Kaip šiemet sekmadienį švęsime Kūčias?

Mišių_laikas-325x170

Artėjant Šv. Kalėdoms daugeliui kyla klausimų: ar šiais 2017-aisiais metais, kai Kūčios švenčiamos sekmadienį, pakanka dalyvauti sekmadienį vienose šv. Mišiose, ar būtina sekmadienį laikytis pasninko. Lietuvos Vyskupų Konferencijos sekretoriatas parengė šių klausimų paaiškinimus.

LVK sekretoriato informacija apie 2017 metų Kūčių ir Kalėdų šventimo tvarką. Vilnius, 2017 m. gruodžio 12 d.

Adventas – vilties ir pasiruošimo metas. Laukdami atkeliaujančiojo į šį pasaulį dieviškojo Kūdikio, daugiau meldžiamės, mažiau linksminamės, stengiamės dažniau dalintis tuo, ką turime, su stokojančiaisiais. Viena iš Lietuvoje ir Lenkijoje paplitusių tradicijų – pasninkas Kūčių dieną.

Apie pasninką Kūčių dieną – sekmadienį
Šiemet Kūčios švenčiamos ketvirtąjį Advento sekmadienį. „Kai Kūčios būna sekmadienį, tikintieji, pagal Lietuvos tradiciją, tą dieną kviečiami susilaikyti nuo mėsiško maisto, nors sekmadieniais tokios pareigos ir nėra“ (2006 m. LVK instrukcija dėl atgailos ir pasninko dienų).
Tikintieji apsisprendžia savarankiškai, ar Kūčių dieną susilaikyti nuo mėsiško maisto, o Kūčių vakarienei tradiciškai valgo patiekalus be mėsos. Prieš Kūčių vakarienę dera su visa šeima pasimelsti.

Apie sekmadienio ir šv. Kalėdų šventimo tvarką
Katalikams privalomos šventės yra ir sekmadienis, ir Šv. Kalėdos, tad tikintieji yra kviečiami švęsti ir sekmadienio, ir Šv. Kalėdų Eucharistiją, pasirenkant, kuriose iš sekmadienio ir Kalėdų šv. Mišių dalyvauti.
Ketvirtojo Advento sekmadienio šv. Mišios švenčiamos nuo šeštadienio saulėlydžio iki sekmadienio popietės.
Šv. Kalėdų Mišios – tai Kūčių vakaro (aukojamos ne visur), Kalėdų nakties (Lietuvoje ir Lenkijoje liaudiškai vadinamos Piemenėlių), Kalėdų ryto ir Kalėdų dienos Mišios.

Visiems – prasmingo ir palaiminto Advento!

Lietuvos Vyskupų Konferencijos sekretoriatas

 Šaltinis – http://www.vilnensis.lt/kaip-siemet-sekmadieni-svesime-kucias-sv-misiu-ir-pasninko-klausimai/.

Naujienos iš interneto