„Knygų Kalėdos“ sulaukė rekordinio skaitytojų aktyvumo

resize_680x520_dsc_5555

Baigėsi septintą kartą vykusi Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuota akcija „Knygų Kalėdos“, per kurią šalies bibliotekoms padovanota daugiau nei 55 tūkst. naujų knygų.

Šias metais „Knygų Kalėdos“ kvietė ne tik dovanoti, bet ir patiems ateiti į artimiausią biblioteką – tą, kurią vadiname savo biblioteka.

„Skaitytojai gerai supranta, kad biblioteka – tai mes patys. Svarbu, kad buvo dovanojamos tokios knygos, kokių patys skaitytojai norėtų rasti bibliotekose ir pasidalinti su kitais. Dėkoju visiems, aktyviai dalyvavusiems akcijoje, dovanojusiems ir aplankiusiems savo bibliotekas“, – teigia Prezidentė.

Žmonės ne tik gausiai lankė bibliotekas, bet ir atėjo nešini dovanomis – daugiau nei pusė per visą akciją surinktų knygų bibliotekose atsirado būtent jų dėka. Toks aktyvus skaitytojų indėlis – akcijos rekordas. Knygų taip pat dovanojo verslo įmonės, leidėjai, rašytojai, organizacijos, savivaldybės ir užsienio šalių ambasados.

Šių metų „Knygų Kalėdų“ naujove tapo speciali platforma, kurioje bibliotekos turėjo galimybę tiesiogiai išsakyti, kokių knygų trūksta labiausiai. Tai lėmė, kad bibliotekos sulaukė joms aktualių ir reikalingų knygų, pasiekusių ir pačias mažiausias miestų ir miestelių bibliotekas bei jų kaimo filialus.

Akcijos metu surinktomis knygomis papildytos lentynos laukia skaitytojų ir vaikų dienos centruose bei ligoninėse. Jiems skirtos specialios akcijos „Knygų Kalėdos“ dovanos. Siekiant užtikrinti, kad gera, įkvepianti literatūra būtų pasiekiama visiems, šalies vadovė padovanojo knygų, skirtų dienos centrų lankytojams ir onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams.

Akcijos metu Prezidentė apsilankė Vilniaus miesto savivaldybės centrinės bibliotekos Antakalnio filiale, dalyvavo vaikų pasakų skaityme, surengtame sostinės Kalėdų miestelyje.

Kaip ir kasmet, daugybė šiltų susitikimų vyko visuose Lietuvos rajonuose. Viešosios ir mokyklų bibliotekos kvietė į tradicinius „Knygų Kalėdų“ renginius, kuriuose veikė įvairios dirbtuvėlės, buvo organizuojami skaitymai, susitikimai su rašytojais, spektakliai, lankomi vaikų, senelių namai, ligoninės.

Akcija „Knygų Kalėdos“ prasidėjo 2011 m., kai Prezidentė gavo Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos skaitytojų laišką su prašymu padovanoti naujų knygų jų bibliotekai. Per visą akcijos laikotarpį bibliotekoms padovanota per 272 tūkst. knygų.

Prezidentės inicijuota akcija įgyvendinama kartu su Lietuvos bibliotekininkų draugija, Lietuvos leidėjų asociacija, Spaustuvininkų asociacija, Mažų ir vidutinių leidėjų asociacija, Rašytojų sąjungos leidykla, Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka, Ugdymo plėtotės centru, VšĮ „Laikas skaityti“, knygynais, leidyklomis, interneto prekybos portalais, prekybos centrais, nacionaliniu transliuotoju LRT, „Knygos per Penki TV“, naujienų portalu „15 min.lt“.

Daugiau informacijos svetainėje knygukaledos.lt ir socialinėje paskyroje „Facebook“ @knygukaledos.

Prezidentės spaudos tarnybos informacija

Naujienos iš interneto