Dėl pirmenybės įsigyti tarnybinius urėdijų butus

Lapkričio 13 d. Seime Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narė Virginija Vingrienė surengė apskrito stalo diskusiją, kur buvo nagrinėjamas klausimas, kaip buvusių tarnybinių urėdijų butų gyventojams būtų galima suteikti teisinę pirmenybę išsipirkti turtą, kai jis parduodamas valstybiniame aukcione.

vingreineSurengti šią diskusiją Seimo narę paskatino Kaišiadorių gyventojos Veronikos Rabčinskienės kreipimasis. Ši garbaus amžiaus moteris su dukra jau daugiau nei dvidešimt metų gyvena Kaišiadorių urėdijai priklausančiame bute, kuris neseniai buvo atiduotas pardavimui Turto banko aukcio­ne. Moterys kreipėsi pagalbos užtikrinant joms galimybę išsipirkti šį turtą pirmumo teise.
V. Rabčinskienės istorija jau buvo aprašyta ir publicistinėje Lietuvos žiniasklaidoje. Panašūs atvejai Lietuvoje yra skaičiuojami dešimtimis, jei ne šimtais.
Susitikime dalyvavo ir prob­lemos sprendimų ieškojo srities ekspertai, valstybės tarnautojai –Kaišiadorių–Elektrėnų apygardoje išrinkta Seimo narė Laimutė Matkevičienė, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Socialinės aprėpties departamento Paramos būstui skyriaus vedėjas Aloyzas Stapulionis ir departamento direktoriaus pavaduotoja Violeta Murauskaitė, aplinkos ministro padėjėjas Juozas Širvinskas, Turto banko generalinio direktoriaus pavaduotojas Marius Kliokys, generalinis miškų urėdas Rimantas Prūsaitis bei Kaišiadorių miškų urėdas Stasys Trusauskas. Kaišiadorių savivaldybės administracija savo atstovo į diskusiją nedelegavo.
„Susitikime buvo aptarta, kaip geriausiai būtų galima išspręsti urėdijos reikmėms nereikalingų tarnybinių būstų pardavimo problematiką. Svarbiausiu veiksniu tokio pobūdžio reikaluose yra laikomi tuose būstuose gyvenę ir ilgus metus po tarnybos pabaigos juose pasilikę žmonės. Dažnai tokiose situacijoje yra pasižiūrima ir iš žmogiškosios pusės – juk tie žmonės tvarkingai mokėjo nuomos mokestį ir tvarkė aplinką, o tai priimtinesnė alternatyva nei šių pastatų apleidimas likimo ir gamtos stichijų valiai“, – sako V. Vingrienė.
Diskusijos svečiai aptarė keletą galimų sprendimų. Vienas jų – tai galimybė pastatus perleisti savivaldybėms, kurios tokiu turtu galėtų disponuoti kaip socialiniais būstais, tačiau savivaldybės nėra įpareigotos su tokiu pasiūlymu sutikti. Kitas variantas – perduoti pastatus Turto bankui kartu su jų gyventojais ir tuomet spręsti jų pardavimo klausimą. Tiesa, toks sprendimas reikštų tiktai atsakomybės už tokių žmonių likimus perdavimą privatiems būstą įsigijusiems subjektams.
Pasak Seimo narės V. Ving­rienės, racionaliausias iš aptartų sprendimų – peržiūrėti teisinę bazę, sudarant galimybę daugiau kaip 10 metų tarnybinėse urėdijų patalpose gyvenusiems asmenims, neturintiems kitos gyvenamosios vietos, įsigyti šį būstą pirmumo teise už nustatytą vertę, o gyventojams atsisakius turtą išpirkti – parduoti jį aukcione.
„Susitikime nuspręsta eiti būtent šiuo keliu. Artimiausiu metu parengsime reikalingas Disponavimo valstybės ir savivaldybių turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo įstatymo pataisas ir pateiksime jas priimti dar šioje sesijoje iki numatytos urėdijų pertvarkos pradžios“, – teigia V. Vingrienė.
Parlamentarės įsitikinimu, labai svarbu tai, kad bendrą sprendimą dėl šio opaus klausimo pavyko operatyviai surasti geranoriškai vadovaujantis žmogiškumo principais, kas įrodo, kad visuomet bendromis pastangomis, jei tik yra noras, galima pasiekti racionaliausius susitarimus. Visi diskusijos dalyviai viliasi, kad siūlymui bus pritarta ir Seimo plenarinių posėdžių salėje.

LVŽS infocentro inf.
D. Barysaitės nuotr.

Naujienos iš interneto