„Maisto reidas“ Onuškio ligoninėje komisiją paliko be žado: įvertinta geriausiai

Onuškio palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės direktorė Edita Stasiūnienė
Onuškio palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės direktorė Edita Stasiūnienė

Iš visų iki šiol tikrintų maisto, tiekiamo pacientams, vienintelė Onuškio palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninė buvo įvertinta maksimaliu balu. Antradienį šioje gydymo įstaigoje apsilankę Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) bei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai neturėjo jokių priekaištų. Onuškio palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės direktorė Edita Stasiūnienė. Maistą ruošia Onutė Pačkauskienė, Danguolė Suchockienė, dietistė Genija Andriulionienė. 

Maistą šiuo metu besigydantiems 54 pacientams gaminasi pati ligoninė, o pamaitinti vieną ligonį per dieną kainuoja 2,15 eurų. Komisija pažymi, kad čia maisto produktams skiriama daugiau lėšų, negu daugelyje kitų aplankytų ligoninių, kur produktų kainos svyruodavo apie 1,5 eurų. Pagrindinė dieta šioje ligoninėje yra skirta pagyvenusiems žmonėms. Pavyzdžiui, pusryčiams duodama varškės patiekalų – apkepo, varškėčių, blynelių, makaronų su sūriu ir sviestu, kavos. Pietums siūloma guliašo, maltinukų, savo gamybos netikro zuikio. Pavakariams − jogurto, bandelių, o vakarienėms − troškinių, apkepų, sriubų. Penktadieniais vietoje mėsos duodama žuvies. Patiekalai per savaitę nesikartoja. Tikrinimo metu pacientams buvo pietūs, kuriuos sudarė rūgštynių sriuba, vištienos troškinys, perlinių kruopų garnyras arba pomidorų ir obuolių salotos su grietine bei kisielius.

SAM atsiųstame vertinime rašoma, kad specialistus maloniai nustebino pacientams tiekiami maisto produktai. Be to, pats valgis atrodė estetiškas. „Kas dieną duodama daržovių ir vaisių, pavyzdžiui, keptų obuolių, smulkiai tarkuotų daržovių salotų, bananų, apelsinų. Nesiūlomi pagyvenusiems žmonėms nepatinkantys patiekalai, tokie kaip cepelinai, koldūnai, ryžiai, kurie nebent su plovu. Taip pat neduodama virtos dešros ir dešrelių. Visi apklausti pacientai patenkinti, maisto skonis geras, jiems maisto pakanka, sriubos tirštos“, – taip apie Onuškio palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės maitinimą komentuoja komisija.

Maisto temperatūra matavimo metu atitiko normą. Higienos būklė be priekaištų, virtuvė labai švari ir tvarkinga. Lėkštės ir dubenėliai kokybiški, metaliniai, nes, anot specialistų, pagyvenę pacientai kitokias lėkštes greitai sudaužo. Maitinimas ligoninėje įvertintas 10 balų iš 10-ties. SAM bei VMVT specialistai nuo vasario vykdo maisto patikrinimą ligoninėse prieš tai joms nepranešant apie vizitą. Tokius patikrinimus iššaukė socialiniuose tinkluose publikuojami įrašai apie prastą maitinimą šalies gydymo įstaigose.


www.15min.ir ir „Trakų žemės“ inf.

Naujienos iš interneto