kelių dantų su šaknimis, implantu atstatoma šaknies funkcija. Jis įsukamas į kaulą, o ant jo dedama karūnėlė, metalo keramikos ar cirkonio keramikos protezas. Implantas 100 proc. atlieka danties funkciją ir yra praktiškai visam gyvenimui. Šaknis yra kaip amortizatorius, jeigu mes neamortizuojam, nekramtom, kaulas ima nykti. Jeigu kaulas jau yra sunykęs tiek, kad nebegalima įsukti implanto, kaulą priauginame, atstatome žandikaulio struktūrą.

Reikia mažiausiai dviejų ar trijų mėnesių, kad implantai priaugtų prie kaulo. Kai priauga, gydytojas vėl nuima dantų antspaudą ir perduoda jį technikui. Technikas pasigamina paciento burnos analogą – gipsinį modelį, o toliau viskas priklauso nuo protezo – frezuojama karūnėlė, liejamas metalinis vainikėlis (jei tai metalo keramika), kepama keramika, protezas dažomas, glazūruojamas ir t. t.

Taip pat darome venyrus. Venyrais vadinamos keraminės laminatės – tai plonas presuotos keramikos sluoksnis, kuriuo dengiamas tik priekinis danties paviršius. Taip net negręžus, neardžius danties, sukuriama estetiška šypsena, bet turiu pasakyti, kad presuota keramika – labai laidi šviesai. Metalo keramikos protezai taip pat laidūs šviesai. Tiesiog esant atitinkamam apšvietimui, neoninėms šviesoms, per baltą, natūralaus danties įspūdį sukuriančią keraminę protezo dalį persimato 0,3 mm metalinis vainikėlis. Dienos šviesoje paprasta žmogaus akimi tai nepastebima. Cirkonio keramika yra bemetalė keramika, tad bet kokiame apšvietime atrodo natūraliai, kaip tikras dantis.

Drauge su manimi dirba apie 25-erius metus darbo patirties turinti, tiesiog stebuklingai dantų plokšteles pritaikanti dantų technikė Justė Repšytė. Buvo sunku ją prisikviesti, galbūt padėjo tai, kad jau seniai esame pažįstami.

Kaip sekasi klinikoje diegti naujoves?

Apie įvairias naujoves galvoju nuolat, tai buvo itin aktualu, kai dirbau klinikoje „Ambridge Ceramics“, Didžiojoje Britainijoje, Harogeito mieste. Bet turime suprasti, kad žodis „technologijos“ yra toks greitas, kad praktiškai neįmanoma paskui jį suspėti. Odontologijoje šis žodis toks pats greitas kaip ir kitur. Štai nusiperka žmogus telefoną, o po kelių mėnesių jau pasirodo naujas, gerenis modelis. Kol kas judame lėtai, nesame tiek turtingi, kad galėtume investuoti į didžiausias technologijas ar naujoves, ypač, kai nesame tikri, kad jos reikalingos.

Atidarėme laboratoriją ir pažiūrėsime, kaip seksis, kokie bus pacientai, jų poreikiai, ir tuomet palaipsniui investuosime į technologijas, kad vis gerintume kokybę, efektyvumą. Pacientai mums patys parodys, ką turime tobulinti. O kad jiems svarbu kokybė, matome. Pateiksiu pavyzdį, galime pasiūlyti trijų rūšių implantus – „MegaGen“, „Straumann“ ir taip pat „Straumann“, bet su garantija iki gyvos galvos, pirmasis variantas yra pigiausias, o trečiasis brangiausias. Lygiai taip pat kaip ir automobiliai „Volkswagen“ ir „Porsche“ – abiem nuvažiuosi, jei reikės, sustosi, bet šis tas skirsis – gal forma, gal dar kažkas. Ir pacientas pasirenka viduriuką. Kainos skiriasi ne veltui, turime klinikoje modelius su implantų pavyzdžiais, tad pacientai gali patys pamatyti skirtumus prieš pasirinkdami.

Kokios procedūrų kainos šioje klinikoje lyginant su kitomis?

Galėčiau tvirtai sakyti, kad pas mus daug pigiau nei Vilniuje. Tarkim „Straumann“ implantas pas mus kainuoja 600 Eur, o kitose Vilniaus mikrorajonų (ne miesto centre) klinikose jo kaina – 700–750 Eur. Jeigu kalbėtume apie cirkonio keramiką, pas mus būtų apie 70 Eur pigiau, metalo keramiką – apie 60 Eur pigiau. Taip pat taikome nuolaidas, jeigu gydoma ar protezuojama keletas dantų.

Esame pasirašę sutartį su Vilniaus teritorine ligonių kasa, tad pensinio amžiaus, nedarbingiems ar iš dalies darbingiems pacientams, vaikams, apdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu, įprastine tvarka ir šioje klinikoje gali būti kompensuojamos dantų protezavimo išlaidos.

 

Kokią žinią norėtumėte perduoti skaitytojams?

Norėčiau padėkoti ypač tiems, kurie pas mus jau nuo pat pradžių reguliariai lankosi, šie apsilankymai daug ką pasako. Dėkoju, kad mumis pasitikite ir leidžiate suprasti, kad galime plėstis. Prieš metus kreipiausi į Lentvario gyventojus, klausdamas teisingo kelio, kelią mums parodė, tad dabar turime laboratoriją. Kad į laboratoriją būtų galima daugiau investuoti, tai vėlgi turime pamatyti – vienos klinikos neužtenka, kad pakaktų darbo laboratorijai. Taigi kviečiame bendrauti ir bendradarbiauti mūsų regiono odontologus, prašome jų galimybės parodyti, ką galime, įrodyti, kad galime sumažinti laiko sąnaudų ir pateikti kokybišką rezultatą. Mielai pats vykčiau asmeniškai pasikalbėti su odontologais dėl galimo bendradarbiavimo ar kilus įvairiems klausimams dėl laboratorijos veiklos, ieškotume abipusio sutarimo, tik prašau drąsiai mums skambinti (tel. +370 650 54499) ir palikti kontaktus.

Ar galite dirbdamas Lentvaryje pritaikyti užsienyje įgytą patirtį?

Manau, kad jau pats supratimas, kaip gauti geresnę kokybę greičiau, yra iš užsienio. Daugelis yra užsikrovę darbais ir nesidomi, kaip palengvinti gyvenimą ne tik sau, bet ir pacientui. Būdas – investuoti į technologijas ir rasti naujus sprendimus. Paprastai kalbant, štai nusipirksiu skenavimo aparatą ir nebereikės kažkur važiuoti, kad kas nors man skenuotų. Taip kasdien sutaupysiu laiko, degalų, atliksiu daugiau darbų, priimsiu daugiau pacientų.

Būna, kad ateina pacientas ir sako: „Man po dviejų dienų vestuvės, reikia plokštelės.“ Kaip elgtis odontologui? Idealu būtų, jei pacientas jau tos pačios dienos vakare gautų plokštelę. Žinau, kaip tai padaryti, tik iki to klinikai ir laboratorijai dar reikia užaugti – suburti klientų ratą bei investuoti į greitį ir kokybę. Taigi labai laukiu žinių iš odontologų, kuriems būtų patogu dirbti su Lentvaryje įsikūrusia dantų protezų gaminimo laboratorija.

Dėkoju už pokalbį.

 

Kalbėjosi Irma STADALNYKAITĖ

Irmos Stadalnykaitės nuotr.

PR

Dantų protezavimas Juozas.dental odontologijos klinikoje adresu: Birželio 23-iosios g. 4, Kaunas

 

Gali būti aktualus estetinis plombavimas

Naujienos iš interneto