Ar verta taupyti senatvei ir „juodai dienai“?

money2

Taupyti, kaip rodo apklausos, vis dar madinga, tačiau ar kada pagalvojote, kad vertę turi investicijos, nekilnojamasis turtas ar auksas, bet ne banknotai? Santaupos banke yra laikinos net ir tuomet, kai didelės infliacijos nepastebima. Daugelis jau įkopę į vidutinį amžių, ima kaupti pinigus senatvei, tačiau ar ši išeitis išties gera? Ar verta kaupti „juodai dienai“?

Ar žinote, kiek kartų per pastarąjį amžių keitėsi valiutos ir kiek milijonų ar net milijardų žmonės prarado? Pirmasis toks praradimas buvo dar XX a. pr. Iki prasidedant Pirmajam pasauliniam karui, Lietuvoje naudoti cariniai rusiški rubliai. Iki karo šie pinigai buvo dengti auksu ir turėjo vertę, tačiau po kelerių metų tapo tik paprastu popieriumi. Žmonių santaupos po karo ir Rusijos revoliucijos žuvo, o turtą išsaugojo tie, kurie kaupė auksą.

Taupykite, jei turite tikslą

Finansų ekspertai vienbalsiai tvirtina, kad taupyti verta. Tačiau turite žinoti priimtiniausius ir logiškiausius taupymo būdus.

Prieš pradėdami taupyti, turite nusistatyti sau tikslą, geriausia, lengvai pasiekiamą – mokslams, automobiliui, atostogoms užsienyje ir pan. Pinigus galima kaupti savo sąskaitoje, atsidaryti naują banko sąskaitą ar grynuosius „įdarbinti“ – investuoti. Investuodami galite laimėti, bet galite ir prarasti dalį pinigų, tad šis būdas tiks tiems, kurie nebijo rizikuoti.

Visiškai neverta taupyti užsienio valiuta: tiek dolerio kursas, tiek ir svaro kursas dėl pokyčių šalyse (JAV prezidento rinkimai ir „Brexitas“ Didžiojoje Britanijoje) pastaruoju metu pasiekė rekordines žemumas.

Taupyti lengvai įgyvendinamiems tikslams, pavyzdžiui, studijoms universitete ar naudotam automobiliui visai logiška ir verta. Taigi atsakome į straipsnio pradžioje užduotą klausimą – tikslas sutaupyti senatvei yra ne visai logiškas, ypač jei ta senatvė jums toli gražu „nešviečia“. Pinigai, kaip jau minėjome, turi savybę nuvertėti, valstybėse dažna infliacija, todėl „juodai dienai“ atsidėję galite turėti ne daugiau nei per metus uždirbtą sumą. Visa kita protingai investuokite.

Ilgą laiką buvo populiarūs indėliai bankuose. Tačiau pastaruoju metu daugelis bankų už terminuotuosius indėlius nemoka jokių palūkanų, tad toks taupymo būdas neteko prasmės. Tam tikra prasme yra vienas indėlių privalumų – indėliai yra saugesni, drausti valstybės, todėl juos, lyginant su pinigais iš banko kortelės, ne taip paprasta pasisavinti ilgapirščiams.

Ekspertai dalijasi keliais patarimais, padėsiančiais efektyviau valdyti savo finansus:

  • Prieš pirkdami kokį brangesnį daiktą pasvarstykite, kiek laiko jums reikia dirbti, kad uždirbtumėte tokią pinigų sumą. Tikslius skaičius jums čia ir dabar pateiks internetinis kalkuliatorius.
  • Mažiau išleiskite savo norams: norai – tai impulsai nusipirkti ne visada mums reikalingas prekes ar paslaugas.
  • Pasvarstykite, kam išleidžiate daug pinigų. Gal kasdien geriate po puodelį kavos, kainuojantį 2 eurus? O gal daug rūkote ar kiekvieną vakarą išgeriate po 2-3 butelius alaus? Šių įpročių keitimas taps naudingas ne tik piniginei, bet ir sveikatai.

Naujienos iš interneto