Naujas specializuotas dienos centras Lentvaryje

IMG_1413
Lentvario kompleksinių paslaugų šeimos centras. J. Vercinkevičiaus nuotr.

Rugsėjo 1-ąją Lentvaryje (Klevų al. 24, Lentvaris) duris atvėrė naujas dienos centras. Čia po pamokų bus laukiamos socialinės rizikos ir mažesnes pajamas gaunančių šeimų atžalos.

Lentvario kompleksinių paslaugų šeimos centro direktorė Vilma Ramanauskienė sakė, kad centras dirbs tokiu grafiku, kad vaikai iškart po mokyklos galėtų čia ateiti – 12–17 val., 5 dienas per savaitę. Jiems bus siūloma įvairi užklasinė veikla – vyks meninės (piešimas, lipdymas, bus kuriami darbeliai iš popieriaus), muzikinės (grojimas elektriniais vargonėliais, muzikos klausymas, dainavimas) ir kultūrinės (pažintinės išvykos, ekskursijos) veiklos. Taip pat vaikai bus mokomi elementariausių higienos įgūdžių, buities darbų, galbūt vėliau atsiras judesio terapijos užsiėmimas. Direktorė teigė, kad šis veiklų planas parengtas remiantis LR Socialinės apsaugos ir darbo ministro 2015 m. spalio 27 d. įsakymu Nr. A1-609 „Dėl vaikų dienos centrų veiklos rekomendacijų“.

Trakų rajono savivaldybės 2017 m. socialinių paslaugų plane buvo išskirta, kad  socialinių paslaugų įstaigų trūksta Rūdiškių, Onuškio, Lentvario miestuose. Iki šiol Lentvaryje veikė viena institucija – Vilniaus arkivyskupijos Carito Lentvario parapijos vaikų dienos centras „Akimirka“, kuriame lankosi 30-imties šeimų atžalos. Taip pat Lentvaryje veikia ir jaunimo centras. Tiesa, svarbu paminėti, jog pastarojo tikslinė grupė – paaugliai. Direktorė pasakojo, kad Trakų miesto savivaldybės taryba dar 2016-ųjų metų pabaigoje pritarė Vaikų institucinės globos sistemos pertvarkos 2017-2020 metų veiksmų planui, kurio vienas iš punktų buvo vaikų dienos centro įsteigimas Lentvario kompleksinių paslaugų šeimos centre.

Poreikis yra

„Prieš tarybos sprendimą darbo grupėje socialinės paramos skyriaus atstovai išsakė nuomonę, kad tikslinga būtų steigti vaikų dienos centrą Lentvaryje, nes poreikis yra didelis“, – teigė V. Ramanauskienė.

Oficialūs 2016 m. Trakų rajono paramos šeimai ir vaikams centro duomenys rodo, kad rajone yra 140 socialinės rizikos šeimos, auginančios vaikus. Dar 57 šeimoms skiriamas papildomas dėmesys, t.y. užsiimama potencialių krizių prevencija. Į Lietuvos rajonų socialinės rizikos šeimų sąrašą pusė šeimų atsiranda dėl piktnaudžiavimo alkoholiu, tačiau nemažai šeimų įrašomos dėl socialinių įgūdžių stokos, psichinės negalios.

V. Ramanauskienės teigimu, šiuo metu yra 11 vaikų, norinčių centrą lankyti. Planuojama, kad čia bus sudaryta viena grupė, kurioje bus 15 vaikų. Užsiregistravę vaikai bus priimami direktoriaus įsakymu, su jais dirbs 2 asmenys – vienas užimtumo specialistas ir jo padėjėjas. Direktorės teigimu, atsiradus poreikiui galės būti teikiamos psichologo paslaugos, kuris dirbs šeimos centre.

Centre yra DVD grotuvas, televizorius, vienas kompiuteris su interneto prieiga, kuris, kaip teigiama, bus naudojamas tik namų darbų ruošimui. Taip pat centre yra grožinės literatūros, reikalingų kanceliarinių priemonių, sporto inventorius, stalo žaidimai, žaislai. Centro veiklai įsibėgėjus, atsižvelgus į vaikų poreikius materialinė bazė bus pildoma.

Paklausta apie lūkesčius, direktorė prasitarė, kad norėtų, jog ateityje centre galėtų lankytis didesnis kiekis vaikų. „Viliamės, kad centre teikiamos paslaugos padės vaikams socializuotis, atrasti ir atskleisti naujus savo gebėjimus, pasijusti pilnaverčiais visuomenės nariais ir jie sėkmingai integruosis į juos supančią aplinką“. Daugiau informacijos teirautis tel. 8 528 28118, 8 610 23068

Auksė PODOLSKYTĖ

PrintProjektą „Lentvario miesto kultūros paveldo sankirtos ir perspektyva“ remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas

Naujienos iš interneto