Medininkų pilyje atidaroma vektorinės tapybos darbų paroda ,,Aš esu“

Kovo 29 d., ketvirtadienį, 13 val. Medininkų pilyje (Medininkų k., Vilniaus r.) bus atidaryta Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui skirta specialiųjų poreikių turinčių mokinių darbų paroda „Aš esu“. Dvidešimt penki darbai atspausti ant muziejinės kokybės drobės. Parodos organizatoriai – Trakų istorijos muziejaus Medininkų pilies skyrius ir Valdas Kančauskas, Kelmės specialiosios mokyklos informacinių technologijų ir matematikos vyr. mokytojas.

plakatas prie pranesimo

„Kaip senovėje mūsų protėviai kruopščiai mūrijo į Medininkų pilies sienas tūkstančius akmenų, taip jaunieji Kelmės talentai, vedžiodami kompiuterinę pelę, tūkstančiais potėpių perteikia mus supantį pasaulio grožį, – dalijasi mintimis Gintautas Terleckas, Medininkų pilies skyriaus vedėjas. – Šie darbai prikelia iš užmaršties margaspalvius vaikystės sapnus ir svajones, akcentuoja tikėjimą ir viltį, meilės Tėvynei grožį ir prasmingumą.“

Parodoje pristatomi unikalūs kompiuterinės tapybos darbai – informacinių technologijų ir vaikų fantazijos sintezės rezultatas. Visi darbų autoriai, Kelmės specialiosios mokyklos moksleiviai, lanko neformalaus vaikų švietimo Vektorinio (kompiuterinio) piešimo ir fotografijos pagrindų būrelį, vadovaujamą Valdo Kančausko.

„Vaikai su didele ir labai didele protine ir fizine negalia savo meniniais gabumais nenusileidžia sveikiesiems. Jie geba kurti grožį, kurį siekiu parodyti kuo didesniam ratui žmonių. Kiekvienas jų atliktas darbas yra kupinas, šilumos, tikrumo ir meilės,“ – teigia būrelio vadovas.

Visi darbai pareikalavo nepaprasto kruopštumo, ištvermės ir kantrybės. Kai kurie kūriniai atlikti „taškavimo“ technika. Piešiniai sukurti ranka – dedant šimtus tūkstančių suderintų spalvų taškų. Vieną paveikslą vaikai piešia 20 ir daugiau valandų. Tai procesas, besitęsiantis ne vieną mėnesį. Tapymo technika – identiška realiam tapymui, tik kūriniai atlikti naudojant kompiuterį, programinę įrangą bei kompiuterinę pelę. Pristatomi darbai buvo įvertinti ir tapo laureatais ne viename respublikiniame ir tarptautiniame konkurse.

Medininkų pilyje paroda ,,Aš esu“ bus eksponuojama iki 2018 m. gegužės 2 dienos.

Brigita Balčytienė,

Trakų istorijos muziejaus Ryšių su visuomene ir edukacijos skyriaus vedėja

Naujienos iš interneto