Trakų pilyje – paroda „Baltijos laisvės simboliai“

Vasario 15 d., ketvirtadienį, 15.30 val. Trakų Salos pilyje vyks parodos „Baltijos laisvės simboliai 1918–1940“ atidarymas. Atkurtos valstybės 100-mečiui, Trakų istorijos muziejus visuomenei pristato tarpukario Baltijos valstybių aukščiausius apdovanojimus valstybių vadovams – ordinų grandines. Parodoje eksponuojamas Vytauto Didžiojo ordinas su Aukso grandine,  Latvijos Respublikos Trijų žvaigždžių ordino grandinė ir Estijos Respublikos Baltosios žvaigždės grandinė. Visos trys originalios aukščiausios Baltijos valstybių regalijos rodomos Lietuvoje pirmą kartą. Renginį organizuoja žurnalistas, Baltijos valstybių faleristikos tyrinėtojas Vilius Kavaliauskas ir Trakų istorijos muziejus.

 

plakatas_web

 

„Tokią parodą sunku sukomplektuoti, nes prezidentinės grandinės – ypatingai retas eksponatas, pasakoja Vilius Kavaliauskas. – Kaip ir žmonės, ordinų ženklai turi savo istorijas – neretai sudėtingas ir simbolines. Ši paroda – gera proga apmąstyti mūsų regiono tautų laisvės ir valstybingumo kelią, tėvų ir senelių pastangas kurti valstybę, iškilių asmenybių ir simbolių svarbą, vienijant žmones laisvės gynybai, krašto stiprinimui ar tiesiog geriems, nesavanaudiškiems darbams.“

 

Vytauto Didžiojo ordinas su Aukso grandine Lietuvoje buvo įvestas pagal 1930 m. Valstybės apdovanojimų įstatymą. Jis gimė ypatingos sukakties Lietuvos valstybei proga – minint Vytauto Didžiojo mirties 500-ąsias metines. Konkurso, kuriame dalyvavo geriausi Lietuvos menininkai,  nugalėtoju tapo dailininkas Jonas Burba (1907–1952, mirė Sibiro tremtyje), kurio eskizas buvo realizuotas Šveicarijos „Huguenin“ kalykloje. Trakų pilyje rodomas Vytauto Didžiojo ordinas su Aukso grandine surastas Paryžiuje, jis galimai priklausė vienam iš dviejų Latvijos prezidentų – Albertui Kviesiui arba Karliui Ulmaniui.

 

Parodoje eksponuojama Latvijos Respublikos Trijų žvaigždžių ordino grandinė priklausė 1944 metais bėgant į Švediją laive mirusiam Latvijos prezidentui Albertui Kviesiui. Savo regalijas prezidentas buvo palikęs slaptavietėje namuose. 1966 m. prezidento artimieji nusprendė atsisveikinti su istorinėmis relikvijomis ir jas nupirko garsus rusų kolekcininkas, po kurio žūties 1983 m. regalija grįžo į Baltijos regioną, bet ne į Latviją, o į Lietuvą. 1995 m. prezidentas Guntis Ulmanis prašė grąžinti ją Latvijai, tačiau į Latvijos istorijos muziejų nuolatiniam saugojimui buvo perduota kita grandinė – įteikta Antanui Smetonai. Šios grandinės autorius – žymus menininkas prof. Gustavas Škilteris (1874–1954).

 

Prieškarinė Estijos Respublikos Baltosios žvaigždės grandinė – vienintelis žinomas egzempliorius – 1939 m. įteikta Vengrijos regentui Miklošui Horčiui. Ją sukūrė prof. Paulius Luhteinas (1909–2007). Tai buvo antroji pagal svarbą grandinė Estijoje, naudota diplomatiniais tikslais. Šiandieniai Estijos vadovai labai rūpinosi, kad regalija grįžtų į Estiją, „už Estijos istorijos išsaugojimą“ dabartinis grandinės savininkas buvo apdovanotas aukštu Estijos ordinu. Sutarta, kad grandinė grįš į Estiją po kolekcininko mirties.

 

Trakų Salos pilyje paroda „Baltijos laisvės simboliai 1918–1940“ bus eksponuojama iki š. m. birželio 30 d.

 

Dėl papildomos informacijos prašome kreiptis:

Virgilijus Poviliūnas, Trakų istorijos muziejaus direktorius

Tel.: + 370 528 53941, el. paštas: info@trakaimuziejus.lt

 

Naujienos iš interneto