Vaikų meilę tėvynei puoselės animuotos dainos

dolijute

Prieš dvejus metus internete pasirodžiusios Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto inicijuotos „Tilidūdos“ projekto dainelės užvaldė mažylių ir suaugusiųjų širdis – per šį laiką kiekviena iš dešimties animuotų dainų sulaukė vidutiniškai po beveik 2,8 milijonų peržiūrų. Dabar projekto kūrėjai pristato penkias naujas dainas.

 

Skatina norą žiūrėti, klausyti ir dainuoti

„Mums vėl teko įdomi ir sudėtinga užduotis iš gausaus tautinio paveldo klodo atrinkti būtent tas lietuviškas daineles, kuriomis norėtume jauniausiajai kartai ir tuo pačiu suaugusiems perteikti tam tikrą informaciją, vertybes, pamokymus, skatinti dainuoti kartu ir taip bendrauti, kurti glaudesnius tarpusavio ryšius“, – sako „Tilidūdos“ projekto vadovė, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto mokslo darbuotoja Aušra Žičkienė. Pasak jos, visų penkių dainelių turinys skiriasi, tačiau jas jungia vieningas ir šįkart visai kitoks vaizdo stilius.

Anot projekto vadovės, daina „Dolijute Dolija“ gali būti puikus kontekstas artėjančio Valstybės šimtmečio proga su vaikais imti kalbėtis apie laisvę, drąsą, tautiškumą, pasiaukojimo prasmę. „Galbūt nuliūdusius vaikus pralinksminti galėtų šokti nemokantis oželis („Oželis“). Dainą „Strazdas“ neabejotinai prisimins daugelis suaugusiųjų – ją Aistė Smilgevičiūtė jautriai atliko 1999 metų „Eurovizijoje“. Vaikučiams animuota nemažiau jaudinanti šios dainos versija. Mažųjų dar laukia įtempto siužeto pasakojimas, prasidedantis idilišku močiutės kepamų bandelių vaizdeliu – „Kepė boba bandeles“, o taip pat kiškelio ir voverytės istorija dainoje „Kiškelis““, – pasakoja A. Žičkienė.

ozelis

 

Pritaikyta vaikams

Kūrėjų teigimu, animuotos dainos vėl kurtos taip, kad būtų tinkamos vaikams – ne per greitos, kad vaikai spėtų dainuoti kartu, vaizdas – neperkrautas detalių, ne per ryškus. „Dažnai suaugusieji kuria taip, kaip jiems patinka, o ne taip, kaip vaikams būtų tinkama. Manau, turėtume atsakingiau vertinti vaikus pasiekiančius kūrinius“, – įsitikinusi A. Žičkienė.

Projektą įgyvendinti vėl ėmėsi Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas. Naujų animacinių klipų kūrimą taip pat finansavo Lietuvos kultūros taryba, LR Kultūros ministerija ir JAV veikiantis Lietuvių Fondas. „Labai džiaugiamės, kad šįkart noriai prisidėjo ir Amerikos lietuviai. Šios dainos klausomos ne tik Lietuvoje – jos pasklido po visą pasaulį, kur tik yra lietuvių. Internetu jas pasiekti gali bet kas bet kada“, – sako A. Žičkienė.

Dainų aranžuotes vėl kūrė grupės „Skylė“ lyderis Rokas Radzevičius, įrašuose girdimi Aistės Smilgevičiūtės ir jau ūgtelėjusio jų sūnaus Eivydo balsai. Už grafiką ir animaciją atsakingas lietuvių kūrėjų kolektyvas „Meinart“. Dainelės yra nuolat laisvai prieinamos internete, „Youtube“ kanale „Tilidūda dainelės“.

 

Mėgstamiausi

Pirmasis dainelių projektas lietuvių buvo sutiktas labai entuziastingai. Visos dainelės per dvejus metus bendrai surinko beveik 28 milijonus peržiūrų. Pačia mėgstamiausia vaikų dainele tapo „Aš turėjau gaidį“, kurioje pristatomi įvairūs naminiai gyvūnai ir jų garsai (12,6 mln. peržiūrų), antrąja – „Tindi rindi riuška“ (9 mln. peržiūrų), trečiąja – „Žvirbli žvirbli“ (6,7 mln. peržiūrų). Lietuvių žinomiausia „Du gaideliai“ atsidūrė aštuntoje vietoje. Daugiausia peržiūrų buvo iš Lietuvos (81 proc.), kitos – iš įvairių Europos šalių ir net kitų žemynų.  Projekto vadovė A. Žičkienė džiaugiasi, kad lietuvių šeimos tikrai išmoko daugiau lietuviškų dainų.

 

Daugiau informacijos:

Aušra ŽIČKIENĖ

     

Naujienos iš interneto