- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Trakų pilyje – Lietuvos seniūnijų apdovanojimai

[1]

Lapkričio 29 dieną Trakų salos pilyje bus iškilmingai apdovanoti konkurso „2017 metais geriausiai tradicijas puoselėjusi etnografinio regiono seniūnija“ nugalėtojai. Geriausiomis pripažintų seniūnijų atstovai iš visos Lietuvos susirinks į renginį „Etnografinių regionų tradicijos Trakų pilyje“. Renginio pradžia – 11 val. Renginio organizatoriai: Etninės kultūros globos taryba, Lietuvos savivaldybių seniūnų asociacija, Trakų istorijos muziejus.

Konkursas skirtas Tautinio kostiumo ir Piliakalnių atmintinų metų  bei ateinančio Lietuvos valstybingumo atkūrimo 100-mečio paminėjimo įprasminimui. Konkurso tikslas – skatinti seniūnijas saugoti etnografinių regionų tradicijas.

Konkurse šiemet dalyvavo 28 seniūnijos iš visos Lietuvos – Aukštaitijos, Dzūkijos (Dainavos), Mažosios Lietuvos, Suvalkijos (Sūduvos) ir Žemaitijos.

Remiantis regioninių etninės kultūros globos tarybų vertinimais, konkurso nugalėtojais pripažintos šios seniūnijos: Aukštaitijoje – Krakių (I vieta), Kruonio (II vieta) ir Meškuičių (III vieta). Dzūkijoje (Dainavoje) – Merkinės (I vieta), Valkininkų (II vieta) ir Lazdijų (III vieta). Mažojoje Lietuvoje – Priekulės (I vieta), Smalininkų (II vieta), Natkiškių (III vieta). Suvalkijoje (Sūduvoje) – Šunskų (I vieta), Sasnavos (II vieta) ir Liudvinavo (III vieta). Žemaitijoje – Sedos (I vieta), Papilės (II vieta) ir Mosėdžio (III vieta) seniūnijos.

Seniūnijos vertintos atsižvelgiant į tai, ar jų bendruomenių žmonės puoselėja etninę kultūrą: ar puošiasi tautiniu kostiumu, ar globoja piliakalnius, ar skiria dėmesio istorinių vietovardžių saugojimui ir įpaminklinimui, ar vyksta etnokultūriniai renginiai, ar kuriamos etnokultūrines tradicijas tęsiančios sodybos, ar vyksta tradicinių amatų mokymai ir t.t.

Trakų pilyje vyksiančiame baigiamajame  konkurso renginyje geriausiomis pripažintos seniūnijos save pristatys meninėmis formomis, bus iškilmingai apdovanotos ir pagerbtos.

Konkursas „Geriausiai tradicijas puoselėjanti etnografinio regiono seniūnija“ organizuojamas jau antrą kartą. 2015 metais geriausiai tradicijas puoselėjusių seniūnijų rinkimai organizatoriams ir dalyviams paliko itin šiltus prisiminimus: žmonės iš įvairiausių Lietuvos vietų pasijuto įvertinti už tai, kad gerbia, brangina ir puoselėja savo krašto etninės kultūros tradicijas, istoriją ir paveldą. Konkurso organizatoriai mato didelę konkurso prasmę ir džiaugiasi, kad šiemet konkurso apdovanojimai vyksta tokioje garbingoje Lietuvos vietoje – Trakų pilyje.

Išankstinė registracija į renginį (iki lapkričio 27 d.) el. paštu etnolangas@lrs.lt [2].  Platesnė informacija tel. 8 52 107160, 8 605 90120.

 

PROGRAMA

 

11.00 – 11.15 val. Įžanginis žodis.  LR Seimo atstovai, Virgilijus Poviliūnas (Trakų muziejaus direktorius), Virginijus Jocys (Etninės kultūros globos tarybos pirmininkas), Kęstutis Vilkauskas (Lietuvos savivaldybių seniūnų asociacijos prezidentas).

 

11.15 – 13.00 val. Konkurso pirmų, antrų ir trečių vietų nugalėtojų apdovanojimas.

Konkurso pirmųjų vietų nugalėtojų meninis prisistatymas:

13.00-13.30 val.  Jaunųjų drabužių dizainerių kūrybos pristatymas:

13.30 – 14.15 val. Vaišės.

14.15 – 15.00 val. Ekskursija po pilį.

Renginio metu vyks Audėjos Zitos Paulikienės sukurtų tradicinių tautinių drabužių ekspozicija.

Organizatoriai: Etninės kultūros globos taryba, Lietuvos savivaldybių seniūnų asociacija, Trakų istorijos muziejus.