- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Lietuvoje sparčiai didėja sergamumas gripu

902_6144512d6c3bfceec5c07701a70afb88 [1]

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) informuoja, kad visose apskrityse stipriai padidėjo sergamumas gripu ir kitomis ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI). Taip pat padidėjo dėl gripo hospitalizuotų asmenų skaičius.

Lietuvoje 3-iąją šių metų savaitę (sausio 15 – 21 d.) buvo nustatyti 962, o 4-ąją (sausio 22 – 28 d.) – 3 392 gripo atvejai. Į ligonines dėl gripo 3-iąją šių metų savaitę buvo paguldyti 77 asmenys (5 iš jų – intensyvios terapijos skyriuje), o praėjusią – jau 142 asmenys (13 iš jų intensyvios terapijos skyriuje). Bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis 4-ąją šių metų savaitę padidėjo nuo 98,4 atvejų 10 tūkst. gyventojų iki 146,0 atvejų 10 tūkst. gyventojų. Didžiausias sergamumas užregistruotas Alytaus apskrityje (168,7 atvejai 10 tūkst. gyventojų), o mažiausias – Utenos apskrityje (117,1 atvejų 10 tūkst. gyventojų).

Atsižvelgiant į sergamumo gripu ir ŪVKTI situaciją, kai kurios savivaldybės jau paskelbė gripo epidemijas, nes teritorijose sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis yra didesnis nei 100 atvejų 10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius siekia apie 30 procentų visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų.

Gripo epidemija jau paskelbta šiose savivaldybėse:

Gripas gana dažnai pasireiškia epidemijomis ir yra pavojingas dėl sukeliamų komplikacijų, tokių kaip plaučių uždegimas, sinusitas, ausų uždegimas, miokarditas, encefalitas, meningitas. Siekiant apsisaugoti nuo gripo, specialistai rekomenduoja laikytis asmens higienos rekomendacijų:

•      dažnai plauti rankas,

•      neplautomis rankomis neliesti akių, nosies ar burnos,

•      prisidengti burną kosint ar čiaudint,

•      dažnai vėdinti patalpas,

•      pajutus gripui būdingus simptomus, neiti į darbą ar ugdymo įstaigą, likti namuose.

NVSC primena, kad efektyviausia priemonė, apsauganti nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų yra skiepai. Persirgus ar pasiskiepijus, imunitetas įgyjamas tik tam tikram gripo viruso potipio variantui.

Nemokamai nuo gripo gali būti skiepijami šioms rizikos grupėms priklausantys asmenys:

•      65 metų amžiaus ir vyresniems asmenims,

•      besilaukiančioms moterims,

•      socialinės globos ir slaugos įstaigose gyvenantiems asmenims,

•   lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis bei lėtinėmis ligomis, susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais, sergantiems asmenims.

Užkrečiamųjų ligų valdymo skyrius

Brigita Rašimaitė

Šaltinis – https://nvsc.lrv.lt/lt/naujienos/lietuvoje-sparciai-dideja-sergamumas-gripu.