- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Prof. Liudas Mažylis paskelbtas Metų valstybės kūrėju

EK__180311_02760 [1]
E. Kurausko nuotr.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto bendruomenė Kovo 11-osios proga paskelbė Lietuvos valstybei 2017 metais labiausiai nusipelniusį asmenį – Metų valstybės kūrėją. Juo „už sėkmingą asmeninę iniciatyvą ieškant Vasario 16-osios akto ir reikšmingą indėlį įtvirtinant Valstybės idėją“ tapo istorikas, politologas, Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Liudas Mažylis.

Praėjusiais metais L. Mažylis nustebino istorikų bendruomenę ir visą Lietuvą Berlyno valstybiniame archyve atradęs Vasario 16-osios valstybės atkūrimo akto originalą. Galiausiai profesorius tapo savotišku smalsumo, ryžto ir inovatyvumo simboliu visoje valstybėje.

Iškilmingame apdovanojimo renginyje atsiimdamas Metų valstybės kūrėjo apdovanojimą – simbolinę plytą – L. Mažylis sakė, kad „dabar, kai jau atšventėme valstybės šimtmetį, galime matuoti savo valstybės amžių šimtmečiais. Būkite drąsūs ir kūrybiški, ir taip švęsime dar šimtą! Žinoma, ne mes patys, bet švęs kiti, ateinančios kartos.“

Dėkodamas Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutui L. Mažylis prisiminė savo kelią universitete: „Šioje bažnyčioje atsiėmiau savo chemijos mokslų daktaro diplomą, vėliau apsigyniau habilitaciją vadybos srityje, dabar dėstau politologiją ir galiausiai esu įvertintas politikos mokslų atstovų.“

Šis apdovanojimas yra jau ketvirtasis. 2015 m. Metų valstybės kūrėju „už nuoseklų, ryžtingą ir bekompromisį Lietuvos tapatybės ir vertybinės pozicijos kūrimą“ tapo tuometinis Lietuvos ambasadorius JAV Žygimantas Pavilionis. 2016 m. už nuopelnus stiprinant Lietuvos energetikos nepriklausomybę juo išrinktas tuometinis energetikos ministras Rokas Masiulis, o praėjusiais metais apdovanojimas įteiktas žurnalistui Andriui Tapinui „už jaunimo pilietiškumo ir politinio aktyvumo skatinimą, tiriamosios žurnalistikos puoselėjimą“.

Kandidatais gauti šį apdovanojimą gali tapti nepriekaištingos reputacijos politikai, valstybės tarnautojai, visuomenininkai, verslo atstovai, iniciatyvūs piliečiai ar organizacijos. Kandidatus nominuoja Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto bendruomenės nariai – studentai, dėstytojai ir alumnai, o renka speciali komisija. Tarp šiais metais teiktų nominantų taip pat dažnai minėti portalo 15min.lt žurnalistinių tyrimų skyrius, Seimo narė Aušrinė Armonaitė, žurnalistas Edmundas Jakilaitis.

Metų valstybės kūrėjas apdovanotas Vilniaus universiteto surengtame Kovo 11-osios šventiniame koncerte miestui Šv. Jonų bažnyčioje. Nugalėtoją sveikino universiteto vicerektorius Rimantas Jankauskas, apdovanojimo komisijos pirmininkas docentas Algimantas Jankauskas ir gausiai susirinkę miestiečiai bei Vilniaus svečiai. Specialią programą parengė Vilniaus universiteto dainų ir šokių ansamblis.

Šaltinis – http://naujienos.vu.lt/liudas-mazylis-paskelbtas-metu-valstybes-kureju/.