- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Trakų pilyje vyks dviejų Rimanto Dichavičiaus albumų pristatymas

Lapkričio 14 d., antradienį, 17 val. Trakų salos pilies didžiojoje menėje vyks dailininko, fotomenininko Rimanto Dichavičiaus dviejų albumų „Žalgiris“ ir „Laisvės paženklinti“ (trečias tomas) pristatymas. Renginyje dalyvaus albumų autorius bei dailininkai prof. Giedrius Kazimierėnas ir Virginijus Stančikas. Renginį organizuoja  Trakų istorijos muziejus ir leidykla „Versmė“.

plakatas_dichaviciaus albumai [1]

Albumas „Žalgiris“– bene pirmas leidinys Lietuvoje, skirtas vienam kūriniui – G. Kazimierėno paveikslui  „Žalgiris. Rūstybės diena“ (400×400, drobė, aliejus, auksas, sidabras). Gotikinį paveikslo rėmą sukūrė dailininkas Virginijus Stančikas.

„Su spauda, su knygomis bendrauju ir dirbu jau daugiau nei 50 metų,- pasakoja R. Dichavičius.- Kiekvienas darbas išugdo savąją patirtį, supratimą, skonį ir vertybių hierarchiją. Ši patirtis man padiktavo esminį priesaką: ne tiek svarbu gražiai sukomponuoti kūrinį knygoje, kiek svarbu jį parodyti maksimaliame jo atskleidime, skambėjime. Būtent ta mintis pagimdė idėją, kad tokį unikalų, galingą istorinį kūrinį, eksponuojamą Trakų istorijos muziejaus erdvėje, privalu ir ypatingai pagerbti“.

Pasak fotomenininko, jis turėjęs galimybę parodyti paveikslo „Žalgiris. Rūstybės diena“ atėjimo kelią: nuo pirmųjų štrichų keliolikos kvadratinių metrų erdvėje, to vaizdo tankėjimą, spalvos atsiradimą, o vėliau ir reljefų, pasidengiančių auksu ir sidabru, kūrimą. R. Dichavičius buvo  kūrybinio proceso liudininku ir užfiksavo visus kūrinio gimimo etapus iki pat jo eksponavimo momento Medininkų pilies donžone. Albumo autoriaus nuomone, visa tai parodyti tik keliuose informaciniuose  lapeliuose ar lankstinuke nepavyktų ir būtų didingo kūrinio sumenkinimas. Todėl natūraliai gimė knyga, kuri teikia ne tik informaciją, bet ir įtaigų estetinį džiaugsmą.

Antrasis pristatomas darbas – R. Dichavičiaus albumo „Laisvės paženklinti“ trečiasis tomas. Aštuonis su pusę metų fotomenininkas rinko tai, ką įvairių kartų dailininkai sukūrė valstybingumo vardan. Trečiajame tome atsispindi visi vizualinės kūrybos žanrai – skulptūra, freska, mozaika, vitražai, juvelyrika ir kt. Čia pristatoma arti šimto kūrėjų, virš 1500 darbų.  Tarp trečiajame albumo „Laisvės paženklinti“ tome pristatomų dailininkų: Edita Utarienė, Elena Voverienė, Jonas Arčikauskas, Vytautas Balsys, Henrikas Ciparis, Vytautas Ciplijauskas, Vidas Kazimieras Gibavičius, Albertas Gurskas, Gediminas Karalius, Vytautas Kaušinis, Marius Liugaila, Ignas Meidus, Marijus Petrauskas, Augustas Ramonas, Konstantinas Eugenijus Šatūnas,  Kunotas Vildžiūnas ir kt.

Leidinio pratarmėje autorius rašo: „Kūryboje visada tyko įvairūs išbandymai – išlikti savimi

ir neatsilikti nuo laiko. Norisi pabrėžti mūsų kūrėjų begalinį sąžiningaumą bei profesinį reiklumą. Jų kūriniai tampa giliai prasmingi, atsparūs laiko išbandymams. Su subtilia pajauta galima didžiuotis jų darbu – kūriniais, kurie kalba apie mūsų kraštą, istoriją, kultūrą. Jų buvimas sutvirtina mūsų dvasią, valstybės atramas, praturtina meninės kalbos lobyną“.

Brigita Balčytienė, Ryšių su visuomene ir edukacijos skyriaus vedėja