- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

„Lietuvos geležinkelių“ dovana Lietuvai – unikalus „Tautiškos giesmės“ skambesys

lietgel [1]

„Lietuvos geležinkeliai“ atkurtos valstybės 100-mečio proga Lietuvai įteikė originalią dovaną – pirmą kartą istorijoje „Tautiška giesmė“ suskambo traukinių balsais. Unikalaus traukinių orkestro vadovu pakviestas tapti žymus dirigentas Donatas Katktus, o atlikėjais – „Lietuvos geležinkelių“ mašinistai, galingus lokomotyvus pavertę muzikos intrumentais.

„Sveikindami Lietuvą jubiliejaus proga valstybei norėjome įteikti originalią dovaną, sukurti tai, ko iki šiol nebuvo. Dar liepą visus traukinius papuošėme Vyčiais, o artėjant Vasario 16-ąjai subūrėme unikalų traukinių orkestrą, sugrojusį „Tautišką giesmę“. Taip atliekamas Lietuvos himnas skamba pirmą kartą istorijoje“, – pasakojo „Lietuvos geležinkelių“ generalinis direktorius Mantas Bartuška.

Pasak „Lietuvos geležinkelių“ vadovo, daugiausiai pastangų pareikalavo lokomotyvų ir skirtingų signalų tonacijų atranka, o idėjos įgyvendinimui ruoštis reikėjo daugiau nei mėnesį.

„Iš visų mūsų turimų traukinių – tiek keleivinių, tiek krovininių – turėjome atrinkti lokomotyvus, turinčius skirtingos tonacijos signalus. Tai išties nelengva užduotis, o jos rezultatas nustebino ir mus pačius – turbūt niekas Geležinkeliuose iki šiol nežinojo, kiek skirtingų garsų ir intonacijų turi lokomotyvai. Vykdėme ir muzikaliausių mašinistų atranką“, – pasiruošimo užkulisius atveria M. Bartuška.

Praeities stereotipus laužantys ir atvirumo visuomenei siekiantys „Lietuvos geležinkeliai“ šimtmečio proga taip pat pirmąkart visiems atvers tik svarbiausių valstybės asmenų iki šiol regėtas erdves – organizuojamos specialios nemokamos ekskursijos po Vilniaus geležinkelio stotį ir iki šiol lankytojams nematytas jos vietas. Šventinį savaitgalį keleiviai bus kviečiami į neįprastas keliones traukiniais kartu su gidais, o Vasario 16-osios išvakarėse – į nemokamą filmo „Grąžinti Nepriklausomybę“ peržiūrą bei diskusiją apie signatarų autoritetą su filmo kūrėjais ir Lietuvos nepriklausomybės akto signataru Rimvydu Valatka.

Nuoroda į vaizdo įrašą:

https://www.youtube.com/watch?v=p6lSKhNbtdw&feature=youtu.be [2]

Novilė Aleksejevaitė

Komunikacijos departamentas

AB „Lietuvos geležinkeliai“