Ar teks gyventojams mokėti baudas dėl neįgyvendintos ES direktyvos dėl nuotekų valymo?

lauko-tualetai

Lietuva tapusi Europos Sąjungos nare, įsipareigojo per tam tikrą laikotarpį apsirūpinti kokybiška vandenvala. Tai viena iš ES direktyvų. Deja, Lietuvai jau grasinama baudomis, kadangi direktyva laiku nebuvo įgyvendinta.

Nemaža dalis Lietuvos gyventojų vis dar naudojasi lauko tualetais, kurie neužtikrina kokybiškų nuotekų valymo ir dažnai teršia aplinką ir net gyventojų geriamąjį vandenį.

Neįgyvendinus direktyvų Lietuvai ir gyventojams, kurie nesutiko ar negali prisijungti prie bendros nuotekų valymo sistemos, teks mokėti didžiules, milijonines baudas.

Daugiau kaip 2 tūkst. gyventojų turinčiose gyvenvietėse privalomai turi veikti centralizuota vandens tiekimo ir nuotekų valymo sistema, o Lietuva turi užtikrinti, kad ne mažiau kaip 98 proc. gyventojų naudotųsi šia infrastruktūra.

Šiai dienai gyventojai, besinaudojantys lauko tualetais, aplinkos tarša nesirūpina – buitinės nuotekos patenka į gruntinius vandenis ir taip kelia didelį ligų protrūkio ar įvairių infekcijų pavojų. Su tokiomis nuotekomis į aplinką patenka daug organinių, ir azoto bei fosforo junginių.

Kai kurie gyventojai jau naudojasi nuotekų valymo įrenginiais, bet dažnai jie yra pasenę ir nekokybiški. Aplinkosaugos specialistai tikrina tokius gyventojus, jeigu pastebima žala aplinkai – įrenginiai nesandarūs arba jų turinys prateka – gyventojai baudžiami net iki 240 eurų bauda.

Dalis namų ūkių jungiasi prie centralizuotos nuotekų valymo sistemos, bet kaip nuotekas tvarkyti tiems, kurie nebus prijungti prie bendrų nuotekų tvarkymo sistemų?

Greičiausiai, patogiausia išeitis – nuotekų valymo įrenginiai. Jie dažniausiai pasirenkami tose vietose, kur nėra galimybės prisijungti centralizuotos nuotekų sistemos, arba dėl toli esančios centrinės nuotekų magistralės, tai yra tiesiog per brangu. Gyventojai tokiais atvejais turi dvi pagrindines išeitis: įsirengti nuotekų valymo įrenginius, arba nuotekų surinkimo talpyklas, šitaip išvengdami baudų ir saugodami gamtą, bei gruntinius vandenis.

Detalesnę informaciją apie tai suteikia specializuotų nuotekų valymo įrenginių ekspertas Linas Stonys:
„Įprastai mes su klientu kalbamės, išsiaiškiname poreikius, konsultuojame ir nuoširdžiai ieškome jam tinkamiausio varianto kainos ir kokybės atžvilgiu. Nuotekų surinkimo talpyklos yra kiek pigesnis variantas, nei nuotekų valymo įrenginiai, tačiau jos taip pat tinkamos kokybiškam nuotekų tvarkymui. Bendradarbiaujame su lietuviškomis gamybos įmonėmis, kaip August ir ko, Feliksnavis ar Traidenis, kurios kokybiškus nuotekų valymo įrenginius gyventojams gali pasiūlyti už prieinamą kainą. Žinoma, įrenginio kaina gali skirtis priklausomai nuo to, kelių žmonių namų ūkį įrenginiui reikės aptarnauti.“

Biologiniais buitinių nuotekų valymo įrenginiais išvalytos nuotekos šalinamos į aplinką, nepadarant žalos gamtai. Jos įprastai nuvedamos į pakeles, melioracijos griovius, kitus atvirus vandens telkinius. Išvalytos nuotekos filtruojamos į gruntą, per infiltracinius laukus ar šulinius – tokį vandenį vėliau dar galima panaudoti kaip techninį buityje: vejų laistymui, automobilių plovimui, ar pan.

„Tiek surinkimo talpas, tiek valymo įrenginius montuojame jau šešiolika metų, ir kasmet nuotekų tvarkymu besirūpinančių vis daugėja, tačiau žiūrint į visumą, tai gyventojų, įsirengusių kokybiškus nuotekų valymo įrenginius, deja, labai mažai. Įprastai juos naudoja didesnėse gyvenvietėse įsikūrę asmenys, stambesni ūkininkai, arba modernių kaimo sodybų gyventojai, neretai ir įmonės.“ – tvirtina L. Stonys.

Jei vis dar nesate susitvarkę savo nuotekų valymo sistemos, turėtumėte suskubti tai padaryti – alternatyvų yra daug. Kreipkitės į specializuotas įmonės, kurios jums tikrai padės surasti tinkamiausią sprendimą.

Naujienos iš interneto