- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Socialinių globėjų šeimos susirinko pasidalinti patirtimi

614_a4467ecb7e085e59a8eb19acb16e1e0d [1]

Šiandien Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje vyko pirmasis Vilniaus apskrities socialinių globėjų ir jų globotinių bendras susitikimas. Tai šeimos, kurios priima laikinai globai vaikus, kurie paimami iš biologinės šeimos dėl įvairių aplinkybių, suteikiančios jiems ne tik prieglobstį, bet ir saugumo jausmą, emocinę pagalbą.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Vilma Augienė perdavė ministro Lino Kukuraičio, kuris dėl išvykos į Rytų Lietuvą negalėjo dalyvauti susitikime, nuoširdžiausius sveikinimus: „Visi tėveliai ir visi vaikai, kurie šiandien susirinko – tai Lietuvos ateitis. Norime pasveikinti vykdant šią garbingą misiją ir socialinius partnerius, kurie kuruoja globėjus. Ačiū jums visiems už drąsą – drąsą mokytis, nes iššūkių šioje veikloje tikrai nestinga kiekvieną dieną, ir linkime didžiulės kantrybės dalyvaujant šiame itin svarbiame socialiniame projekte.“ Pasak viceministrės, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siekia, kad šio projekto pagrindu išsiplėtotų įprasta praktika, kuri padėtų vaikams visuose regionuose.

Susirinkusiuosius sveikino ir padėkojo už jų veiklą Respublikos Prezidentės patarėja Ramunė Guobaitė-Kirslienė, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktoriaus pavaduotoja Vita Šulskytė, Vilniaus miesto Globos ir įvaikinimo poskyrio vedėja Lina Pupelienė.

Šiuo metu projektą „Globos ir įvaikintojų tarnyba“ su partneriais vykdantis VšĮ „Vaikų ir paauglių socialinis centras“ kuruoja 24 tokias šeimas Vilniaus apskrityje. Pasak tarnybos psichologės Rugilės Ladauskienės, pradėjus veiklą 2017 m. gegužę, pradinis planas jau viršytas 50 proc. Nuolat globojama apie 30 vaikų, o jau per 50 globotinių buvo įvaikinti, paimti į nuolatinę globą ar grąžinti biologinėms šeimoms, su kuriomis per tą laiką dirbo specialistai, ir buvo pripažinta, kad vaikui bus sudarytos tinkamos sąlygos augti.

Lietuvoje plečiamas socialinių globėjų tinklas, įgyvendinant projektą „Tvaraus perėjimo nuo institucinės globos prie šeimoje ir bendruomenėje teikiamų paslaugų sistemos sąlygų sukūrimas Lietuvoje“. Socialinis globėjas turi atitikti Civilinio proceso kodekse globėjui (rūpintojui) keliamus reikalavimus, išklausyti mokymus pagal globėjų ir įtėvių mokymo ir konsultavimo programą (GIMK [2]), būti pasirengusiam į savo šeimą priimti vieną ar keletą vaikų, netekusių tėvų globos, taip pat sudaryti globotiniams tokias sąlygas, kad jie jaustųsi saugūs, rūpestingai auklėjami ir prižiūrimi.

Šaltinis – http://socmin.lrv.lt/lt/news/view_item/id.458.