„Šlykštukai“ – žaislai iš nuodų

0.621727001523270874Lietuvoje vis labiau plinka mada namų sąlygomis pasigaminti populiariuosius vaikų žaislus, vadinamus „išmaniuoju plastilinu”, „glitėsiais”, „šlykštukais” ir pan. Šis užsiėmimas įvardijamas kaip edukacinė priemonė, kuri skatina vaikų ir paauglių kūrybingumą, tačiau aplinkosaugininkai įspėja, kad šie žaislai gaminami iš pavojingų cheminių medžiagų – boratų.

Parduodami boratai vadinami „boro milteliais“, „boraksu“, nebūtinai nurodant, kad parduodamas dinatrio tetraboratas, dinatrio oktaboratas ar kitas boratas. Šios cheminės medžiagos nuo 2008 m. klasifikuojamos kaip toksiškai veikiančios reprodukciją medžiagos ir vadovaujantis Lietuvos Respublikos nuodingųjų medžiagų priežiūros įstatymu (toliau – NMPĮ) yra įvardijamos kaip nuodingosios medžiagos. Norint pasigaminti šių populiarių žaislų, boratų galima nusipirkti prekybos centruose, specializuotose augalininkystės parduotuvėse, vaistinėse ar juvelyrinėse dirbtuvėse. Boratai internete dažnai pristatomi kaip saugios alternatyvos įprastinei buitinei chemijai.

Siekiant užtikrinti geresnę vaikų apsaugą nuo nuodingųjų medžiagų poveikio, taip pat įgyvendinant Nuodingųjų medžiagų priežiūros įstatymo nuostatas dėl nuodingųjų medžiagų mažmeninės prekybos bei naudotojų kompetencijos ir reputacijos reikalavimų, Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas informuoja, kad didmeniniams prekybininkams draudžiama parduoti nuodingąsias medžiagas mažmeniniams prekybininkams ir profesionaliems naudotojams, kurie neturi Nuodingųjų medžiagų priežiūros įstatyme nurodyto leidimo.

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Vilniaus regiono

aplinkos apsaugos departamento informacija

Šaltinis – http://vrd.am.lt/VI/index.php#a/9908.

Naujienos iš interneto