Pasiutligė – pavojinga liga: tiek gyvūnams, tiek žmonėms

Pasaulinė pasiutligės ligos prevencija vykdoma jau vienuoliktus metus, kurią koordinuoja nesiekianti pelno organizacija Pasiutligės kontrolės pasaulinis aljansas (GARC).

Pasiutligė – ūminė virusinė mirtina centrinės nervų sistemos infekcija, kuria serga ir žmonės, ir gyvūnai.

Pasaulyje, išskyrus Antarktidą, kasmet nustatoma daugiau kaip 55 tūkst. žmonių mirčių nuo pasiutligės atvejų. Daugiau nei 98 proc. žmonių mirčių atvejų buvo nustatyti dėl pasiutlige infekuotų šunų įkandimų.

2015 m. vykusioje Pasaulinėje pasiutligės likvidavimo konferencijoje FAO, GARC, OIE ir WHO organizacijos nutarė siekti bendro tikslo, kurio esmė – iki 2030 m. sumažinti pasiutlige nuo šunų infekuotų šunų žmonių mirties atvejų skaičių iki 0 (nulio).

Siekiant šio tikslo, 2017 m.  Pasaulinės pasiutligės dienos tema – „Pasiutligė: nulis iki 2030 m.“

Pasiutligės rizika Lietuvoje

Lietuvoje jau vienuoliktus metus laukinių gyvūnų vakcinacija vykdoma du kartus per metus: pavasarį ir rudenį. Sėkmingai vykdomos laukinių gyvūnų oralinės vakcinacijos nuo pasiutligės dėka paskutinis pasiutligės atvejis buvo užregistruotas 2015 m. prie pat Baltarusijos pasienio – usūriniam šuniui ir lapei.

Nuo 2016 m. iki 2017 m. rugsėjo mėn. pasiutligės atvejų Lietuvoje nebuvo nustatyta. Tačiau kaimyninėse šalyse (Baltarusijoje, Rusijoje, Lenkijoje) vis dar pasitaiko šios ligos atvejų.

Plėtojant diagnostinius pasiutligės tyrimus, mūsų šalyje nemažai dėmesio skiriama ir pasiutligės vakcinacijos efektyvumo vertinimo tyrimams.

Tyrimai

 Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (toliau – NMVRVI) atlikti tyrimai rodo, kad laukinių gyvūnų pasiutligės likvidavimo priemonės yra efektyvios.

Remiantis 2017 m. sausio – rugsėjo mėn. tyrimų duomenų analize, tetraciklino atsidėjimo apatinio žandikaulio danties kauliniame audinyje nustatyti 72,03 proc. jaukus su vakcina nuo pasiutligės suėdusių laukinių gyvūnų, iš jų 65,58 proc. jaunų lapių ir 86,15 proc. suaugusių lapių bei 62,67 proc. jaunų usūrinių šunų ir 85,71 proc. suaugusių usūrinių šunų.

Atlikus kraujo tyrimų duomenų analizę, buvo nustatyti 43 proc. imunizuotų laukinių gyvūnų, iš jų 41,67 proc. jaunų lapių ir 43,90 proc. suaugusių lapių bei 36,76 proc. suaugusių usūrinių šunų.

Jaukai su vakcina mėtomi tik buferinėse zonose

NMVRVI Virusologinių tyrimų skyriaus vedėja dr. Ingrida Jacevičienė pažymi, kad įvertinus pasiutligės programos efektyvumą, jaukai su vakcina 2017 m. mėtomi ne visoje Lietuvoje, o tik pasienyje, kitaip dar vadinamose buferinėse zonose su kaimyninėms šalims: Rusijos Federacijos Kaliningrado sritimi, Lenkija ir Baltarusija. Maža to, siekiant kuo geresnių rezultatų, vakcinos mėtomos šiose zonose dvigubai tankiau, nes tai, jog mūsų šalyje nėra užfiksuotų naujų pasiutligės atvejų, dar nereiškia, kad jų nebebus. Liga nepaiso sienų.

Pasiutligės galima išvengti tik laikantis prevencijos priemonių. Mūsų sveikata priklauso tik nuo mūsų pačių. Taigi, kaip ir su kokia atsakomybe mes rūpinsimės savimi bei aplink mus supančiais žmonėmis ir gyvūnais, toks bus ir rezultatas, sako I. Jacevičienė.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto informacija

Naujienos iš interneto