- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Tęsiama Konstitucijos egzamino tradicija: aktyviausi dalyviai – moksleiviai

Konstitucijos egzamino akimirka_Vilniaus miesto savivaldybė [1]

Vakar, spalio 3 d., visoje Lietuvoje buvo laikomas Konstitucijos egzaminas. Minint 25-ąsias Konstitucijos metines gyventojai turėjo galimybę pasitikrinti žinias apie valstybės sąrangą, jos valdymą, piliečių teises ir pareigas, taip pat prisiminti ankstesnes Lietuvos Konstitucijas, padėjusias pagrindą dabarties nepriklausomai valstybei.

 

Konstitucijos egzaminas vyko 57 Lietuvos savivaldybėse, daugiau nei 500  bendrojo lavinimo mokyklų, 11-oje aukštųjų mokyklų, Lietuvos aklųjų bibliotekoje ir 10-yje įkalinimo įstaigų. Beveik 300 piliečių egzaminą laikė virtualiai, naujienų portale DELFI.

Aktyviausiai Konstitucijos egzamine dalyvavo moksleiviai. „Džiugina mokyklų aktyvumas, įrodantis, kad jaunoji Lietuvos karta yra pilietiška, smalsi, besidominti tiek teisėmis, tiek pareigomis. Palaipsniui įsisąmoniname, kad Konstitucijos žinios praverčia ir kasdieniame gyvenime:  ginant pažeistas teises ar demokratines vertybes, rūpinantis teisėtais interesais ar siekiant visuomenės gerovės,“ – sako teisingumo ministrė Milda Vainiutė.

Didžiausiu aktyvumu išsiskyrė Kauno mokyklos: Kazio Griniaus progimnazija (928 mokiniai) ir Jono Pauliaus II gimnazija (537 mokiniai). „Dalyvavimas Konstitucijos egzamine yra tapęs prasminga rudens tradicija. Mokinius domina teisiniai dalykai, valstybės organizavimas, institucijų funkcijos. O kai išmanymą reikia pademonstruoti atsakant į įdomius klausimus, vaikams tai patinka,“ – įsitikinęs pedagogas Sigitas Nefas, koordinavęs egzamino organizavimą Kauno Kazio Griniaus progimnazijoje.

Prie bendro dalyvių skaičiaus kol kas dar nepriskaičiuoti 1-4 klasių moksleiviai – jiems buvo pateikta kūrybinė užduotis „Konstitucija, Tavo gimtadienį švenčiu!“, pradinių klasių moksleivių darbai šiuo metu renkami, taigi bendras dalyvių skaičius vis dar auga. Už pradinukų darbus kitą savaitę bus galima balsuoti portale DELFI.

Tarp aukštųjų mokyklų aktyviausias buvo Vilniaus Gedimino technikos universitetas (173 studentai). Šiemet egzamine taip pat itin aktyviai dalyvavo Lietuvos policijos mokyklos studentai (130). Iš viso Lietuvoje Konstitucijos egzaminą laikė daugiau nei 600 studentų.

Didžiausiu aktyvumu tarp savivaldybių pasižymėjo Vilniaus miesto (50 piliečių) ir Kauno miesto (38 piliečiai) savivaldybės. Iš viso šalies savivaldybių egzaminą laikė daugiau nei 500 Lietuvos piliečių, norinčių pasitikrinti savo konstitucines žinias.

Konstitucijos egzaminą Lietuvos aklųjų bibliotekoje laikė ir regos negalią turintys žmonės.

 

Egzaminas, mokyklose prasidėjęs 9 valandą, o visur kitur – vidurdienį, truko 45 minutes. Visi egzamino dalyviai turėjo atsakyti į 30 uždarų klausimų. Į antrąjį etapą pateko tie, kurie teisingai atsakė į 25 klausimus ir daugiau. Internetu egzaminą laikyti pasirinkę piliečiai dalyvavo tik pirmajame etape.

Konstitucijos egzamino dalyviai varžėsi atskirose grupėse: pilnametystės sulaukusių piliečių, teisę studijuojančių ir teisinį išsilavinimą turinčių asmenų, aklųjų ir silpnaregių, laisvės atėmimo vietose esančių nuteistųjų bei moksleivių (atskirose grupėse: 1-4, 5-7, 8-10, 11-12 kl.).

Konstitucines žinias šiemet pasitikrino beveik 28 tūkstančiai žmonių. Geriausiai pirmajame etape pasirodę dalyviai spalio 12 d. susirungs antrajame etape. Į antrąjį etapą patekę dalyviai egzaminą laikys toje pačioje vietoje, kurioje laikė pirmąjį etapą. Po antrojo etapo paaiškės 32 egzamino nugalėtojai, kuriuos spalio 25 d. Prezidentūroje pasveikins ir apdovanos egzamino globėja Prezidentė Dalia Grybauskaitė bei teisingumo ministrė Milda Vainiutė.

Organizuojant Konstitucijos egzaminą talkina Konstitucinis Teismas, Lietuvos savivaldybės, Švietimo ir mokslo ministerija, Vilniaus licėjus, Vytauto Didžiojo universitetas, Lietuvos aklųjų biblioteka. Žinią apie Konstitucijos egzaminą padeda skleisti projekto partneriai: naujienų portalas DELFI ir LRT.

Išsamesnė informacija apie egzaminą: http://konstitucijosegzaminas.lt/ [2]

Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos informacija

Konstitucijos egzamino akimirka_VGTU [3]