- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

„TALKA už valstybinę kalbą“ rugsėjo 22 d. kviečia vienytis – ginti baltų kalbas

„TALKA už valstybinę kalbą“ rugsėjo 22 d. kviečia vienytis – ginti baltų kalbas [1]

Rugsėjo 22 d., Baltų vienybės dieną, 11-14 val. Vilniuje, Lietuvos mokslų akademijos Didžiojoje salėje (Gedimino pr. 3) Lietuvos piliečių iniciatyvinė grupė „TALKA už Lietuvos valstybinę kalbą“ [2] kviečia į renginį-pasitarimą „Apginkime baltų kalbas“.

„Tarsimės kokių veiksmų turime imtis, siekdami apginti konstitucinį valstybinės kalbos statusą Lietuvoje, svarstysime būdus, kuriais galėtume paveikti Seimą gerbti, konstitucinę piliečių įstatymų leidybos iniciatyvą, pagrįstą ir bemaž 70 000 piliečių parašais Seimui pateiktą, asmenvardžių rašymo dokumentuose įstatymo projektą. Ieškosime būdų sutelkti TALKOS judėjimo ir jį palaikančios visuomenės pastangas ir veiksmus, išsaugant mūsų svarbiausią tautinės tapatybės atsparą – valstybinę lietuvių kalbą“, – sakė TALKA iniciatyvinės grupės narys, Alkas.lt vyriausiasis redaktorius Jonas Vaiškūnas.

Renginio „Apginkime baltų kalbas“  dalyviai rugsėjo 22 d. 11 val. pirmiausia bus pakviesti išklausyti pranešimus apie kalbos politikos padėtį Lietuvoje, susipažinti su Latvijos patirtimi ir pasiekimais šioje srityje. Tikimasi, kad į renginį atvyks Latvijos politikai ir kalbininkai. Antroje renginio dalyje bus priimti sprendimai TALKOS judėjimą įteisinantys kaip juridinį asmenį, tariamasi dėl šio judėjimo tikslų, uždavinių ir veiklos būdų.

„Į šį viešą pasitarimą pirmiausiai kviesime piliečius, prieš du metus prisidėjusius prie parašų rinkimo teikiant Seimui TALKOS įstatymo projektą dėl nelietuviškų asmenvardžių rašybos, bet taip pat visi tie, kas palaiko siekį išsaugoti ir plėsti lietuvių bei latvių kalbų vartojimą, puoselėti giminiškas mūsų kalbų sistemas, saugant jų savitumą bei tradicijas. Susitelkę draugėn gebėsime geriau atremti grėsmes bei geopolitinius iššūkius“, – sakė vienas iš TALKOS iniciatyvinės grupės narių politologas Vytautas Sinica.

Po renginio (14.30-15.30 val.) visus baltų kalbų likimui neabejingus piliečius ketinama kviesti į viešą akciją-mitingą aikštėje priešais Vyriausybės rūmus, prie Vinco Kudirkos paminklo. TALKOS iniciatyvinės grupės atstovai dėl šios akcijos surengimo artimiausiu metu žada kreiptis į Vilniaus miesto savivaldybę.

TALKA siekia, kad nelietuviški asmenvardžiai Lietuvos oficialiuose dokumentuose būtų rašomi taip kaip Latvijoje

Primename, kad piliečių iniciatyvinė grupė „Talka: Už Lietuvos valstybinę kalbą“ [3]2015 m. surinkusi bemaž 70 tūkstančių piliečių parašų [4], kurie VRK buvo pripažinti galiojančiais, Seimui Lietuvos piliečių vardu pateikė svarstyti įstatymo projektus pagal kuriuos nelietuviškais rašmenimis pavardes būtų galima rašyti ne vietoje įrašo valstybine kalba, bet kitame paso įrašų skyriuje arba kitoje asmens tapatybės kortelės pusėje.

TALKOS projektui tais pačiais metais Seimas pritarė po pateikimo, tačiau tolesnis šio įstatymo projekto svarstymas buvo pristabdytas, todėl Seimo narys Audronius Ažubalis ir grupė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos narių Seimui pateikė kitą iš esmės TALKOS siūlymus atitinkantį nelietuviškų asmenvardžių rašybos įstatymo projektą (Nr. XIIIP-471 [5]). Gegužės 9 d. Seimas šį bei G. Kirkilo-A. Kubiliaus projektą priėmė svarstymui po pateikimo [6].

Nors Seimo rinkimus laimėjusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų Sąjunga (LVŽS) bei jos lyderiai prieš Seimo rinkimus aktyviai dalyvavo visuomeninėje TALKOS už Lietuvos valstybinę kalbą“ iniciatyvoje, kuri buvo viena iš sėkmių, atvedusių LVŽS į Seimo rinkimų pergalę, tačiau naujajame Seime iki šiol TALKOS siūlomas projektas nėra nagrinėjamas.

TALKOS iniciatyvinės grupės narys, J. Vaiškūnas taip pakomentavo susidariusią padėtį: „Deja, LVŽS vadovybė dabar nesistengia ar neįstengia įtikinti savo partijos bendražygių vieningai palaikyti TALKOS siūlymų asmenvardžius rašyti nelietuviškais rašmenimis paso papildomų įrašų skyriuje bei kitoje tapatybės kortelės pusėje išsaugant ir pagrindinį įrašą valstybine kalba. LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis nors ir vadina šį klausimą „vertybiniu“, bet, deja, aktyviai neragina savo partijos kolegų palaikyti TALKOS iniciatyvą ir nesipriešina savo bendražygių Sauliaus Skvernelio ir Viktoro Pranckiečio veiksmams, proteguojant antikonstitucinį Kirkilo-Kubiliaus įstatymo projektą. Dar daugiau, LVŽS vicepirmininkas, neprieštaraujant valstiečių ir žaliųjų vadovybei Seime, jau įregistravo TALKOS iniciatyvos neatitinkantį asmenvardžių rašybos projektą, kuriuo siekiama suteikti privilegiją tam tikroms išskirtinėms Lietuvos piliečių grupėms atsisakyti įrašų valstybine kalba pirmame, oficialiame asmens dokumento puslapyje. Tam nepritaria ne tik TALKA, bet jau ir tautinių mažumų atstovai pareiškę, kad  šis LVŽS siūlymas yra nedemokratiškas, antikonstitucinis ir Lietuvos piliečius diskriminuojantis. O LVŽS vadovybė tyli – vadinasi tam pritaria…“

Pasak renginio „Apginkime baltų kalbas“ rengėjų, TALKOS iniciatyvinė grupė Baltų vienybės dieną sutelkusi lietuvių ir latvių kalbų likimui neabejingus piliečius į oficialų judėjimą, dar kartą paragins valdžioje esančius LVŽS narius laikytis įsipareigojimų, su kurias jie laimėjo rinkimus ir atėjo į Seimą. Kitų partijų atstovai Seime taip pat bus raginami  būti ištikimais Seimo nario priesaikai ir Lietuvos Respublikos Konstitucijai – neleisti Lietuvos valstybinės kalbos paversti politinių sandorių, objektu ir politinių interesų įkaite.

Asmenvardžiai kitame paso įrašų skyriuje bei kitoje tapatybės kortelės pusėje nevalstybine kalba jau kurį laiką rašomi Latvijoje. Nei Lenkijos Respublika, nei kitos užsienio valstybės Latvijai jokių pastabų dėl to niekada nepareiškė.

[7]Šaltinis – www.alkas.lt