- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Seminare – apie Europos Sąjungos ateitį

Lapkričio 10–11 d. Kaune įvyko Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje organizuojamas seminaras regioninei žiniasklaidai, kuriame Trakų rajonui atstovavo laikraščio „Trakų žemė“ redaktorė Jolanta Zakarevičiūtė ir Lentvario miesto internetinio laikraščio „Klevų alėja“ redaktorė Irma Stadalnykaitė.

Apie Europos Sąjungos ateitį diskutavo (iš kairės) Arnoldas Pranckevičius, Vygaudas Ušackas, Margarita Šešelgytė, Rytis Zemkauskas [1]
Apie Europos Sąjungos ateitį diskutavo (iš kairės) Arnoldas Pranckevičius, Vygaudas Ušackas, Margarita Šešelgytė, Rytis Zemkauskas

Dažnai viešojoje erdvėje pasigirsta euroskeptikų nuomonės, esą Europos Sąjungos dienos yra suskaičiuotos. Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius teigė, kad nors šiuo metu Europos Sąjunga išgyvena tikrai nemažai sunkumų –tai ir „Brexit“, ir priešiška Rusijos propagandinė kampanija, pabėgėlių krizė ir kt., tačiau jis pažymėjo, kad bendrija turi atrasti bendrą tikslą, sustiprinti savo pamatus. Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytoja dr. Margarita Šešelgytė tvirtina, kad jei ES įrodytų, kad ji sugebėtų užtikrinti saugumą, bendrijai tai būtų pliusas. Pasak dėstytojos, nuspėti ES ateitį sunku, nes yra daug kintamųjų – demografinės problemos, auganti Azijos ekonomika ir kt. Jai antrino ir Kauno technologijos universiteto Europos instituto direktorius Vygaudas Ušackas, teigdamas, kad Europos Sąjunga evoliucionuos ir tai pasireikš per bendrijos valdymą, biudžetą ir kt. instrumentus. Ilgametis diplomatas priminė, kad didžiausias bendrijos pasiekimas – taika, o Vladimiro Putino ir Donaldo Trumpo išrinkimai mums dar kartą įrodo, kokia turėtų būti svarbi teisės viršenybė. Panašią poziciją išdėstė ir Vytauto Didžiojo universiteto Viešosios komunikacijos katedros dėstytojas, žurnalistas Rytis Zemkauskas.

[2]

Regioninės žiniasklaidos atstovai lankėsi startuolių klasteryje „Blaster Cluster“ [3]
Regioninės žiniasklaidos atstovai lankėsi startuolių klasteryje „Blaster Cluster“

Regioninės spaudos atstovams taip pat buvo pristatytas projektas „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“. Projekto vadovė Virginija Vingrienė papasakojo apie numatomas veiklas ir atskleidė Vilniaus miesto atvejo (2009 m.) nesėkmės priežastis. Į seminarą atvykęs l. e. „Rail Baltica“ projekto direkcijos direktoriaus pavaduotojas Arenijus Jackus atskleidė garsaus susisiekimo projekto naudą per ekonominę, taršos mažinimo, kelionės trukmės ir naujų darbo vietų sukūrimo prizmes.
Seminaro metu taip pat buvo kalbėta apie smurtą artimojoje aplinkoje ir kodėl Lietuva iki šiol dar neratifikavo Stambulo konvencijos, akcentuojama medijų raštingumo svarba kovoje prieš netikras naujienas internetinėje erdvėje. Internetinei žiniasklaidai vis labiau nurungiant popierinę spaudą šiuolaikinių medijų agentūros „Nanook“ multimedijų žurnalistas Karolis Pilypas Liutkevičius atskleidė multimedijos kūrimo ypatumus, padedančius daugiau privilioti skaitytojų ir kartu taupant jų laiką.
Žurnalistai ir redaktoriai, dirbantys regionų laikraščiuose, interneto portaluose, televizijoje, taip pat turėjo galimybę apsilankyti startuolių klasteryje „Blaster Cluster“ ir dalyvauti ekskursijoje po Kauno bienalę.

Irma STADALNYKAITĖ,
Jolanta ZAKAREVIČIŪTĖ
Nuotr. iš Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje archyvo