- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Trakų Salos pilyje atidaroma paroda „Lietuvos šimtmetis žemėlapiuose“

Kovo 21 d., trečiadienį, 17 val. Trakų salos pilyje bus atidaryta paroda „Lietuvos šimtmetis žemėlapiuose“ ir pristatyta to paties pavadinimo knyga, tęsianti muziejaus leidinių seriją Spectaculo et collectio. Parodoje koncentruotai atspindėta Lietuvos kartografijos šimtmečio istorija – pristatoma apie 200 kolekcinių vertybių: žemėlapių ir kartografijos leidinių iš Algimanto Muzikevičiaus privačios kolekcijos.

[1]

„Kartografijos rinkinį, kurį sudaro per 2 000 eksponatų, kaupiau daugiau kaip 30 metų, – pasakoja A. Muzikevičius. – Parodoje eksponuojama vos dešimtadalis kolekcijos, kiek daugiau – apie 300 eksponatų – reprodukuota leidinyje. Tikiuosi, kad ateityje pavyks visuomenei pristatyti ir tą rinkinio dalį, kurioje kartografijos tematika atspindėta kituose kolekcionavimo objektuose: filatelijoje, filokartijoje, numizmatikoje, faleristikoje, bonistikoje, meninėje grafikoje.“

Parodoje galima pamatyti žemėlapius, iliustruojančius tarpukario laikotarpio (1918–1940) lietuviškos kartografijos tematikos įvairovę, iki 1940 m. išleistus karinius topografinius žemėlapius, įvairių valstybių žemėlapius, vaizduojančius Lietuvos pajūrį: Klaipėdos kraštą, Baltijos jūros pakrantę ir Klaipėdos uosto akvatoriją. Taip pat eksponuojami pirmosios sovietinės ir vokiečių okupacijos laikotarpiu (1940–1944) išleisti bendro pobūdžio ir kariniai žemėlapiai, žemėlapiai iliustruojantys lietuvių išeivijos pastangas propaguoti laisvės ir nepriklausomybės idėjas, pasitelkiant kartografijos priemones. Ekspozicijoje taip pat pristatomi sovietmečiu (1945–1990) ir atkurtoje Lietuvos Respublikoje (1990–2018) išleisti žemėlapiai. Sovietmečio dalyje visuomenė gali susipažinti su unikaliu Lietuvos partizanų žemėlapiu.

Ekspozicijoje pristatomi per šimtmetį išleisti įvairūs žemėlapiai: bendro pobūdžio visą Lietuvos teritoriją apimantys ir specialūs, pavyzdžiui, Lietuvos kelių, geležinkelių, oro linijų, turistiniai, Lietuvos regionų žemėlapiai ir miestų planai. Taip pat eksponuojamos knygos, kurių viršeliai iliustruoti žemėlapiais ir kuriose buvo įdėti specialiai toms knygoms sukurti žemėlapiai, žemėlapiais iliustruoti periodikos leidiniai bei Lietuvoje ir užsienio valstybėse išleisti atlasai su įvairių laikotarpių Lietuvos žemėlapiais.

Trakų salos pilyje paroda „Lietuvos šimtmetis žemėlapiuose“ bus eksponuojama iki 2018 m. liepos 15 d.

Brigita BALČYTIENĖ,

Trakų istorijos muziejus,  Ryšių su visuomene ir edukacijos skyriaus vedėja