- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Trakų rajono kultūros darbuotojai sėmėsi gerosios patirties Latvijoje

Trakų rajono kultūros darbuotojai sėmėsi gerosios patirties Latvijoje

2006 m. Lietuvos parlamentas priėmė įstatymą, kuriuo balandžio 15-oji paskelbta Kultūros diena. Ši diena pasirinkta todėl, kad 1935-ųjų
balandžio 15-ąją Vašingtone 21 Amerikos žemyno šalis ratifikavo Rericho Paktą – sutartį dėl meno, mokslo įstaigų ir istorinių pamink­lų apsaugos karo ir taikos metu. Šiemet minint Kultūros dieną nuspręsta pradžiuginti Trakų rajono kultūros darbuotojus. Balandžio 16–17 d. Trakų krašto kultūros ir amatų asociacija (pirmininkė Dominyka Semionovė), remiant Trakų rajono savivaldybei, organizavo tarptautinį seminarą „Vietos kultūrinio-istorinio paveldo panaudojimas kultūros paslaugų įvairovei“ Kuldygoje ir Ventspilyje (Latvija).

Dviejų dienų seminaro dalyviai domėjosi, kaip Kuldygoje ir Ventspilyje istorija, paveldas, kultūra ir šiuolaikiškas gyvenimo būdas susipina į darnią visumą. Prieš pajudant autobusui ankstų rytą iš stoties visiems geros kelionės palinkėjo Trakų rajono savivaldybės merė Edita Rudelienė, įteikdama keliautojams krepšelį vitaminų – vaisių.
Pirmą seminaro dieną kultūros darbuotojai, amatininkai, žiniasklaidos atstovai, Trakų krašto kultūros ir amatų asociacijos nariai pradėjo nuo pažinties su Kuldyga, miestu, kuris nuo XIV a. buvo Hanzos miestų sąjungai, jame yra vienas ilgiausių Europoje plytinių arkinių tiltų, išlikusi seniausia vaistinė Latvijoje – XVII a. kunigaikščio Jokūbo laikų. Miestas gali pasigirti dvejomis rotušėmis – XVII a. medine ir XIX a. naująja mūrine neogotikine. Kuldygoje yra gausu medinės architektūros medinių gyvenamųjų pastatų, todėl miestas laikomas XVII–XVIII a. medinės architektūros ir urbanistikos kaip mažo miestelio šedevru Šiaurės Europoje. Čia gyvenusiųjų žydų neaplenkė istorijos negandos, todėl Kuldygoje esantis sinagogų kompleksas yra tarsi paminklas žuvusiesiems.
Taip pat dalyviai aplankė Meno galeriją, Interjero muziejų, amatų centrą, rotušę, grožėsi sutvarkyta miesto aplinka.
Antrą seminaro dieną kultūros darbuotojai susipažino su Ventspilio miestu, kuriam pavadinimą davė upė Venta. Šiuo metu jame veikia svarbus neužšąlantis jūrų uostas ir vienas iš trijų Latvijos oro uostų.
2002 m. Ventspilis prisijungė prie tarptautinės meno programos Karvių paradas. Visame mieste, viešose erdvėse, buvo pastatytos 25 naujai sukurtos karvių skulptūros. Vėliau jos buvo parduodamos aukcione, o žymiausios iki šiol stovi miesto aikštėse. Apskritai visas miestas yra labai gražiai sutvarkytas, jame gausu želdinių, yra fontanų, vaikų žaidimo aikštelių.

Trakų rajono kultūros darbuotojai mokėsi dailyraščio Ventspilio senojoje mokykloje

Diena prasidėjo su pažintimi su miesto istorija ir jo dabartimi. Ventspilis pirmą kartą kronikose paminėtas 1290 m., ten įkūrus Livonijos ordino pilį. Joje dabar yra įrengtas muziejus, kuriame ir teko lankytis bei bendrauti su įstaigos direktoriumi apie muziejaus veiklą.
Ypač daug įspūdžių paliko pažintis su Ventspilio miesto teatru – didžiulė scena ir žiūrovų salė, erdvus pastatas, kuriame veikia ir paroda. Taip pat seminaro dalyviams buvo leista apsilankyti scenos užkulisiuose, pamatyti erdves, kur aktoriai grimuojami, ruošiasi vaidinimams.
Kokia kelionė į Ventspilį, jei nepamačius tos pačios Baltijos jūros, kaip ir Klaipėdoje. Iki jos teko eiti pajūrio parku, kurį puošia želdiniai, jame įrengta vaikų žaidimų erdvė, jaukios poilsio vietos, Džiunglių takas.

Seminaro dalyviai apsilankė Ventspilio miesto bibliotekoje

Prieš porą metų Trakuose buvo surengtos kūrybinės dirbtuvės sprendžiant Trakų kultūros rūmų, kurio pastate veikia ir biblioteka, likimą, todėl buvo naudinga užsukti į Ventspilio biblioteką, kuri 2009 m. pelnė Latvijos architektų sąjungos prizą už geriausią pastatą Latvijoje.
Trakų krašto amatų asociacijos nariams buvo įdomu apsilankyti latviškuose amatų namuose, įvertinti produkciją. „Geroji patirtis įkvepia naujiems darbams, siekiams, o kiekvienam kultūros darbuotojui parodo naujas veiklos sėkmių galimybes. – kelionės įspūdžiais dalijosi Trakų krašto amatų asociacijos pirmininkė D. Semionovė. – Patyriminės kelionės puiki galimybė siekti geresnių darbo rezultatų, motyvuoti žmones, vienyti kolektyvus ar plėtoti artimus ryšius tarp skirtingų kultūros įstaigų, organizacijų.“
Iš tiesų, visiems seminaro dalyviams dviejų dienų pažintis su Kuldyga ir Ventspiliu buvo puiki galimybė pasisemti naujų žinių, praplėsti pasaulėžiūrą. Už tai dėkojame Trakų rajono savivaldybei ir Trakų krašto kultūros ir amatų asociacijai.

Irma STADALNYKAITĖ,
Jolanta ZAKAREVIČIŪTĖ
Autorių, Dominykos Semionovės ir Juozo Norinkevičiaus nuotr.