Daugiau švietimo pinigų mokytojams, dėstytojams, mokiniams ir studentams

smm_180x130_png

Formuojant 2018 metų Švietimo ir mokslo srities biudžetą, kitų metų prioritetai – mokytojų, dėstytojų ir tyrėjų darbo sąlygų gerinimas, neformalusis ugdymas, nemokamos studijos. 

„Švietimo finansavimas kitąmet keliaus žmogui – atlyginimams, darbo sąlygoms gerinti, kokybiškai vaikų popamokinei veiklai, o ne pastatams, ūkiui išlaikyti, kuris „suvalgo“ labai nemažą dalį skiriamų lėšų. Ministerijai pavyko sutelkti per 50 mln. eurų, kurie numatyti papildomam apmokėjimui už mokytojų darbą, dėstytojų ir tyrėjų atlyginimams, neformaliajam vaikų švietimui, nemokamoms studijoms,“ – sako švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Kitąmet planuojama pradėti įgyvendinti mokytojų darbo apmokėjimo sistemos reformą, pereinant prie socialiai saugesnio ir veiksmingesnio etatinio darbo apmokėjimo modelio, numatyta 20 mln. eurų pirmuoju etapu. Ši suma skiriama papildomai 4 mėnesiams nuo 2018 m. rugsėjo mėn., kuomet naujoji mokytojų darbo apmokėjimo sistema bus pradėta diegti. 2019 m. etatiniam bus numatyta dar daugiau lėšų. Kartu planuojama keisti ir mokymo lėšų apskaičiavimo ir paskirstymo metodiką, atsisakant mokinio krepšelio ir diegiant ugdymo finansavimą klasei.

Neformaliojo vaikų švietimo krepšeliui kitais metais planuojama papildomai skirti 4 mln., iš viso bus skirta 11,12 mln. eurų.

Skatinant aukštųjų mokyklų tinklo pokyčius ir siekiant aukštesnės mokslo ir studijų kokybės, bus papildomai investuojama į dėstytojų ir mokslo darbuotojų darbą. Šioms priemonėms iš 50 mln. eurų numatytos sumos planuojama skirti 22,6 mln.

Taip pat bus peržiūrėtas studijų finansavimas. Skaičiuojama, kad nemokamam aukštajam mokslui bakalauro studijose reikės 5 mln. eurų.

2018 m. biudžete universitetams numatyta lėšų tiek pat kiek pernai (175 mln. Eur), tik kol kas dar nepaskirstytos lėšos šiemet įstojusiems pirmakursiams (per 25 mln. eurų). Ši suma bus paskirstyta aukštosioms mokykloms pagal šiemet įstojusių pirmakursių skaičių 2018 metų aukštųjų mokyklų biudžetuose. Tie universitetai, į kuriuos šiemet įstojo mažiau pirmakursių palyginti su pernai, gaus mažesnius asignavimus.

Kitąmet numatytas švietimo biudžetas – 1,1 mlrd. eurų. Nors biudžetas beveik toks pats kaip pernai, tačiau turimi ištekliai perskirstyti ir sutelkti keliems svarbiausiems tikslams. Iš tos sumos mokinio krepšeliui skiriama 609 mln. eurų. Apie 94 proc. mokinio krepšelio lėšų numatyta skirti pedagogų algoms.

Švietimo ir mokslo ministerijos

Komunikacijos skyriaus informacija

Naujienos iš interneto