2017-ieji grūdų supirkimo rinkoje: kintančios klimato sąlygos skatina modernizuoti ūkius

1

Praėję metai grūdų auginimo versle buvo itin permainingi. Gana įprasta metų pradžia bei žiemos pabaigoje šoktelėjusios supirkimo kainos leido ūkininkams sėkmingai užbaigti 2016-2017 metų sezoną. Tuo tarpu atėjusi vėsi, lietinga ir drėgna vasara į ūkius atnešė gerokai sudėtingesnes darbo sąlygas. Dėl prastų oro sąlygų dalyje šalies ūkių derliaus kokybė buvo stipriai apgadinta, kituose – derlius sunaikintas visiškai.

Nepaisant sudėtingų sąlygų, dalis šalies grūdų derliaus sėkmingai pasiekė supirkimo punktus bei elevatorius. Prie jų vasaros pabaigoje pradėjo būriuotis nemaža dalis šalies ūkininkų. Tačiau kiti savo derlių patalpino į ūkiuose įrengtus grūdų saugojimo įrengimus, kuriuose grūdai vis dar laukia aukščiausių supirkimo kainų.

Pelningiausias laikotarpis – žiemos pabaiga

 

Remiantis Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, 2017 metais pelningiausias metas parduoti derlių buvo vasario-kovo mėnesiai. Šiuo laikotarpiu vidutinė supirkimo kaina už toną rapsų siekė beveik 420 Eur. Žemiausios rapsų supirkimo kainos įsivyravo liepos pabaigoje ir laikėsi iki lapkričio. Šiuo periodu rapsus pardavę ūkininkai už toną gavo vidutiniškai apie 350 Eur. Tai net šeštadaliu mažiau, nei žiemos pabaigoje.

Pirmos klasės kviečių supirkimo kainų svyravimas buvo šiek tiek mažesnis. Metų eigoje jų kaina kilo ir leidosi nuo 140 iki 170 Eur už toną. Pelningiausi mėnesiai parduoti derlių buvo vasaris-kovas bei birželio pabaiga-liepos pradžia. Tuomet vidutinė supirkimo kaina siekė apie 170 Eur už toną. Mažiausiai už toną parduotų pirmosios klasės kviečių uždirbo ūkininkai, grūdus pardavę liepos pabaigoje bei rugpjūtį. Tuomet rinkoje vyravusios supirkimo kainos siekė apie 140 Eur.

Sandėliuojamų grūdų vertė auga

 

Žvelgiant į praėjusių metų grūdų supirkimo kainų statistiką, galima pastebėti akivaizdžią ilgalaikio grūdų sandėliavimo naudą. Pirmąjį grūdų derlių nuiminėti ūkininkai pradeda vasaros viduryje. Pardavus jį iš karto – rugpjūčio, rugsėjo mėnesiais – už, tarkime, 100 tonų rapsų, ūkininkas uždirbo vidutiniškai apie 35 000 Eur. Tuo tarpu, saugiai patalpinus rapsus į grūdų saugyklas ir išlaukus vasario-kovo mėnesių, už tą patį kiekį grūdų ūkininkas galėjo uždirbti šeštadaliu daugiau – apie 42 000 Eur.

Atitinkamai, kviečių augintojas, 100 tonų savo pirmosios klasės derliaus pardavęs rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais, uždirbo apie 14 000 Eur. Tuo tarpu žiemos pabaigos išlaukęs ir saugiai savo derlių sandėliavęs ūkininkas uždirbo 1,2 karto daugiau – apie 17 000 Eur.

 

Investicijos į ilgalaikį sandėliavimą – atsiperka

 

2017 metų grūdų supirkimo kainos ir jų svyravimai nėra išskirtiniai. Panašias supirkimo rinkos tendencijas galime stebėti kasmet. Tačiau, anot grūdų saugyklų gamintojos „Granos“ vadovo Donato Bielskio, sąlygos auginti ir nuimti derlių praėjusiais metais buvo kiek kitokios, nei iki šiol.

„Pastarieji metai gerokai skyrėsi nuo iki tol buvusių 10 javų kūlimo sezonų. Ūkininkai turėjo itin mažai laiko derliui nuimti, tad pasiekti gerų finansinių rezultatų buvo galima tik sėkmingai investavus į ūkio techniką bei grūdų sandėliavimo įrangą. Praėję metai rodo, jog siekiant prisitaikyti prie kintančių klimato sąlygų, būtina modernizuoti ūkius bei jų įrengimus“, – teigia „Granos“ direktorius Donatas Bielskis.

„Granos“ vadovo nuomone, sukūręs galimybes ūkyje nukultą derlių greitai, patikimai ir saugiai patalpinti į tam skirtas grūdų saugojimo sistemas, ūkininkas užsitikrina, jog sezonas ūkyje bus sėkmingas bei pelningas.

Saugyklose patikimai išlaikius nuimtą derlių iki žiemos pabaigos, finansinės investicijos į sandėliavimo sistemas gali atsipirkti vos per keletą metų. Tuo tarpu patikimos ir ilgaamžės saugyklos naudą ūkininkui ir jo vykdomam verslui neš ne vieną dešimtmetį.

„Granos“ informacija

Naujienos iš interneto