Mažėja pacientų priemokos už kompensuojamus vaistus

veryga
Sveikatos ministras Aurelijus Veryga

Išankstiniai Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) duomenys rodo, kad įsigaliojus naujajam kompensuojamų vaistų kainynui nuo liepos mėnesio, kuris parengtas pagal naują Vyriausybės patvirtintą tvarką, žmonės jau realiai taupo pinigus įsigydami kompensuojamus vaistus vaistinėse. Kaip ir buvo prog­nozuota, mažėja pacientų priemokos, kurias jie primoka įsigydami vaistus vaistinėse. Šiuo metu jau pasiektas 2015 m. metų lygis – per pastaruosius 2 metus priemokos tuomet buvo mažiausios, o vėliau jos tik didėjo.

Išankstiniais duomenimis, liepos mėnesį vidutinė paciento priemoka sudarė 4,7 EUR ir sumažėjo vidutiniškai 1 EUR, lyginant su ankstesniu šių metų mėnesiu, ir 0,5 EUR, lyginant su 2016 m. liepos mėnesiu. Pavyzdžiui, birželį vidutinė paciento priemoka siekė 5,7 EUR, gegužę – 5,5 EUR, balandį – 5,2 EUR.
Taip pat 12 proc. mažėja ir pacientų priemokų suma už kompensuojamus vaistus, kurią sumoka visi mūsų šalies pacientai visos šalies mastu. Štai liepos mėnesį bendra pacientų sumokėta priemokų suma sudarė 3,77 mln. EUR, nors praėjusių 2016 m. liepos mėnesį pacientai iš viso sumokėjo apie 4,27 mln. EUR.
Taip pat mažėja ir pacientų priemokos už kardiologinius vaistus, kuriems tenka apie 60 proc. visų priemokų sumos už kompensuojamus vaistus. Įsigydami kompensuojamus kardiologinius vaistus 2016 m. liepą pacientai sumokėjo 2,72 mln. EUR, o 2017 m. liepą sumokėjo net 20 proc. mažiau – 2,19 mln. EUR.
Nors kardiologinių vaistų receptų skaičius liepos mėnesį išliko beveik nepakitęs, lyginant su praėjusių metų liepos mėnesiu, sumažėjo tik 3 proc. (nuo 439 tūkst. iki 425 tūkst.), tačiau vidutinė pa­ciento priemoka receptui – net 17 procentų (nuo 6,20 EUR iki 5,14 EUR).
Sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė tvirtina, kad prognozės pildosi ir žmonės realiai pradeda jausti vaistų kainų mažėjimą.
„Tai ir buvo žadėta žmonėms. Toks tikslas buvo keliamas ir prieš Vyriausybei priimant naują tvarką, pagal kurią buvo parengtas naujasis kompensuojamų vaistų kainynas, įsigaliojęs liepą. Svarbiausias tikslas yra mažinti vaistų kainas, kad pacientai už juos turėtų kuo mažiau prisimokėti. Taigi naujausi duomenys tik patvirtina, kad einame teisinga kryptimi ir kad pradedame pamažu lygiuotis į užsienio šalis, kuriose vaistų kainos yra mažesnės“, – teigia K. Garuolienė.
Jos teigimu, realius duomenis apie vaistų kainų mažėjimą turėsime po kelių mėnesių, kuomet bus galima matyti ketvirčio rezultatus.
SAM atkreipia dėmesį į tai, kad ženklus priemokų mažėjimas yra vertinamas bendrai visam kainynui (2000 tūkst. vaistų). Visgi pasitaiko atvejų, kai pacientai vaistinėse yra priversti sumokėti daugiau nei mokėjo iki 2017 m. kainyno įsigaliojimo pradžios. Nors jam įsigaliojus daugeliui vaistų didžiausios galimos paciento priemokos sumažėjo, tačiau vaistinėms nustojus taikyti nuolaidas paciento priemokai iš jiems leidžiamo maksimalaus antkainio, pacientai kai kuriais atvejais tiesiogiai nepajuto šio kainų reguliavimo teikiamos naudos. Taip pat dar viena priežastis, kodėl kai kuriais atvejais pacientai moka daugiau, yra tai, kad vaisto kainos kitose šalyse sumažėjo, o jų kainų gamintojai Lietuvai nesumažino.

LVŽS infocentro informacija

Naujienos iš interneto