Visuomenės tolerancija elektros ir dujų vagystėms dar per didelė

Elektros ir dujų grobstymas

Atšalus orams kasmet padaugėja neteisėto prisijungimų prie dujų ir elektros tinklų atvejų ir vagysčių. Elektros ir dujų skirstymo bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“  (ESO) ragina gyventojus neužmerkti akių ir pranešti apie matomus neteisėtus prisijungimus, nes tokia veikla ne tik atneša nuostolių visai visuomenei, bet pareikalauja kartais net dviejų gyvybių per metus.

Per šiuos metus, iki gruodžio, Lietuvoje jau užfiksuoti 199 neteisėtų prisijungimų ir grobstymų atvejai, iš kurių didžioji dauguma  – 183 – buvo elektros energijos vagystės. Nors tokių atvejų, palyginus su pernai, šiek tiek sumažėjo, tačiau nelaimių statistika kinta mažai. Per pastaruosius penkerius metus užfiksuota net penki nelaimingi atsitikimai, per kuriuos vagystės baigėsi mirtimi. Tai reiškia, kad grobstymas kasmet nusineša bent po vieną gyvybę. Vienas tokių atvejų fiksuotas ir šiemet.

„Dažniausiai neteisėtų prisijungimų ir vagysčių pastebi ESO specialistai, stebintys įtartinai didelius elektros ar dujų vartojimo rodiklius, neatitinkančius deklaruotų kiekių. Tačiau norint reikšmingai sumažinti vagysčių skaičių, labai reikalinga ir visuomenės pagalba – nulinė tolerancija tokiems atvejams, kurie gali vykti kiekvieno kaimynystėje“, – sako ESO Apskaitų valdymo departamento direktorius Ovidijus Martinonis.

Gyventojai kviečiami apie įtartinus atvejus pranešti anonimine Pasitikėjimo linija užpildant formą www.eso.lt/pasitikejimolinija, elektroniniu paštu pasitikejimolinija@eso.lt arba trumpuoju tel. 1802. Visa informacija apie įtariamus nusikaltimus gali padėti ne tik greitai sustabdyti grobstymo atvejus, bet ir išgelbėti gyvybių.

Pasak O. Martinonio, 2016 m. gyventojai iš viso pranešė apie 467 galimus elektros ir dujų grobstymo atvejus. Šiemet piliečiai jau informavo apie 398 galimus tokius atvejus. „Žinoma, ne visi pranešimai pasitvirtina, tačiau vien gyventojų pranešimai pernai padėjo sustabdyti 53 vagystes, o šiemet iki gruodžio mėnesio – jau 60. Budrūs piliečiai tikrai gali padėti ne tik laiku sugauti grobstytojus, bet ir atbaidyti ilgapirščius, kurių veikla pavojinga ir žalinga visiems“, – sako O. Martinonis.

ESO specialistų statistika rodo, kad elektros ir dujų vagysčių labai padažnėja atšalus orams, prasidėjus šildymo sezonui. Kai kurie iš tokių vagysčių atneša labai reikšmingų nuostolių. Per 2016-2017 metus daugiausia grobstymo atvejų buvo užfiksuota Vilniuje (148) ir Kaune (130), tačiau didelio miestų atotrūkio nėra. Elektros ir dujų vagystės fiksuojamos ir kaimiškose vietovėse, ir didmiesčiuose.

            Akvilė ADOMAITYTĖ, atstovė ryšiams su visuomene

Naujienos iš interneto