Šimtmečio lobynai – Lietuvai ir Lentvariui

Lietuva turbūt dar nematė tokio gausaus ir šventiško vasario 16-osios sutikimo, kai gatvėse šurmuliavo besišypsantys žmonės ir visur, kur pažvelgsi, mirgėjo trys spalvos: geltona, žalia, raudona.

dsc_0092

Leiskite dar kartą pasveikinti Jus visus, jau sutikusius valstybės atkūrimo šimtmetį! Lietuva turbūt dar nematė tokio gausaus ir šventiško vasario 16-osios sutikimo, kai gatvėse šurmuliavo besišypsantys žmonės ir visur, kur pažvelgsi, mirgėjo trys spalvos: geltona, žalia, raudona. Ne išimtis – ir Lentvaris, kur šventiška nuotaika tvyrojo jau kurį laiką. Dar vasario 8 dieną Lentvario kultūros rūmai pakvietė į pirmąjį šimtmečio sukakčiai skirtą renginį – parodos „Šimtmečio Lietuva. Lentvaris” atidarymą, o vasario 16-ąją lentvariečius pakvietė ne tik į šventinį koncertą, bet ir į akciją „Sveikinimai Lietuvai”.

Pusei valandos praėjus nuo vidurdienio, Lentvario Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčios varpo gausmas įsiliejo į visą Lietuvą apjungusį varpų skambesį „Gloria Lietuvai” ir pakvietė iškilmingoms šv. Mišioms, kurias aukojo klebonas Gintaras Petronis. Jas puošė jaunimas tautiniais drabužiais ir aktyvaus bendruomenės vaikėjo Jono Počepavičiaus nešta valstybinė vėliava, o pabaigė Lentvario politinių kalinių ir tremtinių choro „Viltis”, vadovaujamo Eugenijaus Barkovskio, giesmės. Iš pamaldų grįžtančiuosius ir kitus praeivius, keliavusius Bažnyčios gatve, Lentvario kultūros rūmai sutiko prie palapinės, kurios užuovėjoje buvo galima pasivaišinti šildančia arbata, paragauti rankomis lietuviška simbolika dekoruotų sausainių, pabendrauti ir pamatyti filmuką, į kurį buvo sudėti kraštiečių sveikinimai Lentvariui ir Lietuvai šimtmečio proga. Žvarbią popietę šildė ne tik arbata, bet ir gera nuotaika, nuoširdūs linkėjimai, kurių nestigo gausiame būryje susirinkusių žmonių – kai kas džiaugėsi susitikę senus pažįstamus, kai kas džiaugsmingai ir nepažįstamuosius sveikino, keitėsi lietuviškomis dovanėlėmis, kurių ypač daug, padarytų savo rankomis, atsinešė Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazijos ir pradinės mokyklos vaikai, atlydėti šių įstaigų vadovų ir mokytojų.

Taip su džiugia nuotaika nepastebimai prabėgo ir dvi valandos, po kurių į šventiškai padabintą Lentvario parapijos namų salę žiūrovus subūrė koncertas „Šimtmečio lobynai”. Kaip ir dera šiai progai, jį pradėjome Tautiška giesme, kurią, pianinu akompanuojant Kristinai Glinevičienei, atliko lopšelio – darželio „Svajonėlė” auklėtiniai Aleksandras ir Marija. Choru jiems pritarė „Klevinės” ir „Lendvarės” kolektyvai. Tautiškai giesmei nuskambėjus, koncerto lankytojus su didžia švente pasveikino renginio vedėjas Saulius Bagdonas ir svečiai: mūsų parapijos klebonas Gintaras Petronis,  Trakų rajono savivaldybės merė Edita Rudelienė, savivaldybės tarybos narė Teresa Solovjova, Lentvario seniūnas Vytas Rukšėnas, Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazijos direktorius Jonas Kietavičius; taip pat dalyvavo tarybos narys Vygandas Lenkauskas, Trakų seniūnas Kęstutis Vilkauskas, Lentvario pradinės mokyklos direktorė Ona Ramanauskienė, Henriko Senkevičiaus gimnazijos direktorius Francišek Žeromskij. Po sveikinimų toliau skambėjo mūsų tautos lobių skrynia – dainos, poezija ir šokiai. Šimtmečio sukakčiai pasirodymus paruošė liaudies dainų kolektyvas „Klevinė“ (vad. Inga Okuškienė), Lentvario pradinės mokyklos antrokų ansamblis (mok. Ieva Valiukienė) ir liaudies šokių grupė „Spindulėlis“ (vad. Rimutė Blikertienė), Lentvario Henriko Senkevičiaus gimnazijos ansamblio „Psząsniczka“ vokalinė grupė (vad. Edvard Mogilnickij), Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazijos merginų choras (vad. Eugenija Aliukonytė), Lentvario vyresniųjų liaudiškų šokių grupė „Lendvarė“ (vad. Rimutė Blikertienė). Dainas ir šokius paįvairino Lentvario „Versmės“ gimnazijos moksleivės Katarinos Motylenko teatrališkai skaityta Antano Drilingos poezija ir vedėjo žiūrovams užduoti klausimai apie vasario 16-osios akto signatarus. Teisingai atsakiusieji dovanų gavo specialiai šiai progai pagamintus „100 atkurtai Lietuvai“ atminimo ženkliukus. Koncertą džiaugsminga nata užbaigė viešnia – dainininkė Kristina Jurevičiūtė, atlikusi Lietuvai skirtas Gyčio Paškevičiaus ir Marijono Mikutavičiaus dainas, o paskutiniąją – Vytauto Kernagio „Mūsų dienos kaip šventė“ – dainavo ne tik ji, bet ir visa vėliavomis plėvesuojanti salė.

Jei šią vasario 16-ąją šventėte ne Lentvaryje, šventės akimirkas pamatyti galite Lentvario kultūros rūmų „Facebook“ puslapyje. Ten pat rasite ir filmuką „Sveikinam Lietuvą!“, kuriame užfiksuoti mūsų kraštiečių linkėjimai Šimtmečio proga.

Džiaugiamės, kad Lietuvai tokią svarbią progą lentvariečiai šventė ypač gausiai ir aktyviai. Dėkojame visiems, atėjusiems į renginius, jų rėmėjai – Trakų rajono savivaldybei, bei mūsų partneriams – Lentvario seniūnijai ir Lentvario parapijai. Lauksime susitikimų kituose renginiuose!

Lentvario kultūros rūmų informacija

Naujienos iš interneto